secundair logo knw 1

Test van het keringsmodel In het Atlantic Basin | Foto Guus Schoonewille

De Oosterscheldekering is op leeftijd en ondergaat daarom een flinke renovatie. Steeds meer onderdelen van de 9 kilometer lange stormvloedkering worden vernieuwd of vervangen. Een langdurig project dat honderden miljoenen euro’s kost. Vandaag toonden Deltares en Rijkswaterstaat hoe de renovatie van de stormvloedkering wordt aangepakt en de proeven worden uitgevoerd.

In opdracht van Rijkswaterstaat voert kennisinstituut Deltares schaalmodelproeven uit om de hydrodynamische belastingen op afzonderlijke onderdelen van de kering nauwkeurig in kaart te brengen. Het gaat om 124 bewegingswerken (waaronder de cilinders die de schuiven aandrijven), 124 zijaanslagen (rubberen stootkussens tussen de schuiven en pijlers), en uiteindelijk ook de 62 schuiven van de kering.

Deltares heeft een schaalmodel van de Oosterscheldekering gebouwd. Met schaalmodelproeven onderzoekt Deltares daarmee hoe de krachten van water en golven inwerken op de verschillende onderdelen. Dat gebeurt in het Atlantic en het Delta Basin van Deltares.

Als onderdeel van de renovatie worden ook de oorspronkelijke ontwerpen opnieuw bekeken. Er wordt onderzocht of alle onderdelen nog voldoen aan de moderne overstromingsveiligheidseisen, zoals vastgelegd in de Omgevingswet. Maar ook wordt nieuwe kennis over onder andere zeespiegelstijging ingebracht.

Het is voor het eerst dat het ontwerp van een stormvloedkering op deze manier wordt geëvalueerd, zegt Jesse Simons, adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat. “Ook het schaalmodel zelf is bijzonder. Er zitten meer dan 100 sensoren in en allerlei bewegende onderdelen.”

In het Atlantic Basin van Deltares, een golf- en stromingsfaciliteit van 9 x 75 meter, zal de kering worden onderworpen aan extreem hoge Noordzee-waterstanden met golven en stroming met het doel om de impact van mogelijke toekomstige situaties inclusief zeespiegelstijging te bepalen. In een tweede serie testen, die plaatshebben in het Delta Basin van Deltares (50 x 50 meter), worden golven onder een andere hoek gemeten, zonder stroming.

De data uit de schaalmodelproeven worden door onderzoekers van Deltares gebruikt om de meetresultaten te analyseren en te vergelijken met bestaande rekenmodellen. Naar verwachting zijn die studies in november van dit jaar klaar. Ze dienen als input voor het ontwerp van de geplande renovaties van de stormvloedkering.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn