0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s
Write a comment

Deltares is begonnen met het testen van het betonnen element, de zogeheten XblocPlus, dat tussen Den Oever en Kornwerderzand wordt aangebracht op het ondertalud van de Afsluitdijk. De test in de Deltagoot van het kennisinstituut is de laatste in een reeks proeven van de nieuwe dijkbekleding van de dijk. 

Een aantal dijkvakken is al goedgekeurd, waaronder het dijkvak tussen Kornwerderzand en de Friese Kust. Daar worden op het onder- en boventalud de zogeheten Quattroblocks geplaatst. Deze maand is een begin gemaakt met het leggen van deze elementen in het kader van de versterking van de Afsluitdijk. 

Het 6,5 ton zware element XblocPlus, ook wel Levvel-blocs genoemd, is speciaal ontwikkeld voor het deel tussen Den Oever en Kornwerderzand. Daar is de golfbelasting groter. In de testgoot van Deltares worden ze daarom blootgesteld aan golven van een extreme storm. Tijdens de test wordt bepaald of en in hoeverre de waterkracht de blokken aantast. 

Productiemal
Als de testresultaten daar aanleiding toe geven, wordt het ontwerp aangepast, stelt Patricia Troost van Rijkswaterstaat. “De productiemal van de Levvel-blocs kan dus ook pas worden gemaakt als de testen zijn afgerond.” Die duren tot en met mei.

Het bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) begint in oktober met de productie van XblocPlus in een speciaal daarvoor gebouwde fabriek in Harlingen. In de fabriek worden per dag zo’n 100 blokken in een geautomatiseerd proces geproduceerd en per schip naar de dijk vervoerd.

Het betonnen element geldt als innovatief. Door de vormgeving hebben ze een golfremmende werking en zijn ze snel en veilig te plaatsen, aldus de ontwikkelaars. Ook kan door de vorm flink worden bespaard op het materiaal waar de elementen van worden gemaakt. Projectdirecteur Carlos Mollet van Levvel spreekt over een besparing van 200.000 kubieke meter beton. 

De plaatsing van de eerste Levvel-blocs is voorzien in het eerste kwartaal in 2020. De versterking van de Afsluitdijk is deze maand begonnen en duurt tot eind 2022.

 

MEER INFORMATIE
Video Deltares over test XblocPlus
Aftrap van grootscheepse vernieuwing Afsluitdijk

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het