secundair logo knw 1

Voor wat betreft het risico van natuurrampen is Nederland het onveiligste land van Europa, zo concluderen Duitse ontwikkelingsorganisaties in een rapport, gemaakt in samenwerking met de VN. Het Nederlandse onderzoeksinstituut Deltares is het daar niet mee eens: "Het is evident onjuist om informatie zo te presenteren."

Nederland loopt volgens het World Risk Report 2016 een relatief groot gevaar op een natuurramp. Ons land staat op plaats 49 van 171 landen en is daarmee het onveiligste land van Europa. Ter vergelijking: buurlanden België en Duitsland nemen plekken 143 en 147 in. En ook Italië – toch net getroffen door een vreselijke aardbeving – valt nog buiten de top-honderd. De index is opgesteld door Bündnis Entwicklung Hilft, een Duitse coalitie van ontwikkelingsorganisaties, in samenwerking met de United Nations University.

Nederland heeft zo'n hoge klassering door het grote aantal mensen dat potentieel is blootgesteld aan een overstroming. Dit risico neemt alleen maar toe door de stijging van de zeespiegel, stellen de onderzoekers. Bij alle andere aspecten zoals weerbaarheid op korte termijn en aanpassingsvermogen op lange termijn scoort Nederland juist erg goed.

"De risico-index is een dappere poging om een wereldwijd overzicht te geven", zegt Frans Klijn, senior specialist overstromingsrisico's bij het onafhankelijke onderzoeksinstituut Deltares. "Maar het is evident onjuist om de informatie zo te presenteren. Door één index op te stellen is er geen ruimte voor nuances per land." Deltares is zelf bezig om mondiaal overstromingsrisico's in kaart te brengen. Het blijkt erg lastig om goede informatie over de fysieke infrastructuur per land te verzamelen, vertelt Klijn. "De vraag is: wat is überhaupt de kans om aan een overstroming te worden blootgesteld? Dit beschermingsniveau vind je in de index niet terug wat onze vreemde klassering verklaart. Nederland is juist wereldtop als het gaat om bescherming. Kijk je naar het gemiddeld aantal slachtoffers per jaar door een overstroming, dan is het risico extreem laag vergeleken met andere landen."

Lees hier World Risk Report 2016: the importance of infrastructure

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.