0
0
0
s2smodern

Voor wat betreft het risico van natuurrampen is Nederland het onveiligste land van Europa, zo concluderen Duitse ontwikkelingsorganisaties in een rapport, gemaakt in samenwerking met de VN. Het Nederlandse onderzoeksinstituut Deltares is het daar niet mee eens: "Het is evident onjuist om informatie zo te presenteren."

Nederland loopt volgens het World Risk Report 2016 een relatief groot gevaar op een natuurramp. Ons land staat op plaats 49 van 171 landen en is daarmee het onveiligste land van Europa. Ter vergelijking: buurlanden België en Duitsland nemen plekken 143 en 147 in. En ook Italië – toch net getroffen door een vreselijke aardbeving – valt nog buiten de top-honderd. De index is opgesteld door Bündnis Entwicklung Hilft, een Duitse coalitie van ontwikkelingsorganisaties, in samenwerking met de United Nations University.

Nederland heeft zo'n hoge klassering door het grote aantal mensen dat potentieel is blootgesteld aan een overstroming. Dit risico neemt alleen maar toe door de stijging van de zeespiegel, stellen de onderzoekers. Bij alle andere aspecten zoals weerbaarheid op korte termijn en aanpassingsvermogen op lange termijn scoort Nederland juist erg goed.

"De risico-index is een dappere poging om een wereldwijd overzicht te geven", zegt Frans Klijn, senior specialist overstromingsrisico's bij het onafhankelijke onderzoeksinstituut Deltares. "Maar het is evident onjuist om de informatie zo te presenteren. Door één index op te stellen is er geen ruimte voor nuances per land." Deltares is zelf bezig om mondiaal overstromingsrisico's in kaart te brengen. Het blijkt erg lastig om goede informatie over de fysieke infrastructuur per land te verzamelen, vertelt Klijn. "De vraag is: wat is überhaupt de kans om aan een overstroming te worden blootgesteld? Dit beschermingsniveau vind je in de index niet terug wat onze vreemde klassering verklaart. Nederland is juist wereldtop als het gaat om bescherming. Kijk je naar het gemiddeld aantal slachtoffers per jaar door een overstroming, dan is het risico extreem laag vergeleken met andere landen."

Lees hier World Risk Report 2016: the importance of infrastructure

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil een proefinstallatie bouwen waarmee 700 m3/u effluent van de RWZI Wervershoof wordt behandeld met ozon. De proefinstallatie is onderdeel van het project Ge(O)zond Water met als doel een circulaire waterketen te realiseren, met grootschalige productie van gezuiverd afvalwater voor hoogwaardig hergebruik, onder meer in landbouw en industrie
Door de oxidatie met ozon worden medicijnresten uit het effluent verwijderd. In de proefinstallatie is een innovatieve lijn voorzien met een combinatie van een voorgeschakelde ultrasone module en een snel draaiende schijf voor het toevoegen van ozon, een technologie van het Duitse bedrijf Up2e!
Deze technologie wordt momenteel nader getest in een pilot op RWZI Wervershoof. De pilot kan maximaal 10 m3/u water behandelen en max. 180 g O3/u doseren. De testen zijn in week 35 gestart en lopen tot en met week 45.
HHNK geeft geïnteresseerden van waterschappen en drinkwaterbedrijven de gelegenheid om de pilot installatie te bezoeken en kennis te nemen van het werkingsprincipe van deze technologie en van het project Ge(O)zond Water. Heeft u interesse, dan kunt u contact opnemen met: Ronald Koolen, r.koolen@hhnk.nl.
Van harte gefeliciteerd. Delen van deze ervaringen en kennis is essentieel.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.