secundair logo knw 1

Voor wat betreft het risico van natuurrampen is Nederland het onveiligste land van Europa, zo concluderen Duitse ontwikkelingsorganisaties in een rapport, gemaakt in samenwerking met de VN. Het Nederlandse onderzoeksinstituut Deltares is het daar niet mee eens: "Het is evident onjuist om informatie zo te presenteren."

Nederland loopt volgens het World Risk Report 2016 een relatief groot gevaar op een natuurramp. Ons land staat op plaats 49 van 171 landen en is daarmee het onveiligste land van Europa. Ter vergelijking: buurlanden België en Duitsland nemen plekken 143 en 147 in. En ook Italië – toch net getroffen door een vreselijke aardbeving – valt nog buiten de top-honderd. De index is opgesteld door Bündnis Entwicklung Hilft, een Duitse coalitie van ontwikkelingsorganisaties, in samenwerking met de United Nations University.

Nederland heeft zo'n hoge klassering door het grote aantal mensen dat potentieel is blootgesteld aan een overstroming. Dit risico neemt alleen maar toe door de stijging van de zeespiegel, stellen de onderzoekers. Bij alle andere aspecten zoals weerbaarheid op korte termijn en aanpassingsvermogen op lange termijn scoort Nederland juist erg goed.

"De risico-index is een dappere poging om een wereldwijd overzicht te geven", zegt Frans Klijn, senior specialist overstromingsrisico's bij het onafhankelijke onderzoeksinstituut Deltares. "Maar het is evident onjuist om de informatie zo te presenteren. Door één index op te stellen is er geen ruimte voor nuances per land." Deltares is zelf bezig om mondiaal overstromingsrisico's in kaart te brengen. Het blijkt erg lastig om goede informatie over de fysieke infrastructuur per land te verzamelen, vertelt Klijn. "De vraag is: wat is überhaupt de kans om aan een overstroming te worden blootgesteld? Dit beschermingsniveau vind je in de index niet terug wat onze vreemde klassering verklaart. Nederland is juist wereldtop als het gaat om bescherming. Kijk je naar het gemiddeld aantal slachtoffers per jaar door een overstroming, dan is het risico extreem laag vergeleken met andere landen."

Lees hier World Risk Report 2016: the importance of infrastructure

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John