0
0
0
s2sdefault

Deltares gaat de samenwerking met de Marshalleilanden voortzetten om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden. Deze week tekende het onderzoeksinstituut een strategische overeenkomst met de eilandenstaat in de Stille Oceaan. De eilandengroep is kwetsbaar door de verwachte zeespiegelstijging en heeft nu al te maken met de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Met een gemiddelde hoogte van slechts 2 meter boven de gemiddelde zeespiegel is het land een van de kleinste, meest geïsoleerde en meest kwetsbare naties ter wereld. De archipel bestaat uit 30 atollen en 1100 eilanden. De eilanden beschikken over uiterst beperkte voorraden zoetwater uit bronnen, vijvers of ondergrondse watervoerende lagen. Zelfs waar deze bronnen beschikbaar zijn, moet regenwater worden opgevangen om ze aan te vullen; op veel eilanden is regen het enige beschikbare zoetwater.

De dreiging van de zeespiegelstijging is evident, delen van de eilanden worden op termijn onbewoonbaar of komen onder water te staan. Maar de eilandengroep heeft evenals andere laaggelegen eilandstaten in de Stille Oceaan nu al te maken met de gevolgen van de klimaatverandering en dan met name de grote golfhoogten van de oceanen, die steeds energieker worden omdat ze aanhoudend warmte opnemen. De grotere golfslag heeft gevolgen voor de kustecosystemen. Voorts kampt de eilandengroep met toenemende overstromingen en droogtes. Stormvloeden kunnen hele dorpen wegvagen en de watervoorraden verontreinigen.

De Marshalleilanden en Deltares werken sinds 2016 samen om onder andere de impact van zeespiegelstijging te beoordelen en innovatieve aanpassingsmaatregelen voor de eilandengroep te ontwikkelen. Met de deze week getekende strategische overeenkomst willen instituut en overheid de samenwerking versterken op onderwerpen zoals klimaatadaptatie en -planning, rampenrisicobeheer, veerkrachtig transport, waterkwaliteitsbeheer en blauwe economie.

Alessio Giardino vk 180 Alessio Giardino"Recente overstromingen, nu ook in Europa, hebben ons laten zien hoe bruut en verwoestend de kracht van de natuur kan zijn,” zegt Alessio Giardino, specialist klimaatadaptatie en projectmanager van Deltares. “Het delen van onze kennis en het samenwerken met overheden, agentschappen en internationale organisaties zoals de Wereldbank is essentieel om vooruitgang te kunnen boeken.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.