secundair logo knw 1

Deltares heeft haar Aquality App uitgebreid. Met de app is het nu niet alleen mogelijk om zout- en nitraatconcentraties te meten, maar kunnen ook gemeten fosfaat- en ammoniumconcentraties worden toegevoegd. De gegevens kunnen nu ook gedeeld worden in gebruikersroepen.

De app is enkele jaren geleden gelanceerd door Deltares onder de naam Nitraat App. De app wordt vooral gebruikt om nitraatconcentraties te meten en verzilting in kaart te brengen. Inmiddels worden er honderden metingen per week mee verricht. “De teller staat op 40.000 individuele metingen”, vertelt Kim Gommans, onderzoeker bodem en grondwaterkwaliteit bij Deltares.

Kim Gommans 180 vk Kim Gommans“Dat zien we als een succes en daarom hebben we besloten de functionaliteit uit te breiden”, vervolgt Gommans. “Fosfaat en ammonium zijn belangrijke stoffen, bijvoorbeeld in de context van de Kaderrichtlijn Water of voor agrariërs om vast te stellen hoe hun bedrijfsvoering invloed heeft op de waterkwaliteit. Met hulp van deze app kunnen agrariërs de zoutconcentratie op hun terrein volgen en opsporen waar nutriëntenverliezen plaatsvinden.”

Een andere nieuwe functie van de app is dat gebruikers groepen kunnen maken om gegevens te delen. “Voorheen waren data of openbaar of privé, dus het was eigenlijk alles of niks. Nu kun je groepen maken, bijvoorbeeld met collega-agrariërs of binnen een waterschap en daar de gegevens zichtbaar maken zodat ook anderen die kunnen inzien.”

De gratis app is door Deltares in eerste instantie opgezet om agrariërs inzicht te geven in de waterkwaliteit in hun gebied. “Maar inmiddels behoren ook gebiedsbeheerders, natuurbeschermers en burgerwetenschappers tot de gebruikers en kan het bijvoorbeeld ook ingezet worden voor educatieve doeleinden. We zijn dan ook zeker van plan de app de komende periode nog door te ontwikkelen.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Jan Willem Beun · 3 months ago
    Kan deze app ook uitgebreid worden naar het meten van concentraties die lozingen van galvano en anodiseer bedrijven uitvoeren?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.