Samen met softwarebedrijf Microsoft gaat de Delftse startup FieldFactors in Madrid aan de slag met de opvang en recycling van regenwater. De nieuwe megawoonwijk Solana de Valdebebas wordt voorzien van het afwateringssysteem BlueBloqs, dat jaarlijks 200 miljoen liter regenwater kan teruggeven aan de Valdebebasbeek.
De nieuwe wijk ten noorden van de Spaanse hoofdstad strekt zich uit over meer dan 1000 vierkante kilometer. Er komen zo’n 1400 woningen en daarnaast bedrijven en publieke voorzieningen. Volgens FieldFactors kan in het hele gebied jaarlijks tot 200 miljoen liter regenwater worden opgevangen. Die wil het bedrijf ‘teruggeven aan de natuur’ door het terug te laten vloeien in de Valdebebasbeek, een zijrivier van de Jarama.
Karina Peña"Door verstedelijking kan regenwater verloren gaan als het niet zijn natuurlijke bestemming bereikt", zegt Karina Peña, medeoprichter en CEO van FieldFactors. "Maar elke druppel telt als je hem opvangt en bewaart."
Het duurzame afwateringssysteem BlueBloqs, dat FieldFactors ontwikkelde, vangt het water op en zuivert dat met geavanceerde biofiltratietechnologie, om het vervolgens terug te voeren naar de beek. Daardoor wordt de wijk behoed voor overstromingen en hitte, de drinkwatervoorraad behouden en de biodiversiteit bevorderd.
Piekbuien
"Het eerste doel voor Madrid is natuurherstel", vertelt Peña. "Watertekort is hier een groot probleem. Het regent 500 tot 600 millimeter per jaar, maar dat zijn ook veel piekbuien. En die zorgen weer voor wateroverlast."
Ze wijst op een rapport van Johns Hopkins University uit 2020 waaruit blijkt dat elke procent toename van verharde oppervlakte, zoals wegen en parkeerplaatsen, gemiddeld tot 3,3 procent meer overstromingen per jaar leidt.
Met de BlueBloqs-technologie is al ervaring opgedaan op meerdere locaties in Nederland en Spanje. Zo installeerde FieldFactors bij het Sparta-stadion in Rotterdam een Urban Waterbuffer om wateroverlast rond het stadion te verminderen. In het Caleido Park in Madrid wordt de vijver gevoed met gezuiverd regenwater.
Ook in en rond Mexico City is al belangstelling voor BlueBloqs, dat vorig jaar tijdens het World Economic Forum in Davos werd uitgeroepen tot Top Innovator. "Maar Solana de Valdebebas is tot nu toe ons grootste project in volume", zegt Peña. "Hier kunnen we BlueBloqs echt opschalen."
Gemonitord
Dat wordt mogelijk gemaakt door Microsoft, dat de aanleg betaalt. Het bedrijf is in Madrid een van de grote waterslurpers en wil rond 2030 ‘waterpositief’ zijn, dat wil zeggen dat het meer water teruggeeft aan de natuur dan het verbruikt.
Met het BlueBloqs-systeem, dat in de loop van volgend jaar operationeel moet zijn, wordt de waterkwaliteit continu gemonitord en vergeleken met de eisen die de Spaanse regelgeving stelt.
De gemeente wil de gegevens en de inzichten die dat oplevert ook gebruiken voor andere stedelijke projecten. Voor de metingen wordt samengewerkt met onder andere de G-Aqua Research Group van de Universidad Politécnica de Madrid.