0
0
0
s2smodern

De Delftse start-up Noria gaat aan de slag met de plastic soep in de Waddenzee. Niet alleen wordt de route van het plastic vanuit de stad Groningen via de binnenwateren naar de Waddenzee onderzocht, ook wordt het plastic straks opgevist voordat het de zee bereikt. Het Waddenfonds subsidieert het project, dat drie jaar duurt.

Met het scheprad CirCleaner, dat plastic uit rivieren vist, won Noria vorige maand al de publieksprijs van de WIS Award van WaterAlliance. Ook ontwikkelt het bedrijf van Rinze de Vries en Arnoud van der Vaart de CanalCleaner, die waarschijnlijk in de haven van Delfzijl getest gaat worden. Daarvoor mag Noria in het kader van het programma Startup in Residence Noord-Nederland een halfjaar samenwerken met Groningen Seaports.

Voor het project ‘Stop plastic van Stad naar Wad’ worden beide systemen ingezet, vertelt De Vries. Die moeten dan autonoom functioneren. “Maar eerst willen we meer inzicht krijgen in de route die het plastic vanuit Groningen via het Reitdiep en het Eemskanaal aflegt naar de Waddenzee. Daarvoor gebruiken we het eerste jaar.”

Stroming

Ook wordt bestudeerd hoe de plastic soep het beste kan worden opgevangen  en wat de invloed van onder andere de wind, de stroming en het type wal is. Daarnaast worden de verschillende soorten plastic en hun gewicht, vorm en oppervlak onderzocht.

Het totale project kost 639.901 euro, waarvan het Waddenfonds maximaal 419.990 euro bijdraagt. De rest van het bedrag komt van Rijkswaterstaat, waterschap Noorderzijlvest, Groningen Seaports, de gemeente Groningen en Noria zelf. 

Vissershandschoenen
Ook het project ‘WadAfval van plastic soup naar groentesoep’ ontving deze week een bijdrage van het Waddenfonds. Hierbij gaat de Stichting House of Design op zoek naar duurzame alternatieven voor plastic vissershandschoenen en plastic etensbakjes, die nu vaak in de Waddenzee belanden.

De stichting wil ondernemers ondersteunen die in water afbreekbare (biobased) producten willen ontwikkelen. Van de benodigde 496.761 euro neemt het Waddenfonds 329.360 euro voor zijn rekening.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Waddenfonds
H2O-bericht over de WIS Award

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.