0
0
0
s2smodern

De Delftse hoogleraar kustwaterbouwkunde Marcel Stive neemt morgen (woensdag 10 mei) afscheid. Hij wordt opgevolgd door Stefan Aarninkhof die wordt benoemd tot hoogleraar Coastal Engineering aan de TU Delft.

Stive, verbonden aan de Faculteit van Civiele Techniek en Geowetenschappen, stond aan de wieg van onderzoek en ingrepen zoals de Zand Motor en het Delta Programma die de Nederlandse kust beschermen.

De internationaal gelauwerde hoogleraar propageerde een pro-actieve houding om de risico’s van klimaatverandering en zeespiegelstijging te beheersen. Hij had de hand in veel vernieuwingen in het kustbeschermingsbeleid. Daarbij was hij pleitbezorger van de zogeheten zachte strategie om de kust te beschermen, ingezet na de eerste Kustnota van 1990. De experimentele Zand Motor, de omvangrijke zandopspuiting van 21 miljoen kuub zand voor de kust bij Kijkduin-Ter Heijde, is een meer duurzame manier om zandsuppletie te realiseren voor de versterking van de kust.

De scheidende hoogleraar, die ook afstudeerde en promoveerde aan de TU Delft, zal ter gelegenheid van zijn afscheid in zijn uittreerede praten over ‘de fascinerende ontwikkeling van het omgaan met en denken over kustsystemen in het algemeen en het Nederlandse kustsysteem in het bijzonder na de afronding van de Oosterschelde werken’.

Zijn opvolger Aarninkhof spreekt in zijn inaugurele rede over de grens van water en land. “Over de fascinerende dynamiek van de zone waar golven, getij, en sediment elkaar ontmoeten en de condities scheppen voor de ontwikkeling van adembenemende kustlandschappen. En over het effect van waterbouwkundige werken, waarmee ingenieurs proberen te voorzien in maatschappelijke behoeftes binnen dat natuurlijke systeem.”

Ter gelegenheid van het afscheid en de aanstelling wordt het symposium De Kust van Nu gehouden, waar gastsprekers hun visie geven op de kustontwikkeling. Meer info vindt u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.