0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Delftse hoogleraar kustwaterbouwkunde Marcel Stive neemt morgen (woensdag 10 mei) afscheid. Hij wordt opgevolgd door Stefan Aarninkhof die wordt benoemd tot hoogleraar Coastal Engineering aan de TU Delft.

Stive, verbonden aan de Faculteit van Civiele Techniek en Geowetenschappen, stond aan de wieg van onderzoek en ingrepen zoals de Zand Motor en het Delta Programma die de Nederlandse kust beschermen.

De internationaal gelauwerde hoogleraar propageerde een pro-actieve houding om de risico’s van klimaatverandering en zeespiegelstijging te beheersen. Hij had de hand in veel vernieuwingen in het kustbeschermingsbeleid. Daarbij was hij pleitbezorger van de zogeheten zachte strategie om de kust te beschermen, ingezet na de eerste Kustnota van 1990. De experimentele Zand Motor, de omvangrijke zandopspuiting van 21 miljoen kuub zand voor de kust bij Kijkduin-Ter Heijde, is een meer duurzame manier om zandsuppletie te realiseren voor de versterking van de kust.

De scheidende hoogleraar, die ook afstudeerde en promoveerde aan de TU Delft, zal ter gelegenheid van zijn afscheid in zijn uittreerede praten over ‘de fascinerende ontwikkeling van het omgaan met en denken over kustsystemen in het algemeen en het Nederlandse kustsysteem in het bijzonder na de afronding van de Oosterschelde werken’.

Zijn opvolger Aarninkhof spreekt in zijn inaugurele rede over de grens van water en land. “Over de fascinerende dynamiek van de zone waar golven, getij, en sediment elkaar ontmoeten en de condities scheppen voor de ontwikkeling van adembenemende kustlandschappen. En over het effect van waterbouwkundige werken, waarmee ingenieurs proberen te voorzien in maatschappelijke behoeftes binnen dat natuurlijke systeem.”

Ter gelegenheid van het afscheid en de aanstelling wordt het symposium De Kust van Nu gehouden, waar gastsprekers hun visie geven op de kustontwikkeling. Meer info vindt u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het