De Delftse hoogleraar kustwaterbouwkunde Marcel Stive neemt morgen (woensdag 10 mei) afscheid. Hij wordt opgevolgd door Stefan Aarninkhof die wordt benoemd tot hoogleraar Coastal Engineering aan de TU Delft.

Stive, verbonden aan de Faculteit van Civiele Techniek en Geowetenschappen, stond aan de wieg van onderzoek en ingrepen zoals de Zand Motor en het Delta Programma die de Nederlandse kust beschermen.

De internationaal gelauwerde hoogleraar propageerde een pro-actieve houding om de risico’s van klimaatverandering en zeespiegelstijging te beheersen. Hij had de hand in veel vernieuwingen in het kustbeschermingsbeleid. Daarbij was hij pleitbezorger van de zogeheten zachte strategie om de kust te beschermen, ingezet na de eerste Kustnota van 1990. De experimentele Zand Motor, de omvangrijke zandopspuiting van 21 miljoen kuub zand voor de kust bij Kijkduin-Ter Heijde, is een meer duurzame manier om zandsuppletie te realiseren voor de versterking van de kust.

De scheidende hoogleraar, die ook afstudeerde en promoveerde aan de TU Delft, zal ter gelegenheid van zijn afscheid in zijn uittreerede praten over ‘de fascinerende ontwikkeling van het omgaan met en denken over kustsystemen in het algemeen en het Nederlandse kustsysteem in het bijzonder na de afronding van de Oosterschelde werken’.

Zijn opvolger Aarninkhof spreekt in zijn inaugurele rede over de grens van water en land. “Over de fascinerende dynamiek van de zone waar golven, getij, en sediment elkaar ontmoeten en de condities scheppen voor de ontwikkeling van adembenemende kustlandschappen. En over het effect van waterbouwkundige werken, waarmee ingenieurs proberen te voorzien in maatschappelijke behoeftes binnen dat natuurlijke systeem.”

Ter gelegenheid van het afscheid en de aanstelling wordt het symposium De Kust van Nu gehouden, waar gastsprekers hun visie geven op de kustontwikkeling. Meer info vindt u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.