0
0
0
s2smodern

Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland buigt zich deze maand over het voorstel om afvalwater van glastuinders te gaan zuiveren op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Het betreft een collectieve zuivering. Het hoogheemraadschap wil met een extra zuiveringsstap gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten gaan verwijderen.

De collectieve zuivering van afvalwater is voor veel tuinders een mogelijkheid om aan de wettelijke zuiveringsplicht voor gewasbeschermingsmiddelen te voldoen. Die plicht geldt sinds 1 januari 2018 voor individuele glastuinbouwbedrijven, maar in collectieve vorm moet uiterlijk 1 januari 2021 de zuivering geregeld zijn.

De glastuinbouw in het Westland praat al een tijd met Delfland om de collectieve zuivering te realiseren. Het hoogheemraadschap vindt de awzi Nieuwe Waterweg de meest voor de hand liggend lokatie.

Ozon
Delfland wil het afvalwater op de awzi in Hoek van Holland gaan nabehandelen met ozon. Met deze techniek denkt het hoogheemraadschap meerdere problemen op te lossen, want niet alleen zullen gewasbeschermingsmiddelen worden verwijderd maar ook andere microverontreinigingen als medicijnresten. Dat ook nutriënten worden verwijderd helpt tuinders om te voldoen aan de nulemissie die vanaf 2027 voor hen geldt.

Om zoveel mogelijk glastuinbouwbedrijven de mogelijkheid te geven aan te sluiten, omvat het voorstel ook de bouw van een nieuw gemaal en het aanleggen van een persleiding vanuit De Lier naar het rioolgemaal Staelduinen, schrijft het hoogheemraadschap. De kosten voor de aanleg van gemaal en persleiding (5 kilometer) zijn voor rekening van de tuinders.

Het voorstel wordt op 25 juni voorgelegd aan het algemeen bestuur van Delfland.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Willem · 1 months ago
    Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.