secundair logo knw 1

Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland buigt zich deze maand over het voorstel om afvalwater van glastuinders te gaan zuiveren op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Het betreft een collectieve zuivering. Het hoogheemraadschap wil met een extra zuiveringsstap gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten gaan verwijderen.

De collectieve zuivering van afvalwater is voor veel tuinders een mogelijkheid om aan de wettelijke zuiveringsplicht voor gewasbeschermingsmiddelen te voldoen. Die plicht geldt sinds 1 januari 2018 voor individuele glastuinbouwbedrijven, maar in collectieve vorm moet uiterlijk 1 januari 2021 de zuivering geregeld zijn.

De glastuinbouw in het Westland praat al een tijd met Delfland om de collectieve zuivering te realiseren. Het hoogheemraadschap vindt de awzi Nieuwe Waterweg de meest voor de hand liggend lokatie.

Ozon
Delfland wil het afvalwater op de awzi in Hoek van Holland gaan nabehandelen met ozon. Met deze techniek denkt het hoogheemraadschap meerdere problemen op te lossen, want niet alleen zullen gewasbeschermingsmiddelen worden verwijderd maar ook andere microverontreinigingen als medicijnresten. Dat ook nutriënten worden verwijderd helpt tuinders om te voldoen aan de nulemissie die vanaf 2027 voor hen geldt.

Om zoveel mogelijk glastuinbouwbedrijven de mogelijkheid te geven aan te sluiten, omvat het voorstel ook de bouw van een nieuw gemaal en het aanleggen van een persleiding vanuit De Lier naar het rioolgemaal Staelduinen, schrijft het hoogheemraadschap. De kosten voor de aanleg van gemaal en persleiding (5 kilometer) zijn voor rekening van de tuinders.

Het voorstel wordt op 25 juni voorgelegd aan het algemeen bestuur van Delfland.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.