0
0
0
s2smodern

Natuurvriendelijke oevers dragen bij aan de verbetering van de waterkwaliteit en daarmee aan het behalen van de doelen die zijn vastgesteld in de Europese Kaderrichtlijn Water. Dat blijkt uit onderzoek van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Een natuurvriendelijke oever (NVO) is een kunstmatig aangelegde flauw aflopende oever. In 2013 en 2014 zijn in het beheergebied van Delfland meerdere typen van deze NVO’s aangelegd in zogeheten KRW-waterlichamen. 

In 10 van deze oevers, verspreid over 6 verschillende wateren, is de ecologische ontwikkeling vanaf de aanleg in 2013 tot en met 2017 jaarlijks gemonitord. Aansluitend zijn de resultaten geëxtrapoleerd voor het gehele beheergebied. 

Rijk aan macrofauna
Het hoogheemraadschap stelt nu vast dat in natuurvriendelijke oevers veel verschillende waterplanten groeien, dat de oevers rijk zijn aan macrofauna (ongewervelde waterdieren zoals insecten, kreeftachtigen, mossels en platwormen) en dat er meer jonge vis in zit dan in ‘gewone’ oevers.

Een verbetering van de waterkwaliteit is daarmee bereikt, maar de ontwikkeling van de NVO’s binnen Delfland is nog niet optimaal. Dit komt onder meer doordat er nog steeds te veel gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen in het water zitten, stelt het hoogheemraadschap in een begeleidend bericht. Ook factoren als vraat door ganzen of kreeften en golfslag van scheepvaart spelen een rol.

Niet compleet
Bovendien is het netwerk van waternatuur waaraan Delfland werkt nog niet compleet: een samenhangend netwerk versterkt het positieve effect van natuurvriendelijke oevers.

Het hoogheemraadschap zet daarom ook de komende periode 'samen met gebiedspartners' in op het verder terugdringen van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen, het verbeteren van de omstandigheden in de watergangen en het verder ontwikkelen van het ecologisch netwerk.

 

MEER DIVERSITEIT
Volgens studies dragen natuurvriendelijke oevers bij aan de verbetering van biologische ‘kwaliteitselementen’ als algen, vissen, waterplanten en macrofauna. Door een geleidelijk aflopende oever ontstaat er ruimte voor planten die in diep water groeien, voor planten die in ondiep water groeien, voor moerasplanten die gedijen bij een afwisselend droge en natte omstandigheden en voor planten die hoog en droog willen staan, schrijft Delfland in het onderzoek.
"Door deze toegenomen diversiteit ontstaat zowel in als rond het water ruimte voor een meer diverse plantengroei en daarmee voor een hogere diversiteit aan diersoorten (vissen, macrofauna en vogels). De vissen kunnen schuilen, paaien en overwinteren tussen de waterplanten. Ook voor de macrofauna zorgen de waterplanten voor meer variatie in hun leefgebied."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Eric de Groot · 12 days ago
    Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
  • This commment is unpublished.
    H.A.W.M. Muilman · 16 days ago
    Lees niks over de bodemsamenstelling en die bepaalt welke soort planten er groeien.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het