0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Hoogheemraadschap Delfland heeft de baggerwerkzaamheden hervat. Het waterschap had het baggeren eind vorig jaar uit voorzorg gestaakt, omdat het baggerslib mogelijk PFOS bevat. Een norm voor het verwerken van baggerslib met deze stof ontbrak. Die grens is er sinds deze maand wel, waardoor baggerwerk weer mogelijk is.

Delfland en ook andere waterschappen hadden de baggerwerkzaamheden uit voorzorg stilgelegd, een gevolg van de zorgplicht die ze hebben als er concentraties stoffen in de bodem zitten waarvoor geen normwaarden zijn vastgesteld. Het wachten was op die normen en daarmee een tijdelijk handelingskader.

Dat kader is deze maand vrijgegeven, nadat RIVM de risicogrenzen had vastgesteld voor PFAS-verbindingen waartoe stoffen als PFOS (perfluoroctaansulfonzuur), PFOA (perfluoroctaanzuur) en ook GenX behoren. 

Zeer zorgwekkende stoffen
De stoffen, die worden verwerkt in consumentenproducten als textiel, tapijt, leer en papier en in industriële producten zoals verf en blusschuim, zijn volgens wetenschappelijk onderzoek schadelijk voor bodem- en watersystemen. PFOA en PFOS gelden als zeer zorgwekkende stoffen, GenX krijgt dat predicaat ook. 

RIVM heeft de grenzen bepaald op respectievelijk 3 (PFOS) 7 (PFOA) en 3 (GenX) μg/kg ds. Op basis van de huidige inzichten ontstaan er bij deze gehalten geen onaanvaardbare risico’s voor mens en milieu, aldus het instituut.

Handelingsperspectief
Met de RIVM-normen hebben waterschappen weer handelingsperspectief. 
Dat was ook de inzet van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, zoals blijkt uit haar Kamerbrief van 8 juli. Ze wilde de stagnatie in grond- en baggerverzet en baggerwerkzaamheden en de daarmee gepaard gaande maatschappelijke kosten waar mogelijk opheffen. Ze riep daarbij de decentrale overheden op om per werkgebied in kaart te brengen waar PFAS-verbindingen in het milieu voorkomen.

Verantwoorde wijze
Met inachtneming van de normen van RIVM kunnen gemeenten bagger met concentraties onder de vastgestelde grenzen weer ontvangen op de oevers of in een depot. Hierdoor kunnen baggerwerkzaamheden zoals storten en opslaan van baggerspecie op verantwoorde wijze worden hervat.

De verwachting is dat de concentraties in de meeste gebieden onder de risicogrenzen blijven, schrijft de Unie van Waterschappen. "Op enkele plekken kunnen maatregelen nodig zijn. Bagger wordt dan getoetst op de toepassingsnormen op de landbodem. Bij overschrijding van de norm wordt in overleg met het bevoegd gezag een oplossing gezocht."

 

MEER INFORMATIE
UvW: Baggerwerkzaamheden zijn weer mogelijk
Kamerbrief Handelingskader PFAS
RIVM: Risicogrenzen bodem voor het gebruik van PFAS-houdende grond 
Van Veldhoven: GenX krijgt status 'zeer zorgwekkende stof'
Waterschappen schorten baggeren op vanwege PFAS

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het