0
0
0
s2smodern

Door de coronacrisis verwacht Delfland 4,1 miljoen euro minder aan heffingen te innen. Aan kosten is het Hoogheemraadschap 0,6 miljoen euro meer kwijt. De effecten van de coronacrisis voor de langere termijn zijn ongewis.

Dit staat in de bestuursrapportage die morgen in de verenigde vergadering van het hoogheemraadschap aan de orde komt. De Regionale Belasting Groep (RBG), die de heffingen voor Delfland int, verwacht dat er 4,1 miljoen euro minder aan belastingopbrengsten zijn. De prognose is gemaakt op 31 juli, dus voor de nu ontstane tweede coronagolf.

De lagere belastingopbrengsten houden verband met hogere kwijtschelding en oninbaarheid van heffingen, die de RBG verwacht. Een gevolg van de coronacrisis waardoor meer belastingplichtigen moeite hebben om hun belasting te betalen.

Thuiswerken
De coronacrisis heeft ook impact op de bedrijfsvoering. Door de crisis zijn de meeste werknemers van Delfland thuis gaan werken. Het hoogheemraadschap moet extra kosten maken om het thuiswerken te faciliteren. Tegenover deze extra kosten staan onder meer afname van reiskosten en minder aanvragen uit het innovatiefonds. Ook dalen de kosten voor de Delfland-academie.

De (fysieke) beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen hebben een vertragende impact op processen. “Het gaat veelal om strategische processen en processen die nog in de ontwikkelfase zitten”, schrijft het dagelijks bestuur.

Zo loopt het proces om de samenwerking met gemeenten te versterken vertraging op. Hetzelfde geldt voor een programma als Waterbewustzijn en internationale activiteiten. Ook in het baggerwerk is vertraging opgetreden. Door de coronacrisis zijn er geen nieuwe strategische ontwikkelingen gestart.

Langere termijn
De effecten van corona voor de langere termijn zijn ongewis, aldus het bestuur. Maar het thuiswerken trekt wel een wissel op individuele medewerkers en op de organisatie als geheel, staat in de bestuursrapportage. Het op afstand werken heeft indirecte gevolgen, zoals psychische belasting en wijzigingen in persoonlijke omstandigheden.

Het bestuur stelt voor om de financiële tegenvaller door de coronacrisis te verwerken in de toevoeging aan de 'reserve niet vrij besteedbaar'. Die bijdrage zal dan niet 21,7 miljoen euro, maar 17,3 miljoen euro zijn. Het saldo van de begroting 2020 blijft hierdoor gelijk, aldus het bestuur.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.