0
0
0
s2smodern

Door de coronacrisis verwacht Delfland 4,1 miljoen euro minder aan heffingen te innen. Aan kosten is het Hoogheemraadschap 0,6 miljoen euro meer kwijt. De effecten van de coronacrisis voor de langere termijn zijn ongewis.

Dit staat in de bestuursrapportage die morgen in de verenigde vergadering van het hoogheemraadschap aan de orde komt. De Regionale Belasting Groep (RBG), die de heffingen voor Delfland int, verwacht dat er 4,1 miljoen euro minder aan belastingopbrengsten zijn. De prognose is gemaakt op 31 juli, dus voor de nu ontstane tweede coronagolf.

De lagere belastingopbrengsten houden verband met hogere kwijtschelding en oninbaarheid van heffingen, die de RBG verwacht. Een gevolg van de coronacrisis waardoor meer belastingplichtigen moeite hebben om hun belasting te betalen.

Thuiswerken
De coronacrisis heeft ook impact op de bedrijfsvoering. Door de crisis zijn de meeste werknemers van Delfland thuis gaan werken. Het hoogheemraadschap moet extra kosten maken om het thuiswerken te faciliteren. Tegenover deze extra kosten staan onder meer afname van reiskosten en minder aanvragen uit het innovatiefonds. Ook dalen de kosten voor de Delfland-academie.

De (fysieke) beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen hebben een vertragende impact op processen. “Het gaat veelal om strategische processen en processen die nog in de ontwikkelfase zitten”, schrijft het dagelijks bestuur.

Zo loopt het proces om de samenwerking met gemeenten te versterken vertraging op. Hetzelfde geldt voor een programma als Waterbewustzijn en internationale activiteiten. Ook in het baggerwerk is vertraging opgetreden. Door de coronacrisis zijn er geen nieuwe strategische ontwikkelingen gestart.

Langere termijn
De effecten van corona voor de langere termijn zijn ongewis, aldus het bestuur. Maar het thuiswerken trekt wel een wissel op individuele medewerkers en op de organisatie als geheel, staat in de bestuursrapportage. Het op afstand werken heeft indirecte gevolgen, zoals psychische belasting en wijzigingen in persoonlijke omstandigheden.

Het bestuur stelt voor om de financiële tegenvaller door de coronacrisis te verwerken in de toevoeging aan de 'reserve niet vrij besteedbaar'. Die bijdrage zal dan niet 21,7 miljoen euro, maar 17,3 miljoen euro zijn. Het saldo van de begroting 2020 blijft hierdoor gelijk, aldus het bestuur.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.
@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.