secundair logo knw 1

Jelle Visser (directeur Delfland) neemt de bekroning in ontvangst | Foto Hoogheemraadschap van Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland is onderscheiden met de ‘Doe Weer Mee! - Pluim 2024’. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich inspannen om begrijpelijk te communiceren.

“In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. In ons beheersgebied gaat het om een kwart miljoen mensen. Dat zijn er twee keer zoveel als in de stad Delft wonen”, stelt Ahmet Olgun, manager Communicatie van Hoogheemraadschap van Delfland. “Als overheid wil je iedereen kunnen bereiken. Daar hoort ook de groep mensen met wat minder taalvaardigheden bij. Die wil je natuurlijk niet negeren”

Daar komt volgens Olgun nog bij dat het waterschapswerk in zijn aard complex is. “Veel mensen weten niet of niet zo goed wat waterbeheer is en wat waterschappen precies doen. Dat is nog een extra reden om er op een begrijpelijke manier over te communiceren.”

De prijs wordt uitgereikt door de organisatie Doe Weer Mee!. Deze instelling wil laaggeletterdheid bestrijden en ondersteunt mensen bij het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om mee te doen in de samenleving. De ‘Doe Weer Mee! – Pluim’ is bedoeld om organisaties in het zonnetje te zetten die hun best doen participatie te bevorderen, bijvoorbeeld door een laagdrempelige manier van communiceren.

Daar is het Hoogheemraadschap van Delfland op een bewuste manier mee bezig. Olgun: “We hebben onze schrijfwijzer geactualiseerd. Ook zijn de standaardbrieven herschreven en zijn er trainingen voor medewerkers om begrijpelijk te communiceren. We hebben een lijst met moeilijke klimaatwoorden en op onze site is het ook mogelijk om moeilijke woorden aan te melden. Wij bedenken dan een alternatief of een omschrijving.”

Het belangrijkste voor begrijpelijke communicatie is volgens Olgun het vermijden van jargon en het vermogen je in te leven in de ontvangers. “Onze brieven zijn niet voor collega’s, maar voor de inwoners van ons gebied. Die willen snel duidelijk hebben waarom ze een brief krijgen en wat er van ze wordt verwacht. Daar moet het woordgebruik en de zinsbouw op toegesneden zijn.”

In een poging om de burgerparticipatie verder te vergroten, wil Delfland een klankbordgroep samenstellen met inwoners. “Er is zoveel kennis en kunde in de samenleving. Daar willen we gebruik van maken. In de klankbordgroep zal het gaan over voorgenomen beleid, maar ook over onze dienstverlening. Bijvoorbeeld over onze communicatie en of – en hoe – we de begrijpelijkheid ervan nog verder kunnen verbeteren.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.