De provincies, gemeenten en waterschappen hebben voor het eerst een gezamenlijke agenda voor duurzame investeringen gepresenteerd. Zij willen extra investeren en vragen ook om een bijdrage van het nieuwe kabinet.

De agenda Naar een duurzaam Nederland is opgesteld door het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen. Zij komen met plannen om de overgang naar een energieneutraal en klimaatbestendig Nederland te versnellen. De decentrale overheden willen voor dit doel hun jaarlijkse investeringen van 28 miljard euro inzetten. Bij dat bedrag gaat het om het totaal aan investeringen en inkoop voor beheer en onderhoud. Het Rijk wordt gevraagd om mee te investeren, onder meer door jaarlijks een extra bedrag van 250 miljoen voor het Deltafonds uit te trekken.

Het belang van de agenda is tweeledig, zegt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen. “Er zijn drie grote nationale uitdagingen: energietransitie, klimaatadaptatie en de ontwikkeling naar een circulaire economie. Wij geven onze aanpak aan en hoe we hierin extra willen investeren. Voor het eerst slaan we met de provincies en gemeenten de handen ineen en presenteren we een gezamenlijke aanpak. Het is belangrijk om de urgente vraagstukken integraal te benaderen; we gaan in de agenda uit van wat ons bindt.” In de agenda staat een aantal ‘keiharde voornemens’, zoals Oosters het noemt. “In 2040 willen de decentrale overheden al het eigen vastgoed hebben verduurzaamd. En de waterschappen willen in 2025 als sector energieneutraal werken. Dat vraagt om een andere manier van investeren.”

Klimaatadapatatie is volgens Oosters het belangrijkste thema voor waterschappen. “Deltares heeft berekend dat bij ongewijzigd beleid de potentiële schade van klimaatverandering tot 2050 71 miljard euro bedraagt. We moeten dus extra investeren in onder meer klimaatbestendig bouwen en beheer, want anders is het dweilen met de kraan open. Maar we dragen natuurlijk ook bij aan energieneutraliteit en circulaire oplossingen. Bijvoorbeeld door eigen terreinen van waterschappen beschikbaar te stellen voor het opwekken van hernieuwbare energie. Een mooi voorbeeld vind ik de zeer grote windmolen op het terrein van de afvalwaterzuivering in Rotterdam.”

De decentrale overheden vragen van het Rijk een bijdrage in de vorm van ondersteuning en het wegnemen van knelpunten in wet- en regelgeving. Er wordt voor gepleit dat de waterschappen meer duurzame energie kunnen opwekken dan alleen voor eigen gebruik. Nu is dat nog verboden. Ook vragen de partijen om extra geld voor het Deltafonds en voor gezamenlijke innovatie en kennisontwikkeling.

In de agenda is zelfs een voorstel voor passages in het nieuwe regeerakkoord opgenomen. “We hopen zo op aandacht van de kabinetsformateur”, zegt Oosters. “In de verkiezingsstrijd was het klimaat een non-issue. Er is in de samenleving een gebrek aan aandacht voor dit onderwerp. Hierop willen we met deze agenda een krachtig antwoord geven. Want het is wel een van de eerste onderwerpen waarvoor het nieuwe kabinet maatregelen zal moeten nemen.”

De investeringsagenda en een pamflet daarover zijn hier te vinden.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!