0
0
0
s2smodern

We zijn slim genoeg om oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen. Dat is niet het probleem, het gaat om de wil om de problemen aan te pakken. Dat zei de Nederlandse watergezant Henk Ovink vanochtend bij de opening van de Amsterdam International Water Week.

De Nederlandse waterambassadeur Ovink zette de toon op het tweedaagse congres met een energieke oproep om nu te handelen, aansluitend op de doelstelling van de AIWW, die door waterprofessionals uit de hele wereld wordt bezocht.

"Act now", stelde Ovink en hij zei daarbij dat het essentieel is om grote stappen te maken om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en de afspraken van het Parijse Klimaatakkoord te halen. Beide mondiale doelen raken steeds verder uit zicht, zo blijkt uit tussentijdse rapportages, onder meer van het klimaatpanel IPCC. Ovink: “Business as usual is niet genoeg, de wereld heeft een groot gat te dichten.”

Geen tijd te verliezen
In zijn presentatie onderstreepte de waterambassadeur dat de inzet van het congres, nu handelen en 'proactief' cases van de grond tillen, nodig is om de problemen het hoofd te bieden. Er is gezien de urgentie van de problemen geen tijd meer te verliezen.

Om het belang van de inzet van de waterprofessionals te benadrukken stelde Ovink dat de klimaatcrisis een watercrisis is. Ook David Nabarro, voormalig speciale adviseur aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor de 2030 Agenda, onderstreepte in zijn bijdrage de cruciale rol van water voor de gezondheid en welzijn van mensen.

De voormalig VN-adviseur schetste de unieke wending die vooraf ging aan het opstellen van de 17 ontwikkelingsdoelen door de VN. In Rio de Janeiro werd tijdens de VN conferentie in 2012 de basis gelegd voor de ontwikkelingsdoelen en daar werd voor het eerst vastgesteld dat de duurzame ontwikkeling inspanning vraagt van álle landen, arm en rijk. “De doelen zijn een uitdaging voor de hele wereld.”

'Dit is het enige plan dat we hebben voor de toekomst'

'Laat niemand achter'
In hun bespiegelingen benadrukten beide sprekers de noodzaak om iedereen mee te nemen in de aanpak van de wereldwijde waterproblemen. Ovink: “Laat niemand achter, dat is zo belangrijk. We moeten investeren in de mensen.” Nabarro: “De duurzame ontwikkelingsdoelen zetten de mens centraal met integrale acties, van overheden, gemeenschappen, bedrijfsleven en wetenschap.”

En voegde hij er aan toe: “Dit is het enige plan dat we hebben voor de toekomst. En water vervult daar een centrale rol in. Het is goed dat u als waterprofessionals uw unieke rol ziet.”

En evenals Ovink benadrukte Nabarro dat in de aanpak van problemen en zoeken van oplossingen mensen en gemeenschappen betrokken worden. Nabarro: “Zorg dat je in het ritme van de mensen je oplossingen zoekt.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.