Drinkwaterbedrijven en overheidsdiensten gaven in 2016 7,1 miljard euro uit aan waterbeheer. Dat blijkt uit de rapportage De Staat van Ons Water, die Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur & Milieu, vorige week naar de Tweede Kamer stuurde.
De minister concludeert dat de waterbeheerders en drinkwaterbedrijven in 2016 7,1 miljard euro hebben uitgegeven aan waterveiligheid en waterkwaliteit. In 2015 was dat nog iets minder, namelijk 7,05 miljard euro. Volgens de rapportage liggen de waterbeheerders en drinkwaterbedrijven voor op het pad dat is uitgestippeld om in 2020 750 miljoen euro te besparen op de jaarlijkse kosten. De kostenstijgingen worden met name beperkt door intensievere samenwerking en toegenomen efficiency.
De rapportage Staat van Ons Water wordt ieder jaar in mei gepubliceerd en beschrijft de uitvoering van het Nationaal Waterplan 2016-2021, het Bestuursakkoord Water 2011, het uitvoeringsprogramma van de Beleidsnota Drinkwater en diverse Europese richtlijnen.
Op de website destaatvanonswater.nl is de rapportage terug te lezen.
Hier kunt u de rapportage downloaden in pdf.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.