secundair logo knw 1

Afbeelding: De Dommel

Waterschap De Dommel zoekt een alternatieve manier om duikers, buizen die waterwegen verbinden, te beveiligen. Om een oplossing te vinden, hoopt het waterschap op ideeën vanuit de maatschappij. Het heeft de vraag gesteld op het platform winnovatie.nl, een innovatieplatform van waterschappen en andere waterorganisaties.

In het beheersgebied van De Dommel staan in sommige woonwijken per kilometer 25 krooshekken. Deze hekken worden geplaatst voor duikers om te voorkomen dat kinderen in de buizen, waar water doorheen stroomt, kunnen klimmen. Met name als de sloten droog staan. Ze raken echter gemakkelijk verstopt met riet en zwerfafval. “Dit maakt het gevoelig voor overstromingen,” zegt Manon van den Oever van Waterschap De Dommel. “Dit leidt tot verstopping en wateroverlast. Daarnaast zorgt het voor extra onderhoud en bijbehorende kosten. Daarom zoeken we een oplossing voor dit probleem.”

De Dommel legt dit probleem nu voor aan de bezoekers van het platform winnovatie.nl. Dit vorig jaar gestarte initiatief van Het Waterschapshuis, STOWA en de Unie van Waterschappen, is bedoeld om op een makkelijke manier kennis te kunnen delen tussen waterschappen. Via het platform wordt ook samenwerking gezocht met partijen uit het bedrijfsleven, non-profitorganisaties en kennis- en onderwijsinstellingen.

De Dommel is al vanaf het begin betrokken bij de opzet van dit platform. Van den Oever: “We kennen het dus goed. Intern in de organisatie waren we op zoek naar een alternatief voor krooshekken. Het lag dus eigenlijk voor de hand om het platform te gebruiken op zoek naar een antwoord. Bijkomend voordeel is ook dat het platform zo is ingericht dat we makkelijk informatie uit kunnen wisselen met andere waterschappen die ook zoeken naar alternatieven voor deze hekken.”

Door de vraag te posten op een internetplatform waar iedereen een idee achter kan laten, hoopt De Dommel op een innovatieve oplossing. Hoogheemraadschap Delfland maakte vorig jaar gebruik van winnovatie.nl om ideeën voor diervriendelijk kreeftenvangtuig op te doen. Daar kwamen 135 reacties op binnen. “Ik weet niet hoeveel oplossingen wij kunnen verwachten. Dit is een platform dat geopend is voor iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren. Dus ik hoop eigenlijk op antwoorden uit onverwachte hoeken. We laten ons graag verrassen.”

 

MEER INFORMATIE
Zorgeloze duikers: heb jij een goed alternatief voor krooshekken?

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.