0
0
0
s2smodern

Waterschap De Dommel zoekt een alternatieve manier om duikers, buizen die waterwegen verbinden, te beveiligen. Om een oplossing te vinden, hoopt het waterschap op ideeën vanuit de maatschappij. Het heeft de vraag gesteld op het platform winnovatie.nl, een innovatieplatform van waterschappen en andere waterorganisaties.

In het beheersgebied van De Dommel staan in sommige woonwijken per kilometer 25 krooshekken. Deze hekken worden geplaatst voor duikers om te voorkomen dat kinderen in de buizen, waar water doorheen stroomt, kunnen klimmen. Met name als de sloten droog staan. Ze raken echter gemakkelijk verstopt met riet en zwerfafval. “Dit maakt het gevoelig voor overstromingen,” zegt Manon van den Oever van Waterschap De Dommel. “Dit leidt tot verstopping en wateroverlast. Daarnaast zorgt het voor extra onderhoud en bijbehorende kosten. Daarom zoeken we een oplossing voor dit probleem.”

De Dommel legt dit probleem nu voor aan de bezoekers van het platform winnovatie.nl. Dit vorig jaar gestarte initiatief van Het Waterschapshuis, STOWA en de Unie van Waterschappen, is bedoeld om op een makkelijke manier kennis te kunnen delen tussen waterschappen. Via het platform wordt ook samenwerking gezocht met partijen uit het bedrijfsleven, non-profitorganisaties en kennis- en onderwijsinstellingen.

De Dommel is al vanaf het begin betrokken bij de opzet van dit platform. Van den Oever: “We kennen het dus goed. Intern in de organisatie waren we op zoek naar een alternatief voor krooshekken. Het lag dus eigenlijk voor de hand om het platform te gebruiken op zoek naar een antwoord. Bijkomend voordeel is ook dat het platform zo is ingericht dat we makkelijk informatie uit kunnen wisselen met andere waterschappen die ook zoeken naar alternatieven voor deze hekken.”

Door de vraag te posten op een internetplatform waar iedereen een idee achter kan laten, hoopt De Dommel op een innovatieve oplossing. Hoogheemraadschap Delfland maakte vorig jaar gebruik van winnovatie.nl om ideeën voor diervriendelijk kreeftenvangtuig op te doen. Daar kwamen 135 reacties op binnen. “Ik weet niet hoeveel oplossingen wij kunnen verwachten. Dit is een platform dat geopend is voor iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren. Dus ik hoop eigenlijk op antwoorden uit onverwachte hoeken. We laten ons graag verrassen.”

 

MEER INFORMATIE
Zorgeloze duikers: heb jij een goed alternatief voor krooshekken?

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Joop van Jaarsveld · 24 days ago
  Geachte heer mevrouw, Simpele oplossing voor uw probleem.
  D.m.v. een drijver gaat het krooshek open bij een hoogwaterstand.
  Grote van de drijver is afhankelijk van het gewicht van het krooshek.
  Voor verder detail kunt u met mij contact opnemen.
  Joop van Jaarsveld (joop@dse.nl)
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.