secundair logo knw 1

Watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel ondertekende vorige week een samenwerkingsovereenkomst met drie Belgische partners: de provincie Limburg (in België), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Watering De Dommelvallei.

De overeenkomst is gericht op het onderhouden en beheren van watergangen in het grensgebied van Nederland en Vlaanderen.

De vier partijen hebben afspraken gemaakt over een werkverdeling. Zo maait waterschap De Dommel bijvoorbeeld vanaf nu de Elsenloop (Kolksgracht) en provincie Limburg de Erkbeek (Buulder Aa). Tot nu toe was vaak onduidelijk wie verantwoordelijk was.

Ook is afgesproken samen de grensvormende waterlopen te beheren en te onderhouden. Daarnaast willen de vier partijen meer informatie gaan delen, bijvoorbeeld over vergunningen, onderhoudsplannen en beleidswijzigingen. "Maar ook gegevens die we verkrijgen uit het meetpunt in de Dommel, vlakbij de grens, gaan we delen met onze Belgische partners," zegt Manon den Oever, woordvoerder van waterschap De Dommel. "De samenwerking zal gestructureerd plaats gaan vinden, er komt regelmatig contact op het niveau van gebiedsbeheerders en wordt jaarlijks geëvalueerd."

Den Oever verwacht veel van de nieuwe samenwerking: "Intensievere samenwerking leidt tot betere afstemming, zoals bijvoorbeeld met het maaien, eerst bovenstrooms - in België dus - en daarna verder benedenstrooms - in het Dommelgebied. Als er grote hoeveelheden water te verwachten zijn vanuit België, doordat men volgelopen wachtbekkens leeg maakt, willen we dat graag weten. Dan kunnen we samen een geschikt moment kiezen. Samen kunnen we ook beter reageren op calamiteiten en door samen te werken kunnen we ook interessante projecten opzetten, bijvoorbeeld de Ecologische Verbindingszone Elsenloop. Die ligt op de grens en daar voeren we nauw overleg over."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...