secundair logo knw 1

Sfeerbeeld van de Essche Stroom, een beek die in rivier De Dommel uitmondt I foto: Romaine / Wikimedia Commons

Drie waterschappen in Zuid-Nederland stelden in juni onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in, waaronder De Dommel. Het Oost-Brabantse waterschap heft nu als eerste het verbod weer gedeeltelijk op. Dit geldt voor het noordelijk deel van het gebied.

Terwijl het nieuws de laatste tijd wordt gedomineerd door extreme regenbuien en enorme wateroverlast, is hier en daar ook nog sprake van maatregelen tegen droogte. Tussen 11 en 19 juni kwamen achtereenvolgens Brabantse Delta, Waterschap Limburg en De Dommel met onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. Waterschap De Dommel deed dat voor bijna het hele werkgebied.

Voldoende water in beken en sloten
Het waterschap meldde zelfs dat er nog nooit eerder zo’n uitgebreid verbod was ingesteld, en dat al voor de zomer. Inmiddels is de situatie veranderd door de recente neerslag. Dat heeft gezorgd voor voldoende water in beken en sloten om het verbod gedeeltelijk op te heffen, aldus de Dommel.

Waterschap De Dommel staat daarom sinds gisteren weer toe dat boeren en bewoners water halen uit de beken en sloten in Beneden-Dommel, het noordelijke deel van het werkgebied. Dit ligt ten noorden van het Wilhelminakanaal. Voor de rest van het werkgebied geldt het verbod voorlopig nog wel. Tevens is water onttrekken niet toegestaan in de inlaatgebieden Olen en Sonse Heide. Hier is een permanent onttrekkingsverbod van kracht.

Volgens droogtecoördinator Lonneke Schilte van Waterschap De Dommel betekent het niet dat de grondwatervoorraad volledig is aangevuld. De hoge zandgronden zijn nog steeds gevoelig voor droogte. “Zolang het van tijd tot tijd regent blijven de waterstanden aardig op peil, maar wanneer het een tijdje droog en warm is hebben we zo weer te kampen met droogte. Samen serieus werk maken van water vasthouden in het gebied blijft noodzakelijk om de grondwatervoorraad aan te vullen.”

Landelijk neerslagtekort lager dan normaal
Verder valt er momenteel weinig te melden over droogte. De Landelijke Coördinatiecommissie laat in de online droogtemonitor weten dat het landelijk gemiddelde neerslagtekort lager is dan normaal voor deze periode van het jaar. Naar verwachting neemt het neerslagtekort in de komende twee weken toe, maar bevindt dit zich dan nog steeds onder de mediaan. De grondwaterstanden zijn op de meeste plaatsen in Nederland normaal tot hoger dan normaal.


Update 30 juli
Ook waterschap Brabantse Delta is tot actie overgegaan. Op vrijdag 30 juli zijn in het hele werkgebied alle onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater ingetrokken. Ze zijn volgens het waterschap momenteel niet nodig, want er valt deze zomer voldoende regen.


MEER INFORMATIE
H2O Actueel: verboden in Zuid-Nederland
Kaart onttrekkingsverbod Dommelgebied
Online droogtemonitor LCW

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.