secundair logo knw 1

Overlevingswater in de Reusel | Foto De Dommel

Waterschap De Dommel zal ook de komende weken grondwater pompen in beken waarin beschermde diersoorten leven. De dieren kunnen zo de droogte overleven. In de beken leven bronpopulaties van zeldzame en beschermde soorten.

Het waterschap is op 3 augustus begonnen met de noodmaatregel die zich aanvankelijk richtte op de Reusel in Lage Mierde. Naderhand werden ook de Tongelreep (Leenderheide), de Groote Beerze (Landgoed Baest en Kampina), de Keersop (Bergeijk) en de Beekloop (Bergeijk) aan het grondwaterinfuus gelegd.

Met medewerking van boeren pompt het waterschap grondwater uit nabijgelegen putten in de beken. Daardoor ontstaat over een paar kilometer lengte een minimale hoeveelheid stromend water. Zeldzame vissen, planten en andere diersoorten, zoals beekprik, libellen en kokerjuffers kunnen daarin overleven, schrijft het waterschap.

De Dommel voorzag in de afgelopen droge zomers de beken met kwetsbare diersoorten ook van water. “En het hielp, zagen we. Maar het blijft een tijdelijke noodmaatregel, geen structurele oplossing”, stelt dagelijks bestuurder Martijn Tholen.

Het werkgebied van De Dommel, volledig afhankelijk van regenwater, lijdt onder de droogte en hoge temperaturen met veel verdamping. In bijna het hele gebied is het verboden om water uit beken en sloten op te pompen. Ook voor beregenen met grondwater gelden strenge regels. Het gebruik van grondwater om de beken te voeden wordt tot een minimum beperkt, aldus het waterschap.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.