secundair logo knw 1

Een impressie van het beplante dak van De Doelen. Foto HHSK

Het platte dak van het Rotterdamse congres- en concertgebouw De Doelen wordt nog dit jaar bedekt met een groen landschap. Daaronder komt een systeem voor waterberging. De initiatiefnemers, waaronder het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, willen de stad zo voorbereiden op het veranderende klimaat.

Het is volgens hen voor het eerst dat een gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Het dak van De Doelen telt 2581 kubieke meter.

Onder de beplanting komt een systeem met kratten waarin regenwater wordt opgeslagen. Deze waterberging heeft een capaciteit van 300 kubieke meter. Bij hevige buien wordt het water afgevoerd en bij droogte wordt het gebruikt om de beplanting van water te voorzien. Het ‘groenblauwe’ dak zorgt draagt ook bij aan verkoeling als het heet is.

"Zo bereiden we de stad voor op het veranderende klimaat en zorgen we voor duurzaam waterbeheer", aldus de initiatiefnemers. Naast het hoogheemraadschap doen mee de gemeente Rotterdam, die eigenaar is van De Doelen, en het Rotterdamse bureau 7Square Endeavour.

Biodiversiteit
Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. De verwachting is dat die bijen, vlinders en vogels aantrekken, waarmee het groen ook zorgt voor meer biodiversiteit in de stad. Verder worden er vijf insectenhotels geplaatst.

Aan de zijde van het Schouwburgplein komt een houten vlonder van 480 vierkante meter, die bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Het dak van De Doelen is niet toegankelijk voor publiek, maar mogelijk worden er straks wel rondleidingen gegeven. Naar verwachting is het plan voor het einde van het jaar gerealiseerd.

Rotterdam heeft ruim 18 vierkante kilometer aan platte daken, vaak ongebruikt. Eerder werden een natuurdak op woongebouw De Peperklip in Rotterdam-Zuid en drie groenblauwe daken in de Robert Fruinstraat in Rotterdam-West aangelegd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John