0
0
0
s2sdefault

Het platte dak van het Rotterdamse congres- en concertgebouw De Doelen wordt nog dit jaar bedekt met een groen landschap. Daaronder komt een systeem voor waterberging. De initiatiefnemers, waaronder het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, willen de stad zo voorbereiden op het veranderende klimaat.

Het is volgens hen voor het eerst dat een gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Het dak van De Doelen telt 2581 kubieke meter.

Onder de beplanting komt een systeem met kratten waarin regenwater wordt opgeslagen. Deze waterberging heeft een capaciteit van 300 kubieke meter. Bij hevige buien wordt het water afgevoerd en bij droogte wordt het gebruikt om de beplanting van water te voorzien. Het ‘groenblauwe’ dak zorgt draagt ook bij aan verkoeling als het heet is.

"Zo bereiden we de stad voor op het veranderende klimaat en zorgen we voor duurzaam waterbeheer", aldus de initiatiefnemers. Naast het hoogheemraadschap doen mee de gemeente Rotterdam, die eigenaar is van De Doelen, en het Rotterdamse bureau 7Square Endeavour.

Biodiversiteit
Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. De verwachting is dat die bijen, vlinders en vogels aantrekken, waarmee het groen ook zorgt voor meer biodiversiteit in de stad. Verder worden er vijf insectenhotels geplaatst.

Aan de zijde van het Schouwburgplein komt een houten vlonder van 480 vierkante meter, die bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Het dak van De Doelen is niet toegankelijk voor publiek, maar mogelijk worden er straks wel rondleidingen gegeven. Naar verwachting is het plan voor het einde van het jaar gerealiseerd.

Rotterdam heeft ruim 18 vierkante kilometer aan platte daken, vaak ongebruikt. Eerder werden een natuurdak op woongebouw De Peperklip in Rotterdam-Zuid en drie groenblauwe daken in de Robert Fruinstraat in Rotterdam-West aangelegd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.