secundair logo knw 1

Meetpaal van Data Gestuurd Rioolbeheer op het Groningse bedrijventerrein Euvelgunne I foto: WLN

Er zijn nog drie vernieuwende systemen in de race voor de RIONEDinnovatieprijs 2022: FATracker (drijflaagmonitoring in rioolgemalen), Data Gestuurd Rioolbeheer en Infill Turf Filterput. De uitslag wordt bekend in januari.

Stichting RIONED wil met de prijs innovaties in het stedelijk waterbeheer en de riolering voor het voetlicht brengen. De onderscheiding wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt. Begin dit jaar werd de Durofort buis van Pipelife bekroond. Deze buis is volledig gemaakt van gerecycled plastic.

Voor de RIONEDinnovatieprijs 2022 heeft de vakjury uit vijftien inzendingen de drie innovaties gekozen, die als het meest veelbelovend worden beschouwd. Tijdens de RIONEDdag op 27 januari 2022 wordt de winnaar bepaald. Dan lichten de genomineerde organisaties eerst hun systemen toe, waarna de bezoekers gaan stemmen.

De FATracker is ingestuurd door A. Moreno, A. Duinmeijer en F. Clemens. Dit is een online AI tool voor het realtime monitoren van drijflagen in rioolgemalen. In deze gemalen zorgt de vorming van (vet)drijflagen voor veel problemen. Zo’n drijflaag is een belangrijke oorzaak voor pompstoringen, terwijl het periodiek verwijderen ervan een kostbare en onhygiënische bezigheid is. De FATracker helpt de beheerder bij het voorkomen of beperken van de vorming van een drijflaag en het opzetten van de onderhoudsstrategie.

Waterschap Hunze en Aa’s en het waterlaboratorium WLN zonden Data Gestuurd Rioolbeheer (DGR) in. Deze innovatie maakt het mogelijk om bij hevige neerslag sterk verdund rioolwater via gecontroleerde overstort af te koppelen van het bemalingsgebied. De hydraulische capaciteit van gemengde stelsels wordt met DGR optimaal gebruikt. Dat zorgt voor een afname van de vuilemissie naar oppervlaktewater en betere benutting van de zuiveringscapaciteit van rioolwaterzuiveringsinstallaties. WLN onderzoekt momenteel in een praktijkproef in opdracht van de gemeente Groningen wat de winst van DGR is voor bedrijventerrein Euvelgunne en de Groningse binnenstad.

Van het bedrijf Joosten Kunststoffen komt de Infill Turf Filterput. Hiermee wordt voorkomen dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden terechtkomt in het milieu. Het filter op basis van ijzer-hydroxidebasis houdt ook zink, koper- en loodafscheiding tegen. Na filtering kan het schone water probleemloos worden afgevoerd naar het riool, open water of een retentie-oplossing.

MEER INFORMATIE
Toelichting op de 15 inzendingen
H2O Actueel: Durofort winnaar 2021

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):