Er zijn nog drie vernieuwende systemen in de race voor de RIONEDinnovatieprijs 2022: FATracker (drijflaagmonitoring in rioolgemalen), Data Gestuurd Rioolbeheer en Infill Turf Filterput. De uitslag wordt bekend in januari.

Stichting RIONED wil met de prijs innovaties in het stedelijk waterbeheer en de riolering voor het voetlicht brengen. De onderscheiding wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt. Begin dit jaar werd de Durofort buis van Pipelife bekroond. Deze buis is volledig gemaakt van gerecycled plastic.

Voor de RIONEDinnovatieprijs 2022 heeft de vakjury uit vijftien inzendingen de drie innovaties gekozen, die als het meest veelbelovend worden beschouwd. Tijdens de RIONEDdag op 27 januari 2022 wordt de winnaar bepaald. Dan lichten de genomineerde organisaties eerst hun systemen toe, waarna de bezoekers gaan stemmen.

De FATracker is ingestuurd door A. Moreno, A. Duinmeijer en F. Clemens. Dit is een online AI tool voor het realtime monitoren van drijflagen in rioolgemalen. In deze gemalen zorgt de vorming van (vet)drijflagen voor veel problemen. Zo’n drijflaag is een belangrijke oorzaak voor pompstoringen, terwijl het periodiek verwijderen ervan een kostbare en onhygiënische bezigheid is. De FATracker helpt de beheerder bij het voorkomen of beperken van de vorming van een drijflaag en het opzetten van de onderhoudsstrategie.

Waterschap Hunze en Aa’s en het waterlaboratorium WLN zonden Data Gestuurd Rioolbeheer (DGR) in. Deze innovatie maakt het mogelijk om bij hevige neerslag sterk verdund rioolwater via gecontroleerde overstort af te koppelen van het bemalingsgebied. De hydraulische capaciteit van gemengde stelsels wordt met DGR optimaal gebruikt. Dat zorgt voor een afname van de vuilemissie naar oppervlaktewater en betere benutting van de zuiveringscapaciteit van rioolwaterzuiveringsinstallaties. WLN onderzoekt momenteel in een praktijkproef in opdracht van de gemeente Groningen wat de winst van DGR is voor bedrijventerrein Euvelgunne en de Groningse binnenstad.

Van het bedrijf Joosten Kunststoffen komt de Infill Turf Filterput. Hiermee wordt voorkomen dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden terechtkomt in het milieu. Het filter op basis van ijzer-hydroxidebasis houdt ook zink, koper- en loodafscheiding tegen. Na filtering kan het schone water probleemloos worden afgevoerd naar het riool, open water of een retentie-oplossing.

MEER INFORMATIE
Toelichting op de 15 inzendingen
H2O Actueel: Durofort winnaar 2021

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!