secundair logo knw 1

Meetpaal van Data Gestuurd Rioolbeheer op het Groningse bedrijventerrein Euvelgunne I foto: WLN

Er zijn nog drie vernieuwende systemen in de race voor de RIONEDinnovatieprijs 2022: FATracker (drijflaagmonitoring in rioolgemalen), Data Gestuurd Rioolbeheer en Infill Turf Filterput. De uitslag wordt bekend in januari.

Stichting RIONED wil met de prijs innovaties in het stedelijk waterbeheer en de riolering voor het voetlicht brengen. De onderscheiding wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt. Begin dit jaar werd de Durofort buis van Pipelife bekroond. Deze buis is volledig gemaakt van gerecycled plastic.

Voor de RIONEDinnovatieprijs 2022 heeft de vakjury uit vijftien inzendingen de drie innovaties gekozen, die als het meest veelbelovend worden beschouwd. Tijdens de RIONEDdag op 27 januari 2022 wordt de winnaar bepaald. Dan lichten de genomineerde organisaties eerst hun systemen toe, waarna de bezoekers gaan stemmen.

De FATracker is ingestuurd door A. Moreno, A. Duinmeijer en F. Clemens. Dit is een online AI tool voor het realtime monitoren van drijflagen in rioolgemalen. In deze gemalen zorgt de vorming van (vet)drijflagen voor veel problemen. Zo’n drijflaag is een belangrijke oorzaak voor pompstoringen, terwijl het periodiek verwijderen ervan een kostbare en onhygiënische bezigheid is. De FATracker helpt de beheerder bij het voorkomen of beperken van de vorming van een drijflaag en het opzetten van de onderhoudsstrategie.

Waterschap Hunze en Aa’s en het waterlaboratorium WLN zonden Data Gestuurd Rioolbeheer (DGR) in. Deze innovatie maakt het mogelijk om bij hevige neerslag sterk verdund rioolwater via gecontroleerde overstort af te koppelen van het bemalingsgebied. De hydraulische capaciteit van gemengde stelsels wordt met DGR optimaal gebruikt. Dat zorgt voor een afname van de vuilemissie naar oppervlaktewater en betere benutting van de zuiveringscapaciteit van rioolwaterzuiveringsinstallaties. WLN onderzoekt momenteel in een praktijkproef in opdracht van de gemeente Groningen wat de winst van DGR is voor bedrijventerrein Euvelgunne en de Groningse binnenstad.

Van het bedrijf Joosten Kunststoffen komt de Infill Turf Filterput. Hiermee wordt voorkomen dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden terechtkomt in het milieu. Het filter op basis van ijzer-hydroxidebasis houdt ook zink, koper- en loodafscheiding tegen. Na filtering kan het schone water probleemloos worden afgevoerd naar het riool, open water of een retentie-oplossing.

MEER INFORMATIE
Toelichting op de 15 inzendingen
H2O Actueel: Durofort winnaar 2021

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.