0
0
0
s2smodern

Advies- en ingenieursbureau Tauw en data science bedrijf HAL24K hebben de Data Challenge 2017 gewonnen. Hun gezamenlijke inzending gaat over het voorspellen van waterniveaus met behulp van machine learning en artificial intelligence.

De challenge is een initiatief van een aantal partners van het programma Slim Watermanagement, een maatregel in het Deltaplan Zoetwater. De finale vond afgelopen vrijdag plaats in het LEF future center van Rijkswaterstaat. De acht finalisten presenteerden hun oplossingen voor de hoofdvraag: hoe halen we zoveel mogelijk maatschappelijk, ecologisch of economisch rendement uit een kubieke meter water?

De jury onder leiding van Peter Heij (directeur-generaal Ruimte en Water van het ministerie van Infrastructuur en Milieu) koos voor de inzending van de waterexperts van Tauw en de data scientists van HAL24K. Zij laten zien dat waterniveaus voor grote en kleine gebieden kunnen worden voorspeld door historische gegevens te gebruiken en machine learning en artificial Intelligence in te zetten. Het is mogelijk om te sturen op ecologische schade, maatschappelijke veiligheid, energieverbruik en een optimale verdeling van water tussen gebieden. Het model leert van de data die worden ingevoerd.

De tweede prijs ging naar de onderzoekers Reinier Kramer (Universiteit van Amsterdam) en Erwin Vonk (KWR) voor hun idee om de robuustheid van polderwatersystemen in kaart te brengen. Daarvoor worden open data en machine learning gebruikt. De publieksprijs werd een prooi voor VORtech. De innovatieve oplossing van het Delftse bedrijf heet de WaterCorrelator. Deze softwaretool voor verbeterd waterbeheer berekent verborgen informatie uit databronnen en geeft de informatie visueel weer.

Volgens de jury zijn er in korte tijd erg goede ideeën aangeleverd. Dat wordt bewonderingswaardig en hoopvol genoemd. Juryvoorzitter Heij licht toe: ‘Als je over de grenzen heen kunt kijken, dan zie je meer. Je moet dit wel durven. En dat is wat veel enthousiaste mensen de afgelopen weken hebben gedaan. Alleen op die manier houden we Nederland leefbaar en veilig.’

Meer informatie vindt u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.