De meeste partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen (66 procent) schenken in hun verkiezingsprogramma geen aandacht aan cybersecurity. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau voor informatiebeveiliging Legian.

Alleen de VVD, Waternatuurlijk, de algemene waterschapspartij AWP en de Partij voor de Dieren, die in bijna alle waterschappen verkiesbaar zijn, schrijven in hun programma’s iets over het belang van cyberveiligheid (bescherming van digitale data). Ook JA21, de Groenen/Piraten en de Vrije Lijst doen dat, maar zij zijn in slechts een of enkele waterschappen verkiesbaar.

De BoerBurgerBeweging (BBB) doet bij alle 21 waterschappen mee, maar heeft slechts in 12 programma’s aandacht voor het onderwerp. Hetzelfde geldt voor het CDA, dat in 20 waterschappen verkiesbaar is, maar cyberveiligheid slechts 3 keer heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma (voor Rijnland, Amstel, Gooi en Vecht en Vallei en Veluwe).

Opvallend noemt Legian het dat vrijwel geen van de kleinere partijen die meedoen iets over cybersecurity schrijft. Dat geldt ook voor landelijk bekende partijen als de PvdA, ChristenUnie, SPG, BVNL en 50plus. Zij zijn in meer dan de helft van alle waterschappen verkiesbaar, maar negeren het onderwerp.

Grote impact
Het bureau, dat organisaties helpt om hun informatie te beschermen en te voldoen aan wet- en regelgeving, vindt dat niet verstandig. "De vitale infrastructuur is steeds vaker doelwit van cyberaanvallen", zegt strategisch adviseur Nandenie Moenielal van Legian. "De impact daarvan is enorm, ook bij de waterschappen."

"Denk aan de gevolgen voor de waterkwaliteit, overstromingen, het niet functioneren van riolering en gemalen en woningschade door slecht dijkbeheer en grondwaterpeil. Het is essentieel dat de partijen die aan de verkiezingen deelnemen, zich bewust zijn van de risico's en dat zij stappen ondernemen om de cybersecurity te verbeteren."

Als concreet voorbeeld noemt Legian de digitaliserings- en cyberveiligheidsproblemen bij Waternet, onderdeel van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Onder andere vanwege deze problemen werd Waternet onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport gesteld.

Steekproefsgewijs

Voor het onderzoek hebben de adviseurs van Legian alle 245 verkiezingsprogramma’s doorzocht op termen die verband houden met cybersecurity. Daarbij maken ze zelf een kleine kanttekening.

"We zijn er steekproefsgewijs doorheen gegaan. Wanneer in de helft van de programma’s niets over cyberveiligheid te vinden was, is dit als ‘geen focus’ genoteerd. Alleen bij het CDA is alles onderzocht om zeker te zijn van de aantallen."

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!