secundair logo knw 1

De impact van een cyberaanval op vitale infrastructuur is groot. Foto Freeimage/Axonite

De meeste partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen (66 procent) schenken in hun verkiezingsprogramma geen aandacht aan cybersecurity. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau voor informatiebeveiliging Legian.

Alleen de VVD, Waternatuurlijk, de algemene waterschapspartij AWP en de Partij voor de Dieren, die in bijna alle waterschappen verkiesbaar zijn, schrijven in hun programma’s iets over het belang van cyberveiligheid (bescherming van digitale data). Ook JA21, de Groenen/Piraten en de Vrije Lijst doen dat, maar zij zijn in slechts een of enkele waterschappen verkiesbaar.

De BoerBurgerBeweging (BBB) doet bij alle 21 waterschappen mee, maar heeft slechts in 12 programma’s aandacht voor het onderwerp. Hetzelfde geldt voor het CDA, dat in 20 waterschappen verkiesbaar is, maar cyberveiligheid slechts 3 keer heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma (voor Rijnland, Amstel, Gooi en Vecht en Vallei en Veluwe).

Opvallend noemt Legian het dat vrijwel geen van de kleinere partijen die meedoen iets over cybersecurity schrijft. Dat geldt ook voor landelijk bekende partijen als de PvdA, ChristenUnie, SPG, BVNL en 50plus. Zij zijn in meer dan de helft van alle waterschappen verkiesbaar, maar negeren het onderwerp.

Grote impact
Het bureau, dat organisaties helpt om hun informatie te beschermen en te voldoen aan wet- en regelgeving, vindt dat niet verstandig. "De vitale infrastructuur is steeds vaker doelwit van cyberaanvallen", zegt strategisch adviseur Nandenie Moenielal van Legian. "De impact daarvan is enorm, ook bij de waterschappen."

"Denk aan de gevolgen voor de waterkwaliteit, overstromingen, het niet functioneren van riolering en gemalen en woningschade door slecht dijkbeheer en grondwaterpeil. Het is essentieel dat de partijen die aan de verkiezingen deelnemen, zich bewust zijn van de risico's en dat zij stappen ondernemen om de cybersecurity te verbeteren."

Als concreet voorbeeld noemt Legian de digitaliserings- en cyberveiligheidsproblemen bij Waternet, onderdeel van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Onder andere vanwege deze problemen werd Waternet onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport gesteld.

Steekproefsgewijs

Voor het onderzoek hebben de adviseurs van Legian alle 245 verkiezingsprogramma’s doorzocht op termen die verband houden met cybersecurity. Daarbij maken ze zelf een kleine kanttekening.

"We zijn er steekproefsgewijs doorheen gegaan. Wanneer in de helft van de programma’s niets over cyberveiligheid te vinden was, is dit als ‘geen focus’ genoteerd. Alleen bij het CDA is alles onderzocht om zeker te zijn van de aantallen."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John