Met nog ruim een jaar te gaan voor de waterschapsverkiezingen, organiseren de waterschappen een cursus om kandidaten te werven voor de waterschapsbesturen. “Mensen die politiek actief willen worden, denken meestal niet meteen aan het waterschap.”

In de aanloop naar de verkiezingen voor de waterschappen in maart 2023 komt er een cursus om mensen te werven om zich kandidaat te stellen voor de waterschapsbesturen. De cursus ‘Actief voor het waterschap’ is in 2018 ontwikkeld door ProDemos, de Unie van Waterschappen en de waterschappen Rivierenland en Hollandse Delta. “Bij de vorige verkiezingen hebben we iets soortgelijks georganiseerd. Toen hebben 16 waterschappen de cursus aangeboden en varieerde het aantal cursisten van 20 tot 70 personen per waterschap”, zegt Jane Alblas van de Unie.

Voor waterschapsverkiezingen worden kandidatenlijsten opgesteld voor de algemene besturen. Deze algemene besturen hebben een rol die te vergelijken is met die van een gemeenteraad. Het zijn de politieke partijen, die de lijsten opstellen. “Vanuit de Unie willen we de partijen politiek neutraal ondersteunen. Mensen die politiek actief willen worden, denken daarbij niet meteen aan het waterschap als mogelijke bestuurslaag. Terwijl er in heel Nederland toch circa 600 waterbestuurders nodig zijn.”

De Unie wil de partijen niet alleen helpen om voldoende kandidaten te werven, maar wil ze ook ondersteunen om van de algemene besturen een afspiegeling van de samenleving te maken. Alblas: “We stimuleren waterschappen en partijen om werk te maken van diversiteit. Deze digitale cursus kan daar ook bij helpen omdat dit een laagdrempelig, landelijk initiatief is. We hopen ook via verschillende belangenverenigingen, bijvoorbeeld die voor vrouwelijke waterschapbestuurders, nieuwe netwerken aan te boren.”

De cursus zal digitaal worden aangeboden en is voornamelijk bedoeld om geïnteresseerden een kijkje achter de schermen van het waterschap te geven. “Het gaat om theoretische kennis over de werkzaamheden van een waterschap en de rol van de algemeen besturen. Ook zijn er praktische opdrachten, bijvoorbeeld over effectief vergaderen. De lessen worden gegeven door mensen die nu of in het verleden actief waren in een waterschapsbestuur. Ervaringsdeskundigen dus.”

 

MEER INFORMATIE
Beschrijving cursus ‘Actief voor het waterschap’ op de website van ProDemos

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.