secundair logo knw 1

Droogte in het Overijsselse natuurgebied Usselerveen. Foto Waterschap Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen heeft een criterium ingesteld voor een eventueel grondwateronttrekkingsverbod rond kwetsbare natuurgebieden. Dat moet agrariërs duidelijkheid verschaffen.

Bij een neerslagtekort van meer dan 250 millimeter mag er niet meer met grondwater worden beregend in deze specifieke natuurgebieden en in een zone van 200 meter daaromheen, zo heeft het dagelijks bestuur van Vechtstromen deze week besloten. Het gaat om circa 3 procent van het totale beheergebied.

''Die 250 millimeter is niet knetterhard’’, verklaart woordvoerder Arjan Heugens van het waterschap. ''We kijken ook of er bijvoorbeeld nog neerslag verwacht wordt. En hoe de toestand van het watersysteem is.’’

Voor het gebied ten noorden van de Vecht wordt het neerslagtekort berekend op basis van KNMI-station Hoogeveen, voor het gebied ten zuiden van de Vecht gebeurt dat op basis van KNMI-station Twenthe.

Signalen
Op dit moment mag nog overal in het gebied van Vechtstromen met grondwater beregend worden. Het criterium is opgesteld naar aanleiding van gesprekken met agrariërs over de droogte van vorig jaar, toen wel een onttrekkingsverbod gold. Dat moest natuurschade beperken en de hersteltijd van de grondwatervoorraad verkorten.

''Wij kregen signalen dat ondernemers zich overvallen voelden’’, vertelt Heugens. ''Met deze maatregel willen we hen duidelijkheid bieden. Zo kunnen ze een beetje anticiperen.’’

Het waterschap publiceert de actuele tekorten op de website en heeft daarnaast regelmatig overleg met de boeren die het betreft. Ook wordt met hen gesproken over het verplaatsen van hun putten. Het criterium geldt vooralsnog alleen dit jaar. Voor zover Heugens weet, is Vechtstromen het eerste waterschap dat zo’n maatregel invoert.

Voor het beregenen met oppervlaktewater geldt in het gebied van Vechtstromen de standaardregeling: dat mag niet langer wanneer er geen water meer over de eerstvolgende stuw gaat.

Verbod weer opgeheven
Waterschap Brabantse Delta, dat begin juni als eerste een verbod uitvaardigde voor het onttrekken van oppervlaktewater in drie gebieden, heeft dit eind vorige week weer opgeheven. Hoewel het nog steeds droog is, heeft de regen in de afgelopen periode volgens het waterschap voor voldoende afvoer via de waterlopen in die gebieden gezorgd.

Waterschap Vallei en Veluwe, dat op 5 juni volgde met een onttrekkingsverbod voor vrijwel het gehele gebied, houdt dit voorlopig wel in stand. De grondwaterstanden zijn hier ‘laag tot zeer laag’.

Waterschap Drents Overijsselse Delta meldt dat de grondwaterstanden in een groot deel van zijn gebied normaal zijn voor deze tijd van het jaar. Vanwege het warme weer houdt WDODelta rekening met een toenemende watervraag, maar momenteel kan er nog voldoende water worden aangevoerd en verspreid.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vechtstromen
Nieuwsbericht Brabantse Delta
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe
Nieuwsbericht WDODelta
Nog twee waterschappen verbieden onttrekking oppervlaktewater
Brabantse Delta stelt eerste verboden in voor onttrekken oppervlaktewater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.