secundair logo knw 1

In het afvalwater in Milaan en Turijn in het noorden van Italië waren in december al RNA-deeltjes van het coronavrius SARS-CoV-2 te vinden. Dat bericht het Italiaanse Hoger Instituut voor Gezondheid na onderzoek van het afvalwater uit enkele steden.

De onderzoekers maakten voor de studie gebruik van 40 monsters die ze verzamelden tussen oktober vorig jaar en februari van dit jaar. De analyse van het afvalwater brengt het instituut tot de conclusie dat het virus al langer verspreid was onder de Italiaanse bevolking. In China waar de coronapandemie uitbrak, werd het virus volgens de officiële lezingen pas eind december ontdekt.

Spanje
De bevindingen in Italië komen overeen met onderzoeken in Spanje, waar genetisch materiaal van het virus op 15 januari werd ontdekt in het afvalwater. Dat was 41 dagen voordat de eerste besmetting met het virus in Catalonië werd vastgesteld.

In Spanje werd het onderzoek gedaan door de Universiteit van Barcelona. Onderzoekers vonden deeltjes van het SARS-COV-2 in monsters afkomstig uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Catalaanse hoofdstad.

“De resultaten, bevestigd door twee verschillende laboratoria met twee verschillende methoden, bevestigen dat SARS-CoV-2 aanwezig was in monsters genomen in Milaan en Turijn op 12 december 2019 en ook in Bologna op 29 januari 2020”, zegt Giuseppe La Rosa van de afdeling Waterkwaliteit en Gezondheid van het instituut in Italië.

Nederland
In Nederland wordt het rioolwater onderzocht door onderzoeksinstituut KWR Water Research in Nieuwegein en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Beide instituten troffen en treffen genetisch materiaal van het virus aan in monsters uit meerdere rioolwaterzuiveringsinstallaties. RIVM wil de rioolwaterscreening toevoegen aan de ‘SARS-CoV-2 surveillance’, vormgegeven in het zogeheten coronadashboard.

KWR kondigt een project aan in het Rijnmondgebied waarbij onder andere wordt onderzocht hoe COVID-19 zo efficiënt mogelijk opgespoord en gemeten kan worden in (delen van) steden, en hoe deze informatie in een ‘dashboard’ toegankelijk kan worden weergeven om te helpen bij beslissingen over inperkingsmaatregelen. Door gegevens uit rioolwaterscreening te koppelen aan gegevens over patiënten met COVID-19 kan een completer beeld ontstaan van de verspreiding van deze ziekte onder de bevolking, zo wordt gesteld. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit o.a. Erasmus Medisch Centrum (Virologie, Huisartsengeneeskunde, Medische Informatica), Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), RoyalHaskoning DHV, Partners4UrbanWater, waterschappen en KWR Water Research Institute. STOWA, de Erasmus Foundation en de TKI Watertechnologie financieren het project.

 

MEER INFORMATIE
KWR-artikel: Volgen van SARS-CoV-2 in rioolwater en in patiënten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John