0
0
0
s2smodern

In het afvalwater in Milaan en Turijn in het noorden van Italië waren in december al RNA-deeltjes van het coronavrius SARS-CoV-2 te vinden. Dat bericht het Italiaanse Hoger Instituut voor Gezondheid na onderzoek van het afvalwater uit enkele steden.

De onderzoekers maakten voor de studie gebruik van 40 monsters die ze verzamelden tussen oktober vorig jaar en februari van dit jaar. De analyse van het afvalwater brengt het instituut tot de conclusie dat het virus al langer verspreid was onder de Italiaanse bevolking. In China waar de coronapandemie uitbrak, werd het virus volgens de officiële lezingen pas eind december ontdekt.

Spanje
De bevindingen in Italië komen overeen met onderzoeken in Spanje, waar genetisch materiaal van het virus op 15 januari werd ontdekt in het afvalwater. Dat was 41 dagen voordat de eerste besmetting met het virus in Catalonië werd vastgesteld.

In Spanje werd het onderzoek gedaan door de Universiteit van Barcelona. Onderzoekers vonden deeltjes van het SARS-COV-2 in monsters afkomstig uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Catalaanse hoofdstad.

“De resultaten, bevestigd door twee verschillende laboratoria met twee verschillende methoden, bevestigen dat SARS-CoV-2 aanwezig was in monsters genomen in Milaan en Turijn op 12 december 2019 en ook in Bologna op 29 januari 2020”, zegt Giuseppe La Rosa van de afdeling Waterkwaliteit en Gezondheid van het instituut in Italië.

Nederland
In Nederland wordt het rioolwater onderzocht door onderzoeksinstituut KWR Water Research in Nieuwegein en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Beide instituten troffen en treffen genetisch materiaal van het virus aan in monsters uit meerdere rioolwaterzuiveringsinstallaties. RIVM wil de rioolwaterscreening toevoegen aan de ‘SARS-CoV-2 surveillance’, vormgegeven in het zogeheten coronadashboard.

KWR kondigt een project aan in het Rijnmondgebied waarbij onder andere wordt onderzocht hoe COVID-19 zo efficiënt mogelijk opgespoord en gemeten kan worden in (delen van) steden, en hoe deze informatie in een ‘dashboard’ toegankelijk kan worden weergeven om te helpen bij beslissingen over inperkingsmaatregelen. Door gegevens uit rioolwaterscreening te koppelen aan gegevens over patiënten met COVID-19 kan een completer beeld ontstaan van de verspreiding van deze ziekte onder de bevolking, zo wordt gesteld. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit o.a. Erasmus Medisch Centrum (Virologie, Huisartsengeneeskunde, Medische Informatica), Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), RoyalHaskoning DHV, Partners4UrbanWater, waterschappen en KWR Water Research Institute. STOWA, de Erasmus Foundation en de TKI Watertechnologie financieren het project.

 

MEER INFORMATIE
KWR-artikel: Volgen van SARS-CoV-2 in rioolwater en in patiënten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.