secundair logo knw 1

In het afvalwater in Milaan en Turijn in het noorden van Italië waren in december al RNA-deeltjes van het coronavrius SARS-CoV-2 te vinden. Dat bericht het Italiaanse Hoger Instituut voor Gezondheid na onderzoek van het afvalwater uit enkele steden.

De onderzoekers maakten voor de studie gebruik van 40 monsters die ze verzamelden tussen oktober vorig jaar en februari van dit jaar. De analyse van het afvalwater brengt het instituut tot de conclusie dat het virus al langer verspreid was onder de Italiaanse bevolking. In China waar de coronapandemie uitbrak, werd het virus volgens de officiële lezingen pas eind december ontdekt.

Spanje
De bevindingen in Italië komen overeen met onderzoeken in Spanje, waar genetisch materiaal van het virus op 15 januari werd ontdekt in het afvalwater. Dat was 41 dagen voordat de eerste besmetting met het virus in Catalonië werd vastgesteld.

In Spanje werd het onderzoek gedaan door de Universiteit van Barcelona. Onderzoekers vonden deeltjes van het SARS-COV-2 in monsters afkomstig uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Catalaanse hoofdstad.

“De resultaten, bevestigd door twee verschillende laboratoria met twee verschillende methoden, bevestigen dat SARS-CoV-2 aanwezig was in monsters genomen in Milaan en Turijn op 12 december 2019 en ook in Bologna op 29 januari 2020”, zegt Giuseppe La Rosa van de afdeling Waterkwaliteit en Gezondheid van het instituut in Italië.

Nederland
In Nederland wordt het rioolwater onderzocht door onderzoeksinstituut KWR Water Research in Nieuwegein en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Beide instituten troffen en treffen genetisch materiaal van het virus aan in monsters uit meerdere rioolwaterzuiveringsinstallaties. RIVM wil de rioolwaterscreening toevoegen aan de ‘SARS-CoV-2 surveillance’, vormgegeven in het zogeheten coronadashboard.

KWR kondigt een project aan in het Rijnmondgebied waarbij onder andere wordt onderzocht hoe COVID-19 zo efficiënt mogelijk opgespoord en gemeten kan worden in (delen van) steden, en hoe deze informatie in een ‘dashboard’ toegankelijk kan worden weergeven om te helpen bij beslissingen over inperkingsmaatregelen. Door gegevens uit rioolwaterscreening te koppelen aan gegevens over patiënten met COVID-19 kan een completer beeld ontstaan van de verspreiding van deze ziekte onder de bevolking, zo wordt gesteld. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit o.a. Erasmus Medisch Centrum (Virologie, Huisartsengeneeskunde, Medische Informatica), Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), RoyalHaskoning DHV, Partners4UrbanWater, waterschappen en KWR Water Research Institute. STOWA, de Erasmus Foundation en de TKI Watertechnologie financieren het project.

 

MEER INFORMATIE
KWR-artikel: Volgen van SARS-CoV-2 in rioolwater en in patiënten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie