In het afvalwater in Milaan en Turijn in het noorden van Italië waren in december al RNA-deeltjes van het coronavrius SARS-CoV-2 te vinden. Dat bericht het Italiaanse Hoger Instituut voor Gezondheid na onderzoek van het afvalwater uit enkele steden.

De onderzoekers maakten voor de studie gebruik van 40 monsters die ze verzamelden tussen oktober vorig jaar en februari van dit jaar. De analyse van het afvalwater brengt het instituut tot de conclusie dat het virus al langer verspreid was onder de Italiaanse bevolking. In China waar de coronapandemie uitbrak, werd het virus volgens de officiële lezingen pas eind december ontdekt.

Spanje
De bevindingen in Italië komen overeen met onderzoeken in Spanje, waar genetisch materiaal van het virus op 15 januari werd ontdekt in het afvalwater. Dat was 41 dagen voordat de eerste besmetting met het virus in Catalonië werd vastgesteld.

In Spanje werd het onderzoek gedaan door de Universiteit van Barcelona. Onderzoekers vonden deeltjes van het SARS-COV-2 in monsters afkomstig uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Catalaanse hoofdstad.

“De resultaten, bevestigd door twee verschillende laboratoria met twee verschillende methoden, bevestigen dat SARS-CoV-2 aanwezig was in monsters genomen in Milaan en Turijn op 12 december 2019 en ook in Bologna op 29 januari 2020”, zegt Giuseppe La Rosa van de afdeling Waterkwaliteit en Gezondheid van het instituut in Italië.

Nederland
In Nederland wordt het rioolwater onderzocht door onderzoeksinstituut KWR Water Research in Nieuwegein en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Beide instituten troffen en treffen genetisch materiaal van het virus aan in monsters uit meerdere rioolwaterzuiveringsinstallaties. RIVM wil de rioolwaterscreening toevoegen aan de ‘SARS-CoV-2 surveillance’, vormgegeven in het zogeheten coronadashboard.

KWR kondigt een project aan in het Rijnmondgebied waarbij onder andere wordt onderzocht hoe COVID-19 zo efficiënt mogelijk opgespoord en gemeten kan worden in (delen van) steden, en hoe deze informatie in een ‘dashboard’ toegankelijk kan worden weergeven om te helpen bij beslissingen over inperkingsmaatregelen. Door gegevens uit rioolwaterscreening te koppelen aan gegevens over patiënten met COVID-19 kan een completer beeld ontstaan van de verspreiding van deze ziekte onder de bevolking, zo wordt gesteld. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit o.a. Erasmus Medisch Centrum (Virologie, Huisartsengeneeskunde, Medische Informatica), Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), RoyalHaskoning DHV, Partners4UrbanWater, waterschappen en KWR Water Research Institute. STOWA, de Erasmus Foundation en de TKI Watertechnologie financieren het project.

 

MEER INFORMATIE
KWR-artikel: Volgen van SARS-CoV-2 in rioolwater en in patiënten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!