0
0
0
s2sdefault

De coronacrisis heeft een negatieve impact op bedrijven in de watertechnologiesector, maar ze heeft ook positieve effecten, zo bleek tijdens het online Waterlink-symposium. Zo is de deelname van mkb-bedrijven en bedrijven in de watertechsector aan internationale missies enorm toegenomen, zei algemeen directeur Bianca Nijhof van het Netherlands Water Partnership. Ook de kwaliteit van deze evenementen is volgens haar in de online opzet beter. “Je ziet veel meer matchmaking tijdens missies.”

Bianca Nijhof 180 vk Bianca NijhofNijhof noemde het ‘een blessing in disguise’ dat de internationale digitale missies aan kwaliteit winnen. “De toegankelijkheid is enorm toegenomen en daarmee het snel internationaal contact leggen, daarmee is het veel kwalitatiever. De uitdaging is nu: hoe kun je in de toekomst die hybride vorm vinden en in stand houden, dus digitaal en live.”

Ignaz Worm ENVAQUA 180 vk Ignaz WormIgnaz Worm, directeur van Envaqua, brancheorganisatie van water- en milieutechnologiebedrijven, ziet ook positieve effecten. “We zijn massaal op digitale ontmoetingen overgestapt en dat betekent dat de dynamiek enorm toeneemt. We zien elkaar nu elke vier weken, in plaats van elke drie maanden. De betrokkenheid en slagkracht van onze expertgroepen is enorm toegenomen.”

Grote constante
Ander positief geluid in deze crisistijd: de meeste watertechbedrijven verwachten door de pandemie geen grote financiële moeilijkheden. “Dat is de grote constante in deze crisis”, zei Jantienne van der Meij, directeur van TKI Watertechnologie & Liaison officer van de WaterCampus. Zij gaf een toelichting op de meest recente enquête onder de watertechbedrijven. Deze werd in januari gehouden, de zevende sinds het begin van de coronacrisis. 

Volgens de peiling zijn veel bedrijven als gevolg van de crisis meer digitaal gaan werken. Veel bedrijven zien dit als een blijvende efficientieslag, vooral in contact met buitenlandse partijen. Een uitkomst die aansluit bij de observaties van Nijhof en Worm.

Opvallend in de peiling is ook, aldus de organiserende WaterCoalitieNL (Water Alliance, Netherlands Water Partnership, Envaqua), dat 74 procent van de respondenten geen omzetverlies verwacht. Dat is het hoogste percentage sinds april vorig jaar. 

Negatieve effecten
De crisis en de nieuwe beperkende maatregelen hebben ook negatieve effecten: Het aantal bedrijven dat onvoldoende werk heeft of dit verwacht, is gestegen van 17 procent naar 26 procent. Het aantal bedrijven dat de NOW- of TOZO-regeling heeft aangevraagd is verdubbeld van bijna 8 procent in december tot meer dan 16 procent in januari, aldus de WaterCoalitieNL, die de peiling sinds april 2020 uitvoert in opdracht van TKI Watertechnologie.

Volgens de januaripeiling (45 bedrijven aangeschreven, 23 respondenten) neemt het aantal bedrijven toe dat niet meer voldoende werk heeft voor alle werknemers. Dat percentage steeg van 7 (december) naar 13. Het aantal bedrijven dat in januari medewerkers heeft moeten ontslaan of tijdelijke contracten niet heeft verlengd, daalde naar iets meer dan 8 procent. In december was dit nog 23 procent.

De impact van de de Covid-19 maatregelen op de export neemt ook af. Bijna de helft van de respondenten (43 procent) geeft aan geen effect op de export te ervaren, in december was dit nog 22 procent. Wat de bedrijven als aanhoudende belemmering ervaren: geen toegang tot de werklocatie. Opvallend is ook dat het aantal respondenten dat aangeeft dat er verminderde R&D inzet is, zeer sterk is gedaald naar iets meer dan 4 procent. 

Innovatie
Om als bedrijven in de watertechsector de crisis te overleven is het van belang dat innovatie doorgaat, zei directeur Hein Molenkamp van WaterAlliance. "Dat blijkt uit vorig crises. Ik denk dat de overheden en de potentiële eindgebruikers uit de publieke sector zich goed moeten beseffen dat door laten gaan van innovatieve projecten cruciaal is." Van der Meij stelde dat na de crisis de focus moet op het verduurzamen van de waterkringlopen. "Dat is een uitdaging waar de watertechbedrijven aan willen werken, blijkt uit de enquete."

Nijhof schetste dat het daarbij van belang is om 'crosssectoriaal te werken'. "Wereldwijd wordt 70 procent van de watervoorziening gebruikt voor de productie van voedsel. Dat is een hele grote opgave, ook voor de watertechnologiesector. En je ziet het nu thuis ook, hoeveel extra water hebben we thuis gebruikt nu we massaal thuiswerken door de coronacrisis? Daar ligt een grote uitdaging voor de sector om oplossingen te vinden binnen huishoudens." DE JANUARIPEILING IN GRAFIEKEN (roulerend):

Enquete-Watertech-jan-2021a-.gif

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.