0
0
0
s2sdefault

De coronacrisis heeft een negatieve impact op bedrijven in de watertechnologiesector, maar ze heeft ook positieve effecten, zo bleek tijdens het online Waterlink-symposium. Zo is de deelname van mkb-bedrijven en bedrijven in de watertechsector aan internationale missies enorm toegenomen, zei algemeen directeur Bianca Nijhof van het Netherlands Water Partnership. Ook de kwaliteit van deze evenementen is volgens haar in de online opzet beter. “Je ziet veel meer matchmaking tijdens missies.”

Bianca Nijhof 180 vk Bianca NijhofNijhof noemde het ‘een blessing in disguise’ dat de internationale digitale missies aan kwaliteit winnen. “De toegankelijkheid is enorm toegenomen en daarmee het snel internationaal contact leggen, daarmee is het veel kwalitatiever. De uitdaging is nu: hoe kun je in de toekomst die hybride vorm vinden en in stand houden, dus digitaal en live.”

Ignaz Worm ENVAQUA 180 vk Ignaz WormIgnaz Worm, directeur van Envaqua, brancheorganisatie van water- en milieutechnologiebedrijven, ziet ook positieve effecten. “We zijn massaal op digitale ontmoetingen overgestapt en dat betekent dat de dynamiek enorm toeneemt. We zien elkaar nu elke vier weken, in plaats van elke drie maanden. De betrokkenheid en slagkracht van onze expertgroepen is enorm toegenomen.”

Grote constante
Ander positief geluid in deze crisistijd: de meeste watertechbedrijven verwachten door de pandemie geen grote financiële moeilijkheden. “Dat is de grote constante in deze crisis”, zei Jantienne van der Meij, directeur van TKI Watertechnologie & Liaison officer van de WaterCampus. Zij gaf een toelichting op de meest recente enquête onder de watertechbedrijven. Deze werd in januari gehouden, de zevende sinds het begin van de coronacrisis. 

Volgens de peiling zijn veel bedrijven als gevolg van de crisis meer digitaal gaan werken. Veel bedrijven zien dit als een blijvende efficientieslag, vooral in contact met buitenlandse partijen. Een uitkomst die aansluit bij de observaties van Nijhof en Worm.

Opvallend in de peiling is ook, aldus de organiserende WaterCoalitieNL (Water Alliance, Netherlands Water Partnership, Envaqua), dat 74 procent van de respondenten geen omzetverlies verwacht. Dat is het hoogste percentage sinds april vorig jaar. 

Negatieve effecten
De crisis en de nieuwe beperkende maatregelen hebben ook negatieve effecten: Het aantal bedrijven dat onvoldoende werk heeft of dit verwacht, is gestegen van 17 procent naar 26 procent. Het aantal bedrijven dat de NOW- of TOZO-regeling heeft aangevraagd is verdubbeld van bijna 8 procent in december tot meer dan 16 procent in januari, aldus de WaterCoalitieNL, die de peiling sinds april 2020 uitvoert in opdracht van TKI Watertechnologie.

Volgens de januaripeiling (45 bedrijven aangeschreven, 23 respondenten) neemt het aantal bedrijven toe dat niet meer voldoende werk heeft voor alle werknemers. Dat percentage steeg van 7 (december) naar 13. Het aantal bedrijven dat in januari medewerkers heeft moeten ontslaan of tijdelijke contracten niet heeft verlengd, daalde naar iets meer dan 8 procent. In december was dit nog 23 procent.

De impact van de de Covid-19 maatregelen op de export neemt ook af. Bijna de helft van de respondenten (43 procent) geeft aan geen effect op de export te ervaren, in december was dit nog 22 procent. Wat de bedrijven als aanhoudende belemmering ervaren: geen toegang tot de werklocatie. Opvallend is ook dat het aantal respondenten dat aangeeft dat er verminderde R&D inzet is, zeer sterk is gedaald naar iets meer dan 4 procent. 

Innovatie
Om als bedrijven in de watertechsector de crisis te overleven is het van belang dat innovatie doorgaat, zei directeur Hein Molenkamp van WaterAlliance. "Dat blijkt uit vorig crises. Ik denk dat de overheden en de potentiële eindgebruikers uit de publieke sector zich goed moeten beseffen dat door laten gaan van innovatieve projecten cruciaal is." Van der Meij stelde dat na de crisis de focus moet op het verduurzamen van de waterkringlopen. "Dat is een uitdaging waar de watertechbedrijven aan willen werken, blijkt uit de enquete."

Nijhof schetste dat het daarbij van belang is om 'crosssectoriaal te werken'. "Wereldwijd wordt 70 procent van de watervoorziening gebruikt voor de productie van voedsel. Dat is een hele grote opgave, ook voor de watertechnologiesector. En je ziet het nu thuis ook, hoeveel extra water hebben we thuis gebruikt nu we massaal thuiswerken door de coronacrisis? Daar ligt een grote uitdaging voor de sector om oplossingen te vinden binnen huishoudens." DE JANUARIPEILING IN GRAFIEKEN (roulerend):

Enquete-Watertech-jan-2021a-.gif

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.