0
0
0
s2smodern

Sommige Corona-patiënten hebben last van diarree. Ook in de feces van geïnfecteerden zonder deze klachten is het virus aangetroffen. STOWA noemt de kans dat het Corona-virus in het afvalwater zit echter zeer klein en vindt extra hygiënemaatregelen voor medewerkers van rwzi’s ook bij een toename van het aantal besmettingen niet nodig.

Het Corona-virus is aangetoond bij patiënten voor zij ziek werden. Het virus kan zich daardoor in het afvalwater bevinden en afkomstig zijn van geïnfecteerden zonder ziektebeeld. Bij een relatief klein deel van de patiënten is diarree een van de symptomen en bij sommige patiënten in het buitenland zonder deze klacht is het virus ook aangetroffen in de feces.

Kansberekening
Cora UijterlindeCora UijterlindeToch is volgens STOWA de kans dat virus aanwezig is in Nederlands afvalwater zeer klein. “Met de hoeveelheid besmettingen in Nederland kunnen we redelijkerwijs aannemen dat het virus nog niet in het afvalwater terug te vinden is”, legt Cora Uijterlinde uit. Uijterlinde is programmamanager afvalwatersystemen bij STOWA. “Dat is ook een kwestie van kansberekening.”

Volgens Uijterlinde kan er een moment zijn dat het virus wel te meten is in het afvalwater. “Als het aantal besmettingen explosief groeit, is het logisch dat de kans dat je het in het afvalwater terugvindt ook toeneemt. Bij welk aantal besmettingen dat kantelpunt is bereikt, is mij op dit moment niet bekend.”

Hygiëne
Zelfs als het aantal besmettingen stevig toeneemt, is het volgens STOWA niet nodig om de reguliere hygiënevoorschriften aan te scherpen voor waterschapsmedewerkers die in contact komen met afvalwater. Uijterlinde: “De normale hygiënevoorschriften zijn ruim afdoende. Vergeet niet dat het afvalwater sowieso vol zit met ziektekiemen. De normale maatregelen beschermen de medewerkers dus ook tegen dit virus. Natuurlijk staan we in nauw contact met het RIVM. Mocht zij hun inschatting van de risico’s veranderen, dan zullen wij de waterschappen daar direct over adviseren.”

 

MEER INFORMATIE
Stowa: Het Coronavirus & afvalwater
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'
Watersector behoort tot vitale beroepen die in aanmerking komen voor kinderopvang

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.