0
0
0
s2smodern

Sommige Corona-patiënten hebben last van diarree. Ook in de feces van geïnfecteerden zonder deze klachten is het virus aangetroffen. STOWA noemt de kans dat het Corona-virus in het afvalwater zit echter zeer klein en vindt extra hygiënemaatregelen voor medewerkers van rwzi’s ook bij een toename van het aantal besmettingen niet nodig.

Het Corona-virus is aangetoond bij patiënten voor zij ziek werden. Het virus kan zich daardoor in het afvalwater bevinden en afkomstig zijn van geïnfecteerden zonder ziektebeeld. Bij een relatief klein deel van de patiënten is diarree een van de symptomen en bij sommige patiënten in het buitenland zonder deze klacht is het virus ook aangetroffen in de feces.

Kansberekening
Cora UijterlindeCora UijterlindeToch is volgens STOWA de kans dat virus aanwezig is in Nederlands afvalwater zeer klein. “Met de hoeveelheid besmettingen in Nederland kunnen we redelijkerwijs aannemen dat het virus nog niet in het afvalwater terug te vinden is”, legt Cora Uijterlinde uit. Uijterlinde is programmamanager afvalwatersystemen bij STOWA. “Dat is ook een kwestie van kansberekening.”

Volgens Uijterlinde kan er een moment zijn dat het virus wel te meten is in het afvalwater. “Als het aantal besmettingen explosief groeit, is het logisch dat de kans dat je het in het afvalwater terugvindt ook toeneemt. Bij welk aantal besmettingen dat kantelpunt is bereikt, is mij op dit moment niet bekend.”

Hygiëne
Zelfs als het aantal besmettingen stevig toeneemt, is het volgens STOWA niet nodig om de reguliere hygiënevoorschriften aan te scherpen voor waterschapsmedewerkers die in contact komen met afvalwater. Uijterlinde: “De normale hygiënevoorschriften zijn ruim afdoende. Vergeet niet dat het afvalwater sowieso vol zit met ziektekiemen. De normale maatregelen beschermen de medewerkers dus ook tegen dit virus. Natuurlijk staan we in nauw contact met het RIVM. Mocht zij hun inschatting van de risico’s veranderen, dan zullen wij de waterschappen daar direct over adviseren.”

 

MEER INFORMATIE
Stowa: Het Coronavirus & afvalwater
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'
Watersector behoort tot vitale beroepen die in aanmerking komen voor kinderopvang

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.