0
0
0
s2sdefault

Sommige Corona-patiënten hebben last van diarree. Ook in de feces van geïnfecteerden zonder deze klachten is het virus aangetroffen. STOWA noemt de kans dat het Corona-virus in het afvalwater zit echter zeer klein en vindt extra hygiënemaatregelen voor medewerkers van rwzi’s ook bij een toename van het aantal besmettingen niet nodig.

Het Corona-virus is aangetoond bij patiënten voor zij ziek werden. Het virus kan zich daardoor in het afvalwater bevinden en afkomstig zijn van geïnfecteerden zonder ziektebeeld. Bij een relatief klein deel van de patiënten is diarree een van de symptomen en bij sommige patiënten in het buitenland zonder deze klacht is het virus ook aangetroffen in de feces.

Kansberekening
Cora UijterlindeCora UijterlindeToch is volgens STOWA de kans dat virus aanwezig is in Nederlands afvalwater zeer klein. “Met de hoeveelheid besmettingen in Nederland kunnen we redelijkerwijs aannemen dat het virus nog niet in het afvalwater terug te vinden is”, legt Cora Uijterlinde uit. Uijterlinde is programmamanager afvalwatersystemen bij STOWA. “Dat is ook een kwestie van kansberekening.”

Volgens Uijterlinde kan er een moment zijn dat het virus wel te meten is in het afvalwater. “Als het aantal besmettingen explosief groeit, is het logisch dat de kans dat je het in het afvalwater terugvindt ook toeneemt. Bij welk aantal besmettingen dat kantelpunt is bereikt, is mij op dit moment niet bekend.”

Hygiëne
Zelfs als het aantal besmettingen stevig toeneemt, is het volgens STOWA niet nodig om de reguliere hygiënevoorschriften aan te scherpen voor waterschapsmedewerkers die in contact komen met afvalwater. Uijterlinde: “De normale hygiënevoorschriften zijn ruim afdoende. Vergeet niet dat het afvalwater sowieso vol zit met ziektekiemen. De normale maatregelen beschermen de medewerkers dus ook tegen dit virus. Natuurlijk staan we in nauw contact met het RIVM. Mocht zij hun inschatting van de risico’s veranderen, dan zullen wij de waterschappen daar direct over adviseren.”

 

MEER INFORMATIE
Stowa: Het Coronavirus & afvalwater
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'
Watersector behoort tot vitale beroepen die in aanmerking komen voor kinderopvang

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.