0
0
0
s2smodern

Sommige Corona-patiënten hebben last van diarree. Ook in de feces van geïnfecteerden zonder deze klachten is het virus aangetroffen. STOWA noemt de kans dat het Corona-virus in het afvalwater zit echter zeer klein en vindt extra hygiënemaatregelen voor medewerkers van rwzi’s ook bij een toename van het aantal besmettingen niet nodig.

Het Corona-virus is aangetoond bij patiënten voor zij ziek werden. Het virus kan zich daardoor in het afvalwater bevinden en afkomstig zijn van geïnfecteerden zonder ziektebeeld. Bij een relatief klein deel van de patiënten is diarree een van de symptomen en bij sommige patiënten in het buitenland zonder deze klacht is het virus ook aangetroffen in de feces.

Kansberekening
Cora UijterlindeCora UijterlindeToch is volgens STOWA de kans dat virus aanwezig is in Nederlands afvalwater zeer klein. “Met de hoeveelheid besmettingen in Nederland kunnen we redelijkerwijs aannemen dat het virus nog niet in het afvalwater terug te vinden is”, legt Cora Uijterlinde uit. Uijterlinde is programmamanager afvalwatersystemen bij STOWA. “Dat is ook een kwestie van kansberekening.”

Volgens Uijterlinde kan er een moment zijn dat het virus wel te meten is in het afvalwater. “Als het aantal besmettingen explosief groeit, is het logisch dat de kans dat je het in het afvalwater terugvindt ook toeneemt. Bij welk aantal besmettingen dat kantelpunt is bereikt, is mij op dit moment niet bekend.”

Hygiëne
Zelfs als het aantal besmettingen stevig toeneemt, is het volgens STOWA niet nodig om de reguliere hygiënevoorschriften aan te scherpen voor waterschapsmedewerkers die in contact komen met afvalwater. Uijterlinde: “De normale hygiënevoorschriften zijn ruim afdoende. Vergeet niet dat het afvalwater sowieso vol zit met ziektekiemen. De normale maatregelen beschermen de medewerkers dus ook tegen dit virus. Natuurlijk staan we in nauw contact met het RIVM. Mocht zij hun inschatting van de risico’s veranderen, dan zullen wij de waterschappen daar direct over adviseren.”

 

MEER INFORMATIE
Stowa: Het Coronavirus & afvalwater
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'
Watersector behoort tot vitale beroepen die in aanmerking komen voor kinderopvang

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.