secundair logo knw 1

Sommige Corona-patiënten hebben last van diarree. Ook in de feces van geïnfecteerden zonder deze klachten is het virus aangetroffen. STOWA noemt de kans dat het Corona-virus in het afvalwater zit echter zeer klein en vindt extra hygiënemaatregelen voor medewerkers van rwzi’s ook bij een toename van het aantal besmettingen niet nodig.

Het Corona-virus is aangetoond bij patiënten voor zij ziek werden. Het virus kan zich daardoor in het afvalwater bevinden en afkomstig zijn van geïnfecteerden zonder ziektebeeld. Bij een relatief klein deel van de patiënten is diarree een van de symptomen en bij sommige patiënten in het buitenland zonder deze klacht is het virus ook aangetroffen in de feces.

Kansberekening
Cora UijterlindeCora UijterlindeToch is volgens STOWA de kans dat virus aanwezig is in Nederlands afvalwater zeer klein. “Met de hoeveelheid besmettingen in Nederland kunnen we redelijkerwijs aannemen dat het virus nog niet in het afvalwater terug te vinden is”, legt Cora Uijterlinde uit. Uijterlinde is programmamanager afvalwatersystemen bij STOWA. “Dat is ook een kwestie van kansberekening.”

Volgens Uijterlinde kan er een moment zijn dat het virus wel te meten is in het afvalwater. “Als het aantal besmettingen explosief groeit, is het logisch dat de kans dat je het in het afvalwater terugvindt ook toeneemt. Bij welk aantal besmettingen dat kantelpunt is bereikt, is mij op dit moment niet bekend.”

Hygiëne
Zelfs als het aantal besmettingen stevig toeneemt, is het volgens STOWA niet nodig om de reguliere hygiënevoorschriften aan te scherpen voor waterschapsmedewerkers die in contact komen met afvalwater. Uijterlinde: “De normale hygiënevoorschriften zijn ruim afdoende. Vergeet niet dat het afvalwater sowieso vol zit met ziektekiemen. De normale maatregelen beschermen de medewerkers dus ook tegen dit virus. Natuurlijk staan we in nauw contact met het RIVM. Mocht zij hun inschatting van de risico’s veranderen, dan zullen wij de waterschappen daar direct over adviseren.”

 

MEER INFORMATIE
Stowa: Het Coronavirus & afvalwater
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'
Watersector behoort tot vitale beroepen die in aanmerking komen voor kinderopvang

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John