0
0
0
s2sdefault

Cora van Nieuwenhuizen is per direct gestopt als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zij gaat op 1 oktober aan de slag als voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland. Haar opvolger is Barbara Visser.

Koning Willem-Alexander heeft Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga vanmorgen, op voordracht van minister-president Mark Rutte, ontslag verleend. Dat gebeurde volgens een bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst ‘op de meest eervolle wijze’.

Daarmee is de oorspronkelijke politieke top van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III nu verdwenen, want in juli vertrok staatssecretaris Stientje van Veldhoven al. Zij is vervangen door Steven van Weyenberg.

Water bekend terrein voor Visser

Barbara Visser                    Barbara VisserVan Nieuwenhuizen (VVD) wordt opgevolgd door haar partijgenoot Barbara Visser, die staatssecretaris van Defensie was. Visser is vanmiddag meteen als minister beëdigd op Paleis Noordeinde in aanwezigheid van de koning. Er komt op Defensie geen nieuwe staatssecretaris; minister Ank Bijleveld neemt zolang de taken van Visser over.

Water is een bekend thema voor Visser. Als Tweede Kamerlid tussen 2012 en 2017 was zij woordvoerder op dit terrein. Voordat ze overstapte naar de landelijke politiek, was Visser gemeenteraadslid en wethouder in Zaanstad. Ook werkte de 44-jarige bedrijfskundige eerder in het bedrijfsleven en bij de Belastingdienst.

Van Nieuwenhuizen naar Energie-Nederland
Van Nieuwenhuizen wordt op 1 oktober voorzitter van Energie-Nederland en treedt daarmee in de voetsporen van Medy van der Laan. De algemene ledenvergadering van de koepelorganisatie van energiebedrijven heeft Van Nieuwenhuizen deze ochtend benoemd. Er verandert meer in haar persoonlijke situatie, want echtgenoot Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen – momenteel nog wethouder in Rotterdam – treedt volgende week aan als burgemeester van Vlaardingen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Vicevoorzitter Roger Miesen van Energie-Nederland juicht de komst van Van Nieuwenhuizen toe. “De komende periode is cruciaal, er zijn belangrijke besluiten nodig om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen. Daarom zijn wij erg blij dat we een voorzitter hebben gevonden die met haar ervaring en daadkracht de komende essentiële fase in de energietransitie vanuit Energie-Nederland kan begeleiden.”

Weersextremen rode draad door ministerschap
Van Nieuwenhuizen (58 jaar) werd op 27 oktober 2017 minister van Infrastructuur en Waterstructuur, met het predikaat demissionair na de val van het kabinet-Rutte III op 15 januari 2021. Zij had onder meer de wateronderwerpen in haar portefeuille. Daarvoor vervulde ze diverse andere politieke functies. De economisch geograaf was sinds 1994 achtereenvolgens gemeenteraadslid in Oisterwijk, lid van de Provinciale Staten en vervolgens de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Tweede Kamerlid en Europarlementariër.

In een interview met magazine H2O in december 2018 vertelde Van Nieuwenhuizen dat zij zich op het departement als een vis in het water voelde, omdat ze was beland in “een wereld van doeners op een mooi beleidsterrein”. Meteen in 2018 werd ze geconfronteerd met de grote gevolgen van weersextremen als droogte, hitte en wateroverlast. Daarover zei Van Nieuwenhuizen: “De problemen waar we voor staan, hebben we eigenlijk niet voor mogelijk gehouden. Natuurlijk hadden we noodmaatregelen achter de hand, maar niemand had het idee dat ze nodig zouden zijn.”

Dit is sindsdien een rode draad door haar ministerschap geweest. Van Nieuwenhuizen pleitte in juli in een vraaggesprek met het AD – naar aanleiding van de overstromingen in Limburg – nog ervoor dat het nieuwe kabinet jaarlijks 500 miljoen euro extra investeert om Nederland in de nabije toekomst beter te beschermen tegen extreem weer. Versterken van de dijken, verruimen van de rivieren en klimaatbestendig maken van infrastructuur en steden moeten volgens haar in een hogere versnelling.

 

Tweet Rutte

 

MEER INFORMATIE
Bericht Rijksvoorlichtingsdienst over aftreden
Energie-Nederland over komst Van Nieuwenhuizen
H2O Interview (dec. 2018) met Van Nieuwenhuizen

H2O Actueel (juli 2021): pleidooi voor extra geld
H2O Actueel (juli 2021): Van Weyenberg staatssecretaris

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.