secundair logo knw 1

Cora van Nieuwenhuizen tijdens een bezoek aan de Oosterscheldekering

Cora van Nieuwenhuizen is per direct gestopt als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zij gaat op 1 oktober aan de slag als voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland. Haar opvolger is Barbara Visser.

Koning Willem-Alexander heeft Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga vanmorgen, op voordracht van minister-president Mark Rutte, ontslag verleend. Dat gebeurde volgens een bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst ‘op de meest eervolle wijze’.

Daarmee is de oorspronkelijke politieke top van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III nu verdwenen, want in juli vertrok staatssecretaris Stientje van Veldhoven al. Zij is vervangen door Steven van Weyenberg.

Water bekend terrein voor Visser

Barbara Visser                    Barbara VisserVan Nieuwenhuizen (VVD) wordt opgevolgd door haar partijgenoot Barbara Visser, die staatssecretaris van Defensie was. Visser is vanmiddag meteen als minister beëdigd op Paleis Noordeinde in aanwezigheid van de koning. Er komt op Defensie geen nieuwe staatssecretaris; minister Ank Bijleveld neemt zolang de taken van Visser over.

Water is een bekend thema voor Visser. Als Tweede Kamerlid tussen 2012 en 2017 was zij woordvoerder op dit terrein. Voordat ze overstapte naar de landelijke politiek, was Visser gemeenteraadslid en wethouder in Zaanstad. Ook werkte de 44-jarige bedrijfskundige eerder in het bedrijfsleven en bij de Belastingdienst.

Van Nieuwenhuizen naar Energie-Nederland
Van Nieuwenhuizen wordt op 1 oktober voorzitter van Energie-Nederland en treedt daarmee in de voetsporen van Medy van der Laan. De algemene ledenvergadering van de koepelorganisatie van energiebedrijven heeft Van Nieuwenhuizen deze ochtend benoemd. Er verandert meer in haar persoonlijke situatie, want echtgenoot Bert Wijbenga-Van Nieuwenhuizen – momenteel nog wethouder in Rotterdam – treedt volgende week aan als burgemeester van Vlaardingen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Vicevoorzitter Roger Miesen van Energie-Nederland juicht de komst van Van Nieuwenhuizen toe. “De komende periode is cruciaal, er zijn belangrijke besluiten nodig om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen. Daarom zijn wij erg blij dat we een voorzitter hebben gevonden die met haar ervaring en daadkracht de komende essentiële fase in de energietransitie vanuit Energie-Nederland kan begeleiden.”

Weersextremen rode draad door ministerschap
Van Nieuwenhuizen (58 jaar) werd op 27 oktober 2017 minister van Infrastructuur en Waterstructuur, met het predikaat demissionair na de val van het kabinet-Rutte III op 15 januari 2021. Zij had onder meer de wateronderwerpen in haar portefeuille. Daarvoor vervulde ze diverse andere politieke functies. De economisch geograaf was sinds 1994 achtereenvolgens gemeenteraadslid in Oisterwijk, lid van de Provinciale Staten en vervolgens de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Tweede Kamerlid en Europarlementariër.

In een interview met magazine H2O in december 2018 vertelde Van Nieuwenhuizen dat zij zich op het departement als een vis in het water voelde, omdat ze was beland in 'een wereld van doeners op een mooi beleidsterrein'. Meteen in 2018 werd ze geconfronteerd met de grote gevolgen van weersextremen als droogte, hitte en wateroverlast. Daarover zei Van Nieuwenhuizen: “De problemen waar we voor staan, hebben we eigenlijk niet voor mogelijk gehouden. Natuurlijk hadden we noodmaatregelen achter de hand, maar niemand had het idee dat ze nodig zouden zijn.”

Dit is sindsdien een rode draad door haar ministerschap geweest. Van Nieuwenhuizen pleitte in juli in een vraaggesprek met het AD – naar aanleiding van de overstromingen in Limburg – nog ervoor dat het nieuwe kabinet jaarlijks 500 miljoen euro extra investeert om Nederland in de nabije toekomst beter te beschermen tegen extreem weer. Versterken van de dijken, verruimen van de rivieren en klimaatbestendig maken van infrastructuur en steden moeten volgens haar in een hogere versnelling.

 

Tweet Rutte

 

MEER INFORMATIE
Bericht Rijksvoorlichtingsdienst over aftreden
Energie-Nederland over komst Van Nieuwenhuizen
H2O Interview (dec. 2018) met Van Nieuwenhuizen

H2O Actueel (juli 2021): pleidooi voor extra geld
H2O Actueel (juli 2021): Van Weyenberg staatssecretaris

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John