Cora van Nieuwenhuizen is per direct gestopt als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zij gaat op 1 oktober aan de slag als voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland. Haar opvolger is Barbara Visser.

Koning Willem-Alexander heeft Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga vanmorgen, op voordracht van minister-president Mark Rutte, ontslag verleend. Dat gebeurde volgens een bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst ‘op de meest eervolle wijze’.

Daarmee is de oorspronkelijke politieke top van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III nu verdwenen, want in juli vertrok staatssecretaris Stientje van Veldhoven al. Zij is vervangen door Steven van Weyenberg.

Water bekend terrein voor Visser

Barbara Visser                    Barbara VisserVan Nieuwenhuizen (VVD) wordt opgevolgd door haar partijgenoot Barbara Visser, die staatssecretaris van Defensie was. Visser is vanmiddag meteen als minister beëdigd op Paleis Noordeinde in aanwezigheid van de koning. Er komt op Defensie geen nieuwe staatssecretaris; minister Ank Bijleveld neemt zolang de taken van Visser over.

Water is een bekend thema voor Visser. Als Tweede Kamerlid tussen 2012 en 2017 was zij woordvoerder op dit terrein. Voordat ze overstapte naar de landelijke politiek, was Visser gemeenteraadslid en wethouder in Zaanstad. Ook werkte de 44-jarige bedrijfskundige eerder in het bedrijfsleven en bij de Belastingdienst.

Van Nieuwenhuizen naar Energie-Nederland
Van Nieuwenhuizen wordt op 1 oktober voorzitter van Energie-Nederland en treedt daarmee in de voetsporen van Medy van der Laan. De algemene ledenvergadering van de koepelorganisatie van energiebedrijven heeft Van Nieuwenhuizen deze ochtend benoemd. Er verandert meer in haar persoonlijke situatie, want echtgenoot Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen – momenteel nog wethouder in Rotterdam – treedt volgende week aan als burgemeester van Vlaardingen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Vicevoorzitter Roger Miesen van Energie-Nederland juicht de komst van Van Nieuwenhuizen toe. “De komende periode is cruciaal, er zijn belangrijke besluiten nodig om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen. Daarom zijn wij erg blij dat we een voorzitter hebben gevonden die met haar ervaring en daadkracht de komende essentiële fase in de energietransitie vanuit Energie-Nederland kan begeleiden.”

Weersextremen rode draad door ministerschap
Van Nieuwenhuizen (58 jaar) werd op 27 oktober 2017 minister van Infrastructuur en Waterstructuur, met het predikaat demissionair na de val van het kabinet-Rutte III op 15 januari 2021. Zij had onder meer de wateronderwerpen in haar portefeuille. Daarvoor vervulde ze diverse andere politieke functies. De economisch geograaf was sinds 1994 achtereenvolgens gemeenteraadslid in Oisterwijk, lid van de Provinciale Staten en vervolgens de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Tweede Kamerlid en Europarlementariër.

In een interview met magazine H2O in december 2018 vertelde Van Nieuwenhuizen dat zij zich op het departement als een vis in het water voelde, omdat ze was beland in “een wereld van doeners op een mooi beleidsterrein”. Meteen in 2018 werd ze geconfronteerd met de grote gevolgen van weersextremen als droogte, hitte en wateroverlast. Daarover zei Van Nieuwenhuizen: “De problemen waar we voor staan, hebben we eigenlijk niet voor mogelijk gehouden. Natuurlijk hadden we noodmaatregelen achter de hand, maar niemand had het idee dat ze nodig zouden zijn.”

Dit is sindsdien een rode draad door haar ministerschap geweest. Van Nieuwenhuizen pleitte in juli in een vraaggesprek met het AD – naar aanleiding van de overstromingen in Limburg – nog ervoor dat het nieuwe kabinet jaarlijks 500 miljoen euro extra investeert om Nederland in de nabije toekomst beter te beschermen tegen extreem weer. Versterken van de dijken, verruimen van de rivieren en klimaatbestendig maken van infrastructuur en steden moeten volgens haar in een hogere versnelling.

 

Tweet Rutte

 

MEER INFORMATIE
Bericht Rijksvoorlichtingsdienst over aftreden
Energie-Nederland over komst Van Nieuwenhuizen
H2O Interview (dec. 2018) met Van Nieuwenhuizen

H2O Actueel (juli 2021): pleidooi voor extra geld
H2O Actueel (juli 2021): Van Weyenberg staatssecretaris

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Watersporters vragen zich af in hoeverre dit overlast en verandering gaat hebben / geven!
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.
@Hans Middendorphey als jij het zo goed weet maak jij toch een blog aan?
De feiten kloppen niet, beroepsvissers zijn nog wel actief op de Westerschelde en zie ze regelmatig netten uitzetten voor de zeebaars.
Is Fluor ook te verwijderen met deze techniek?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!