0
0
0
s2smodern

Waterschapsbedrijf Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg hebben hun handtekening gezet onder het programma ‘Circulair water voor Chemelot’. Dat moet ervoor zorgen dat het industrieterrein in Geleen op het gebied van waterhuishouding de meest duurzame chemiesite van Europa wordt.

Op het Chemelot-terrein staan bijna zestig chemische fabrieken, die via een zijtak van de Ur schadelijke stoffen op de Maas lozen. Daarnaast gebruiken ze veel water uit het Julianakanaal voor koeling, verwarming (stoom), als proceswater en als bluswater.

In de nieuwe waterwetvergunning, die Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) eind vorig jaar aan Sitech Services verleende, zijn strenge afspraken gemaakt over de lozingen van meer dan zeshonderd stoffen. Die moeten de komende jaren gefaseerd afgebouwd worden. Sitech Services is de beheerder van de integrale afvalwaterzuiveringsinstallatie op het terrein.

De Maas is een belangrijke bron voor de productie van Limburgs drinkwater. Volgens Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gebruiken 4 miljoen Nederlanders kraanwater dat gemaakt is van Maaswater.

Klimaatneutraal
Chemelot zegt zich ervan bewust te zijn dat zij een behoorlijke impact heeft op het oppervlaktewatersysteem van Limburg. Naast het reduceren van broeikasgasemissies zijn het verminderen van de uitstoot van afvalstoffen naar water en het reduceren van het totale watergebruik dan ook belangrijke doelstellingen in de transitie naar een klimaatneutraal Chemelot in 2050.

Daarvoor is het programma ‘Circulair water voor Chemelot’ opgestart. Dat wordt uitgevoerd onder de vlag van Brightsite, een samenwerkingsverband van Sitech Services, TNO, Maastricht University en Brightlands Chemelot Campus.

Een consortium van WML, WBL en de bedrijven Utility Support Group en Sitech Services van Chemelot ondersteunt dit programma. Zij zullen hun kennis en netwerk inbrengen, zo beloofden ze deze week in een intentieverklaring. De verwachting is dat later nog andere partijen, zoals kennisleveranciers en technologie-ontwikkelaars, zullen aansluiten.

Nullozing
Circulair water gaat volgens Brightsite over het sluiten van cirkels – van kleine cirkels rondom een fabriek tot grote, site-brede cirkels – en over zowel watergebruik als de stoffen in het afvalwater. Het uiteindelijke doel is een nullozing, zegt programmamanager Lianne van Oord.

"We willen het watersysteem op de Chemelot-site klaarmaken voor de toekomst door componenten beter uit het water te halen en waar mogelijk opnieuw te gebruiken en ons watergebruik te verminderen."

 

MEER INFORMATIE
Intentieverklaring ‘Circulair water voor Chemelot’
H2O-bericht: Sitech moet lozing vervuild afvalwater gefaseerd afbouwen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.