secundair logo knw 1

Een consortium van vijf partijen is deze maand begonnen met het uitwerken van het plan voor Rivierklimaatpark IJsselpoort. Dat moet het riviergebied tussen Arnhem en Giessen de komende tien jaar veranderen in een aantrekkelijke en klimaatbestendige leefomgeving met een goed bevaarbare IJssel.

De partijen TAUW, APPM, HKV, H+N+S Landschapsarchitecten en Bureau Stroming wonnen de aanbesteding voor de planuitwerkingsfase van Rijkswaterstaat. Zij opereren onder de naam IJsselpoortpartners.

De komende tweeënhalf jaar werken ze onder leiding van TAUW het voorkeursalternatief verder uit. In 2026 moet er een uitvoeringsontwerp liggen, eind 2029 moet het plan gerealiseerd zijn.

Onder regie van Rijkswaterstaat is het plan voor een ‘toekomstbestendig IJssellandschap’ de afgelopen zestien jaar ontwikkeld. De omliggende gemeenten, de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Natuurmomumenten en inwoners, agrariërs en ondernemers dachten hierin mee.

Toegankelijke uiterwaarden
Het doel is om tussen Arnhem en Giesbeek toegankelijke uiterwaarden te realiseren die klimaatextremen kunnen opvangen. Dat betekent dat de rivier bij extreem hoogwater meer ruimte krijgt en dat de kenmerkende natuur van het riviergebied wordt teruggebracht.

Een nieuwe nevengeul bij Westervoort zorgt voor daling van de waterstand en aanpassingen aan de oevers maken de rivier bij lage waterstanden beter bevaarbaar. Ook komt er ruimte voor duurzame bedrijvigheid, landbouw, recreatie en energieopwekking. Inwoners wordt "een aantrekkelijk en toegankelijk rivierpark voor ontspanning en verkoeling" beloofd.

Het Rivierklimaatpark IJsselpoort wordt uitgevoerd in het kader van het landelijke Deltaprogramma, dat Nederland moet beschermen tegen hoogwater. Het Rijk stelt 40 miljoen euro beschikbaar voor het project, het resterende bedrag van 20 miljoen euro komt voor rekening van de andere partijen.

Integraal riviermanagement
Het betreft ook een van de eerste projecten in het kader van het Programma Integraal Riviermanagement (IRM), waarbij oplossingen om de rivier meer ruimte te geven worden gecombineerd met opgaven voor bijvoorbeeld de landbouw, de natuur en recreatie.

 

LEES OOK

H2O Actueel: Kogel door de kerk voor Rivierklimaatpark IJsselpoort

H2O Premium: 'Het heeft wel eens geknetterd, gebotst en geschuurd'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.