secundair logo knw 1

Een consortium van vijf partijen is deze maand begonnen met het uitwerken van het plan voor Rivierklimaatpark IJsselpoort. Dat moet het riviergebied tussen Arnhem en Giessen de komende tien jaar veranderen in een aantrekkelijke en klimaatbestendige leefomgeving met een goed bevaarbare IJssel.

De partijen TAUW, APPM, HKV, H+N+S Landschapsarchitecten en Bureau Stroming wonnen de aanbesteding voor de planuitwerkingsfase van Rijkswaterstaat. Zij opereren onder de naam IJsselpoortpartners.

De komende tweeënhalf jaar werken ze onder leiding van TAUW het voorkeursalternatief verder uit. In 2026 moet er een uitvoeringsontwerp liggen, eind 2029 moet het plan gerealiseerd zijn.

Onder regie van Rijkswaterstaat is het plan voor een ‘toekomstbestendig IJssellandschap’ de afgelopen zestien jaar ontwikkeld. De omliggende gemeenten, de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Natuurmomumenten en inwoners, agrariërs en ondernemers dachten hierin mee.

Toegankelijke uiterwaarden
Het doel is om tussen Arnhem en Giesbeek toegankelijke uiterwaarden te realiseren die klimaatextremen kunnen opvangen. Dat betekent dat de rivier bij extreem hoogwater meer ruimte krijgt en dat de kenmerkende natuur van het riviergebied wordt teruggebracht.

Een nieuwe nevengeul bij Westervoort zorgt voor daling van de waterstand en aanpassingen aan de oevers maken de rivier bij lage waterstanden beter bevaarbaar. Ook komt er ruimte voor duurzame bedrijvigheid, landbouw, recreatie en energieopwekking. Inwoners wordt "een aantrekkelijk en toegankelijk rivierpark voor ontspanning en verkoeling" beloofd.

Het Rivierklimaatpark IJsselpoort wordt uitgevoerd in het kader van het landelijke Deltaprogramma, dat Nederland moet beschermen tegen hoogwater. Het Rijk stelt 40 miljoen euro beschikbaar voor het project, het resterende bedrag van 20 miljoen euro komt voor rekening van de andere partijen.

Integraal riviermanagement
Het betreft ook een van de eerste projecten in het kader van het Programma Integraal Riviermanagement (IRM), waarbij oplossingen om de rivier meer ruimte te geven worden gecombineerd met opgaven voor bijvoorbeeld de landbouw, de natuur en recreatie.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Kogel door de kerk voor Rivierklimaatpark IJsselpoort
H2O Premium: 'Het heeft wel eens geknetterd, gebotst en geschuurd'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.