0
0
0
s2smodern

Rioolwaterscreening wordt onderdeel van het coronadashboard dat het kabinet opzet om de verspreiding van het virus te monitoren. Uit actuele metingen in het rioolwater blijkt de concentratie van het virus in het rioolwater sneller te dalen dan de meldingen bij de GGD doen vermoeden.

Sinds februari voeren KWR, waterschappen en STOWA rioolwateronderzoek uit naar het coronavirus. Op de website van KWR licht microbioloog Gertjan Medema toe welke gegevens de rioolwaterscreening tot nu toe heeft opgeleverd. Toen het virus in opmars was, constateerde Medema een duidelijke correlatie tussen de aantallen meldingen bij de GGD en de aangetroffen concentraties het aangetroffen virus in het riool.

Maar nu gaat de virusconcentratie in het riool sneller naar beneden dan het aantal meldingen bij de GGD. Een afgeronde verklaring daarvoor heeft Medema nog niet. Hij constateert in elk geval dat het aantal meldingen afhankelijk is van het testbeleid. Een andere denkrichting zou zijn dat de meldingen bij de GGD enkele dagen na het begin van de ziekte binnenkomen. Dat zou er op wijzen dat de virusuitscheiding in beginfase het hoogst zou zijn.

Vervolg
Medema ging ook in op de vervolgstappen van het onderzoek. Door in een geconcentreerd gebied intensief metingen te verrichten en die te koppelen aan informatie van huisartsen in de buurt, hoopt Medema nog duidelijker in beeld te krijgen in hoeverre de gegevens uit het riool en de meldingen bij huisartsen overeenkomen.

Sequenties vergelijken
Door de virussequenties die in het riool worden aangetroffen te vergelijken met de sequenties die door artsen bij patiënten zijn gevonden, hopen de onderzoekers een antwoord te vinden op de vraag of verschillende virusstammen verantwoordelijk zijn voor mildere of juist zwaardere gevallen.

Internationaal
Op Europees niveau wordt een onderzoek opgestart waarbij in bepaalde steden de rioolgegevens worden gekoppeld aan de informatie van huisartsen. Samen met Amerikaanse wetenschappers wordt de opzet van een datahub met alle wereldwijde rioolwaterdata bekeken.

 

MEER INFORMATIE
Het interview met Gertjan Medema kunt u bekijken op de site van KWR
Rioolwaterscreening wordt parameter in 'coronadashboard' van kabinet
RIVM test op 29 locaties rioolwater op aanwezigheid coronavirus
KWR wint met screeningstool rioolwater corona-hackathon van de EU
KWR vindt coronavirus in rioolwater en werkt aan ontwikkeling screeningstool

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Nand Dresscher · 1 months ago
    Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
    Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.