0
0
0
s2smodern

De concentratie koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is vorig jaar gestegen naar recordhoogte. Deze bedroeg 407,8 delen per miljoen, tegen 405,5 delen per miljoen (ppm) in 2017. Aldus de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in het Greenhouse Gas Bulletin. Een rapport van het VN-milieuprogramma UNEP geeft een zelfde beeld.

Beide rapporten zijn vandaag verschenen kort voor de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties, die volgende week in Madrid begint.

De Wereld Meteorologische Organisatie stelt vast dat ook concentraties van methaan en stikstofoxide zijn gestegen met grotere hoeveelheden dan in het afgelopen decennium.

"Er is geen teken van een vertraging, laat staan ​​een daling, van de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer, ondanks alle toezeggingen in het kader van het Akkoord van Parijs over klimaatverandering", aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO in een toelichting op het bulletin.

Emissiereductierapport
Ook in het jaarlijkse emissiereductierapport van het VN-milieuprogramma (UNEP) wordt gesignaleerd dat de emissie van broeikasgassen niet afneemt maar stijgt. “De uitstoot in 2018, inclusief veranderingen in landgebruik zoals ontbossing, bereikte een nieuw hoogtepunt van 55,3 gigaton CO2-equivalent.” De CO2-uitstoot door energie en industrie die de totale uitstoot van broeikasgassen domineren, groeide in 2018 met 2 procent.

De groeiende emissie is in strijd met de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Daarin is afgesproken de uitstoot aan banden te leggen, dit met het doel de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 a 2 graden.

Om de stijging van de temperatuur te beperken tot 1,5 graad, moet de jaarlijkse uitstoot in 2030 32 gigaton CO2-equivalent lager zijn dan vorig jaar gemeten. Dat betekent dat de uitstoot tot 2030 jaarlijks met 7,6 procent moet afnemen, aldus UNEP.

Bij een doel van 2 graden temperatuurstijging geldt tot 2030 een jaarlijkse afname van 2,7 procent. Als de uitstootstijging doorgaat op het vorig jaar gemeten niveau, dan zal het op aarde tegen het einde van de eeuw bijna 4 graden warmer zijn.

Om het tij te keren moeten er grote transformaties komen. “Als we geen acht slaan op deze waarschuwingen en drastische maatregelen nemen om de uitstoot terug te draaien, blijven we getuige van dodelijke en catastrofale hittegolven, stormen en vervuiling”, zegt secretaris-generaal António Guterres van de VN.

Geen optie meer
Inger Andersen 180 vk vrij Inger AndersenEn wachten tot eind 2020, wanneer nieuwe klimaatafspraken moeten worden gemaakt, is geen optie meer, aldus Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. “Ons collectief falen om vroeg en hard maatregelen te nemen tegen klimaatverandering betekent dat we een enorme vermindering van de uitstoot moeten realiseren. Elke stad, regio, bedrijf en individu moet nu handelen.”

Er zijn ‘quick wins’ nodig om de uitstoot snel te verminderen, gevolgd door grote transformaties van economieën en in samenlevingen, aldus Andersen.

Volgens het rapport ligt de bal met name bij de G20-landen, verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Een aantal van deze landen (Canada, Indonesië en de VS) komt de toezeggingen niet na. Andere hebben geen doelstellingen of deze zijn zeer bescheiden.

 

NIET ALLEEN SOMBER VAN TOON
UNEP is niet alleen maar somber van toon. De opwarming kan nog steeds worden beperkt tot 1,5 graad, aldus het emissiereductierapport. “Er zijn veel ambitieuze inspanningen van overheden, steden, bedrijven en investeerders. Oplossingen, en de druk en wil om ze te implementeren, zijn er in overvloed.”
Ook Niklas Höhne, oprichter van NewClimate Institute, ziet lichtpunten. Hij laat optekenen: “De transformatie begint klein maar groeit snel. We zien op allerlei terreinen ambitieuze ontwikkelingen. Initiatieven als 100 procent hernieuwbare energie verspreiden zich snel, maar ook verplichtingen voor nul-emissies in de zware industrie. Dat zou een paar jaar geleden ondenkbaar zijn. Wat nu nodig is, is een wereldwijde uitrol van voorbeelden van koplopers.”
 

MEER INFORMATIE
Greenhouse Gas Bulletin
Emission Gap Report 2019

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.