0
0
0
s2smodern

De concentratie koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is vorig jaar gestegen naar recordhoogte. Deze bedroeg 407,8 delen per miljoen, tegen 405,5 delen per miljoen (ppm) in 2017. Aldus de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in het Greenhouse Gas Bulletin. Een rapport van het VN-milieuprogramma UNEP geeft een zelfde beeld.

Beide rapporten zijn vandaag verschenen kort voor de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties, die volgende week in Madrid begint.

De Wereld Meteorologische Organisatie stelt vast dat ook concentraties van methaan en stikstofoxide zijn gestegen met grotere hoeveelheden dan in het afgelopen decennium.

"Er is geen teken van een vertraging, laat staan ​​een daling, van de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer, ondanks alle toezeggingen in het kader van het Akkoord van Parijs over klimaatverandering", aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO in een toelichting op het bulletin.

Emissiereductierapport
Ook in het jaarlijkse emissiereductierapport van het VN-milieuprogramma (UNEP) wordt gesignaleerd dat de emissie van broeikasgassen niet afneemt maar stijgt. “De uitstoot in 2018, inclusief veranderingen in landgebruik zoals ontbossing, bereikte een nieuw hoogtepunt van 55,3 gigaton CO2-equivalent.” De CO2-uitstoot door energie en industrie die de totale uitstoot van broeikasgassen domineren, groeide in 2018 met 2 procent.

De groeiende emissie is in strijd met de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Daarin is afgesproken de uitstoot aan banden te leggen, dit met het doel de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 a 2 graden.

Om de stijging van de temperatuur te beperken tot 1,5 graad, moet de jaarlijkse uitstoot in 2030 32 gigaton CO2-equivalent lager zijn dan vorig jaar gemeten. Dat betekent dat de uitstoot tot 2030 jaarlijks met 7,6 procent moet afnemen, aldus UNEP.

Bij een doel van 2 graden temperatuurstijging geldt tot 2030 een jaarlijkse afname van 2,7 procent. Als de uitstootstijging doorgaat op het vorig jaar gemeten niveau, dan zal het op aarde tegen het einde van de eeuw bijna 4 graden warmer zijn.

Om het tij te keren moeten er grote transformaties komen. “Als we geen acht slaan op deze waarschuwingen en drastische maatregelen nemen om de uitstoot terug te draaien, blijven we getuige van dodelijke en catastrofale hittegolven, stormen en vervuiling”, zegt secretaris-generaal António Guterres van de VN.

Geen optie meer
Inger Andersen 180 vk vrij Inger AndersenEn wachten tot eind 2020, wanneer nieuwe klimaatafspraken moeten worden gemaakt, is geen optie meer, aldus Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. “Ons collectief falen om vroeg en hard maatregelen te nemen tegen klimaatverandering betekent dat we een enorme vermindering van de uitstoot moeten realiseren. Elke stad, regio, bedrijf en individu moet nu handelen.”

Er zijn ‘quick wins’ nodig om de uitstoot snel te verminderen, gevolgd door grote transformaties van economieën en in samenlevingen, aldus Andersen.

Volgens het rapport ligt de bal met name bij de G20-landen, verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Een aantal van deze landen (Canada, Indonesië en de VS) komt de toezeggingen niet na. Andere hebben geen doelstellingen of deze zijn zeer bescheiden.

 

NIET ALLEEN SOMBER VAN TOON
UNEP is niet alleen maar somber van toon. De opwarming kan nog steeds worden beperkt tot 1,5 graad, aldus het emissiereductierapport. “Er zijn veel ambitieuze inspanningen van overheden, steden, bedrijven en investeerders. Oplossingen, en de druk en wil om ze te implementeren, zijn er in overvloed.”
Ook Niklas Höhne, oprichter van NewClimate Institute, ziet lichtpunten. Hij laat optekenen: “De transformatie begint klein maar groeit snel. We zien op allerlei terreinen ambitieuze ontwikkelingen. Initiatieven als 100 procent hernieuwbare energie verspreiden zich snel, maar ook verplichtingen voor nul-emissies in de zware industrie. Dat zou een paar jaar geleden ondenkbaar zijn. Wat nu nodig is, is een wereldwijde uitrol van voorbeelden van koplopers.”
 

MEER INFORMATIE
Greenhouse Gas Bulletin
Emission Gap Report 2019

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het