secundair logo knw 1

De juryprijs De Vernufteling.

Het zoetwaterproject COASTAR van Arcadis en de Global Flood Risk Tool van Royal HaskoningDHV grepen vanmiddag net naast de publieksprijs van De Vernufteling. Die is toegekend aan de coronalift Eleminair van ingenieursbureau ABT, die tevens de juryprijs verdiende.

COASTAR werd tweede, de Global Flood Risk Tool derde in de publieksstemming, waaraan de afgelopen weken ruim 2100 mensen meededen.

In de aanloop naar de prijsuitreiking, vanmiddag tijdens de online nieuwjaarsreceptie van de branchevereniging Koninklijke NLingenieurs, kreeg COASTAR twee weken geleden al wel vast een eervolle vermelding van de jury. "Als de onderliggende projecten van dit kennisprogramma tot concrete toepassingen leiden, dan heeft Arcadis met COASTAR een potentiële Vernufteling-winnaar in handen voor de komende editie(s)", aldus het rapport.

In het kennisprogramma van Arcadis, Deltares en KWR wordt samen met bedrijven en overheden gewerkt aan grootschalige ondergrondse opslag van zoet water. Ook wordt onderzocht of brak grondwater kan worden ontzilt om er drinkwater van te maken.

Vier criteria
Voor De Vernufteling 2020 waren twaalf projecten ingezonden, drie minder dan vorig jaar. Alle inzendingen zijn beoordeeld op vier criteria: innovatiegehalte, economische waarde, technologische kwaliteit en maatschappelijke betekenis.

De jury, met als voorzitter Jacolien Eijer, was onder de indruk van de eenvoud van de innovatie die ABT samen met Interland Techniek ontwikkelde, maar ook van de snelheid waarmee dat gebeurde. Eleminair zuivert de lucht in liften, waar de kans op besmetting met corona extra groot is.

Het systeem bestaat uit een combinatie van een voorzetwand en een verlaagd plafond, waarin een ventilator en een HEPA-filter zijn weggewerkt. Het laat lucht met een snelheid van 0,3 meter per seconde van boven naar beneden stromen.

Zo worden mogelijke virusdeeltjes zeer snel afgevoerd en door het filter gereinigd. Daarnaast duwt de luchtstroom uitgeademde druppeltjes naar beneden, zodat de liftpassagiers zoveel mogelijk schone lucht inademen.

Waterfabriek WIlp

Vorig jaar ging de juryprijs naar de Waterfabriek Wilp van Royal HaskoningDHV, Witteveen+Bos en waterschap Vallei en Veluwe. De publieksprijs was toen voor het project ‘Ontwerp je eigen Klimaat Schoolplein via serious gaming’ van Tauw.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht genomineerden De Vernufteling
H2O-bericht: COASTAR krijgt eervolle vermelding

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.