0
0
0
s2smodern

Het project COASTAR, dat de zoetwatervoorziening in Nederland moet beschermen, heeft van de jury van De Vernufteling alvast een ‘eervolle vermelding’ ontvangen. Daarnaast maakt de inzending kans op de publieksprijs, die op 28 januari wordt uitgereikt.

Het is dit jaar voor het eerst dat een eervolle vermelding is toegekend. Daarmee wil Koninklijke NLingenieurs, die De Vernufteling in het leven heeft geroepen, een project dat net niet door mag naar de finale extra aandacht geven.

Alleen projecten die al zijn afgerond dingen mee naar de juryprijs, verklaart woordvoerder Claudia Meijers van de branchevereniging. "COASTAR is absoluut jurygenomineerdwaardig, maar bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase."

In het kennisprogramma van Arcadis, Deltares en KWR wordt samen met bedrijven en overheden gewerkt aan grootschalige ondergrondse opslag van zoet water. Ook wordt onderzocht of brak grondwater kan worden ontzilt om er drinkwater van te maken. Het project is begonnen in Zuid-Holland, maar pilots vinden plaats in de gehele kuststrook.

COASTAR dingt nog wel mee naar de publieksprijs. Daarvoor kan tot 22 januari gestemd worden via de website van NLingenieurs.

Twaalf inzendingen
Er waren dit jaar twaalf inzendingen voor De Vernufteling 2020, waarvan er vier genomineerd zijn voor de juryprijs. "Daar zijn we heel trots op", zegt Meijers. "Het was natuurlijk een vreemd jaar, met bureaus die alleen maar thuiswerken. Dit laat de innovatiekracht van de sector zien."

Vorig jaar waren er vijftien inzendingen, met vijf kanshebbers op de juryprijs. Die viel uiteindelijk ten deel aan de Waterfabriek Wilp van Royal HaskoningDHV, Witteveen + Bos en waterschap Vallei en Veluwe. De publieksprijs ging toen naar het project ‘Ontwerp je eigen Klimaat Schoolplein via serious gaming’ van Tauw.

Global Flood Risk Tool
De vier genomineerden voor de juryprijs van 2020 zijn: de coronaveilige lift van ABT, de brandremmende ballen van Antea Group, de 3D-geprinte brug van recyclebare kunststof (circulair composite) van Royal HaskoningDHV en de innovatieve geleiderail van Witteveen + Bos, BAM Verkeerstechniek en Saferoad Holland.

Van de overige kandidaten voor de publieksprijs heeft verder alleen de Global Flood Risk Tool van Royal HaskoningDHV een duidelijke link met de watersector. Met deze software kan de schade bij een overstroming geschat worden.

De Vernufteling, een prijs voor het meest vindingrijke project van het (afgelopen) jaar, wordt traditiegetrouw uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van NLingenieurs. Die wordt dit jaar vanwege de lockdown online gehouden.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht genomineerden publieksprijs De Vernufteling
H2O-bericht: Oplossing waterproblemen ondergronds gezocht
H2O-bericht: Waterfabriek Wilp wint De Vernufteling

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.