secundair logo knw 1

COASTAR onderzoekt hoe in de duinen brak water kan worden gewonnen om er drinkwater van te maken.

Het project COASTAR, dat de zoetwatervoorziening in Nederland moet beschermen, heeft van de jury van De Vernufteling alvast een ‘eervolle vermelding’ ontvangen. Daarnaast maakt de inzending kans op de publieksprijs, die op 28 januari wordt uitgereikt.

Het is dit jaar voor het eerst dat een eervolle vermelding is toegekend. Daarmee wil Koninklijke NLingenieurs, die De Vernufteling in het leven heeft geroepen, een project dat net niet door mag naar de finale extra aandacht geven.

Alleen projecten die al zijn afgerond dingen mee naar de juryprijs, verklaart woordvoerder Claudia Meijers van de branchevereniging. "COASTAR is absoluut jurygenomineerdwaardig, maar bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase."

In het kennisprogramma van Arcadis, Deltares en KWR wordt samen met bedrijven en overheden gewerkt aan grootschalige ondergrondse opslag van zoet water. Ook wordt onderzocht of brak grondwater kan worden ontzilt om er drinkwater van te maken. Het project is begonnen in Zuid-Holland, maar pilots vinden plaats in de gehele kuststrook.

COASTAR dingt nog wel mee naar de publieksprijs. Daarvoor kan tot 22 januari gestemd worden via de website van NLingenieurs.

Twaalf inzendingen
Er waren dit jaar twaalf inzendingen voor De Vernufteling 2020, waarvan er vier genomineerd zijn voor de juryprijs. "Daar zijn we heel trots op", zegt Meijers. "Het was natuurlijk een vreemd jaar, met bureaus die alleen maar thuiswerken. Dit laat de innovatiekracht van de sector zien."

Vorig jaar waren er vijftien inzendingen, met vijf kanshebbers op de juryprijs. Die viel uiteindelijk ten deel aan de Waterfabriek Wilp van Royal HaskoningDHV, Witteveen + Bos en waterschap Vallei en Veluwe. De publieksprijs ging toen naar het project ‘Ontwerp je eigen Klimaat Schoolplein via serious gaming’ van Tauw.

Global Flood Risk Tool
De vier genomineerden voor de juryprijs van 2020 zijn: de coronaveilige lift van ABT, de brandremmende ballen van Antea Group, de 3D-geprinte brug van recyclebare kunststof (circulair composite) van Royal HaskoningDHV en de innovatieve geleiderail van Witteveen + Bos, BAM Verkeerstechniek en Saferoad Holland.

Van de overige kandidaten voor de publieksprijs heeft verder alleen de Global Flood Risk Tool van Royal HaskoningDHV een duidelijke link met de watersector. Met deze software kan de schade bij een overstroming geschat worden.

De Vernufteling, een prijs voor het meest vindingrijke project van het (afgelopen) jaar, wordt traditiegetrouw uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van NLingenieurs. Die wordt dit jaar vanwege de lockdown online gehouden.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht genomineerden publieksprijs De Vernufteling
H2O-bericht: Oplossing waterproblemen ondergronds gezocht
H2O-bericht: Waterfabriek Wilp wint De Vernufteling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/