secundair logo knw 1

COASTAR onderzoekt hoe in de duinen brak water kan worden gewonnen om er drinkwater van te maken.

Het project COASTAR, dat de zoetwatervoorziening in Nederland moet beschermen, heeft van de jury van De Vernufteling alvast een ‘eervolle vermelding’ ontvangen. Daarnaast maakt de inzending kans op de publieksprijs, die op 28 januari wordt uitgereikt.

Het is dit jaar voor het eerst dat een eervolle vermelding is toegekend. Daarmee wil Koninklijke NLingenieurs, die De Vernufteling in het leven heeft geroepen, een project dat net niet door mag naar de finale extra aandacht geven.

Alleen projecten die al zijn afgerond dingen mee naar de juryprijs, verklaart woordvoerder Claudia Meijers van de branchevereniging. "COASTAR is absoluut jurygenomineerdwaardig, maar bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase."

In het kennisprogramma van Arcadis, Deltares en KWR wordt samen met bedrijven en overheden gewerkt aan grootschalige ondergrondse opslag van zoet water. Ook wordt onderzocht of brak grondwater kan worden ontzilt om er drinkwater van te maken. Het project is begonnen in Zuid-Holland, maar pilots vinden plaats in de gehele kuststrook.

COASTAR dingt nog wel mee naar de publieksprijs. Daarvoor kan tot 22 januari gestemd worden via de website van NLingenieurs.

Twaalf inzendingen
Er waren dit jaar twaalf inzendingen voor De Vernufteling 2020, waarvan er vier genomineerd zijn voor de juryprijs. "Daar zijn we heel trots op", zegt Meijers. "Het was natuurlijk een vreemd jaar, met bureaus die alleen maar thuiswerken. Dit laat de innovatiekracht van de sector zien."

Vorig jaar waren er vijftien inzendingen, met vijf kanshebbers op de juryprijs. Die viel uiteindelijk ten deel aan de Waterfabriek Wilp van Royal HaskoningDHV, Witteveen + Bos en waterschap Vallei en Veluwe. De publieksprijs ging toen naar het project ‘Ontwerp je eigen Klimaat Schoolplein via serious gaming’ van Tauw.

Global Flood Risk Tool
De vier genomineerden voor de juryprijs van 2020 zijn: de coronaveilige lift van ABT, de brandremmende ballen van Antea Group, de 3D-geprinte brug van recyclebare kunststof (circulair composite) van Royal HaskoningDHV en de innovatieve geleiderail van Witteveen + Bos, BAM Verkeerstechniek en Saferoad Holland.

Van de overige kandidaten voor de publieksprijs heeft verder alleen de Global Flood Risk Tool van Royal HaskoningDHV een duidelijke link met de watersector. Met deze software kan de schade bij een overstroming geschat worden.

De Vernufteling, een prijs voor het meest vindingrijke project van het (afgelopen) jaar, wordt traditiegetrouw uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van NLingenieurs. Die wordt dit jaar vanwege de lockdown online gehouden.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht genomineerden publieksprijs De Vernufteling
H2O-bericht: Oplossing waterproblemen ondergronds gezocht
H2O-bericht: Waterfabriek Wilp wint De Vernufteling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John