De komende twee weken doet het Hoogheemraadschap van Delfland een beroep op de inwoners en verenigingen in haar beheersgebied. Samen met zoveel mogelijk deelnemers wil het hoogheemraadschap in kaart brengen waar micro- en macroplastics worden gevonden.

Plastic in het water en het ecosysteem zijn schadelijk voor de natuur. Het hoogheemraadschap heeft daarom samen met het aan de TU Delft verbonden consortium Waterlab hebben daarom een citizen science project rond dit onderwerp opgezet: Spot de Hotspot. “Citizen science heeft het grote voordeel dat je veel meer ‘ogen en oren’ hebt dan bij een onderzoeksproject van experts”, vertelt Sandra de Vries, die met haar bedrijf Pulsaqua participeert in Waterlab.

Waterlab en Delfland hopen op minstens 100 deelnemers aan de campagne, die in totaal twee weken zal duren. Inwoners kunnen zich individueel aanmelden en er wordt bijvoorbeeld ook samengewerkt met scouting- en roeiverenigingen. Het hoogheemraadschap en Waterlab vragen de deelnemers om ‘plastic hotspots’ op te sporen. Hiermee bedoelen ze plekken waar het plastic zich ophoopt in het water.

De tweede week van de campagne is gericht op microplastics en dan is het de bedoeling dat deelnemers met behulp van een klein, zelf te maken sleepnetje monsters van het water nemen. De informatie die deze acties opleveren, kan vervolgens in een app worden geplaatst. De Vries: “Behalve deze acties vinden er tijdens de campagne ook workshops plaats en zijn er bijeenkomsten waarin de deelnemers en andere betrokkenen bij elkaar kunnen komen.”

“Uiteindelijk zijn we op zoek naar data die ons verder kunnen helpen”, vertelt Nalini Nejal van het Hoogheemraadschap van Delfland. “Dus het gaat ons om inhoudelijke kennis over de plastic hotspots en de plekken waar veel microplastics worden gevonden. Maar deze aanpak, met deelnemers uit ons beheersgebied, helpt ook om het bewustzijn bij het plasticsprobleem te vergroten. In die zin hebben we dus twee doelen met deze aanpak.”

De uitkomsten van twee weken citizen science worden verwerkt in een kaart waarop de hotspots zichtbaar worden gemaakt. Ook zijn Waterlab en Delfland van plan de opgedane kennis te verwerken in infographics. Welke gevolgen de resultaten hebben voor de aanpak van het plastic probleem, is nog open. Nejal: “Bij een onderzoek weet je nooit van tevoren wat de uitkomsten zijn. En het is de eerste keer dat we het op deze manier aanpakken. Dus we zijn heel erg benieuwd.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.
Interessant en leerzaam artikel. Als leek vraag ik me af of al die (waarschijnlijk) dure maatregelen wel gerechtvaardigd zijn. Betaalt de landbouwsector mee aan deze maatregelen? Het lijkt me ondernemersrisico om om te gaan met veranderende omstandigheden. Nederland wordt voor een groot deel omringt door zout water, dus het is niet reeel om van een overheid te verwachten steeds weer maatregelen te nemen die verdere verzilting moeten voorkomen.
En ook met verzilting is landbouw mogelijk, maar die zal anders zijn en mogelijk minder opbrengen.
Voor de natuur geldt dat bij verzilting sprake zal zijn van een andere natuur. Is het beleid nu dat de huidige natuur koste wat kost in stand moet worden gehouden? Dat is geen duurzaam toekomstbeeld.
Het enige legitieme argument is de zoetwater-voorziening te beschermen. Had het geld dat nu in de aanpassingen van de zeesluis wordt gestoken, niet veel effectiever voor de drinkwatervoorziening kunnen worden ingezet?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!