secundair logo knw 1

De komende twee weken doet het Hoogheemraadschap van Delfland een beroep op de inwoners en verenigingen in haar beheersgebied. Samen met zoveel mogelijk deelnemers wil het hoogheemraadschap in kaart brengen waar micro- en macroplastics worden gevonden.

Plastic in het water en het ecosysteem zijn schadelijk voor de natuur. Het hoogheemraadschap heeft daarom samen met het aan de TU Delft verbonden consortium Waterlab hebben daarom een citizen science project rond dit onderwerp opgezet: Spot de Hotspot. “Citizen science heeft het grote voordeel dat je veel meer ‘ogen en oren’ hebt dan bij een onderzoeksproject van experts”, vertelt Sandra de Vries, die met haar bedrijf Pulsaqua participeert in Waterlab.

Waterlab en Delfland hopen op minstens 100 deelnemers aan de campagne, die in totaal twee weken zal duren. Inwoners kunnen zich individueel aanmelden en er wordt bijvoorbeeld ook samengewerkt met scouting- en roeiverenigingen. Het hoogheemraadschap en Waterlab vragen de deelnemers om ‘plastic hotspots’ op te sporen. Hiermee bedoelen ze plekken waar het plastic zich ophoopt in het water.

De tweede week van de campagne is gericht op microplastics en dan is het de bedoeling dat deelnemers met behulp van een klein, zelf te maken sleepnetje monsters van het water nemen. De informatie die deze acties opleveren, kan vervolgens in een app worden geplaatst. De Vries: “Behalve deze acties vinden er tijdens de campagne ook workshops plaats en zijn er bijeenkomsten waarin de deelnemers en andere betrokkenen bij elkaar kunnen komen.”

“Uiteindelijk zijn we op zoek naar data die ons verder kunnen helpen”, vertelt Nalini Nejal van het Hoogheemraadschap van Delfland. “Dus het gaat ons om inhoudelijke kennis over de plastic hotspots en de plekken waar veel microplastics worden gevonden. Maar deze aanpak, met deelnemers uit ons beheersgebied, helpt ook om het bewustzijn bij het plasticsprobleem te vergroten. In die zin hebben we dus twee doelen met deze aanpak.”

De uitkomsten van twee weken citizen science worden verwerkt in een kaart waarop de hotspots zichtbaar worden gemaakt. Ook zijn Waterlab en Delfland van plan de opgedane kennis te verwerken in infographics. Welke gevolgen de resultaten hebben voor de aanpak van het plastic probleem, is nog open. Nejal: “Bij een onderzoek weet je nooit van tevoren wat de uitkomsten zijn. En het is de eerste keer dat we het op deze manier aanpakken. Dus we zijn heel erg benieuwd.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.