secundair logo knw 1

Salesmanager Marit van veen van Cirtec kreeg de award uit handen van juryvoorzitter Cees Buisman

CirTec uit Purmerend heeft met de Cellvation-installatie de Aquatech Innovation Award gewonnen. Salesmanager Marit van Veen van CirTec kreeg de award uit handen van juryvoorzitter Cees Buisman.

De award werd uitgereikt tijdens de opening van de Amsterdam International Water Week. Voor de prijs waren veertien innovatieve technologiën genomineerd. Uiteindelijk koos de jury, die innovaties van 'hoge kwaliteit' te beoordelen kreeg, CirTec als overall winnaar. Daarbij werd gelet op orginaliteit, praktische toepassingen en duurzaamheid.

CirTec ontwikkelde de Cellvation-installatie die in het zuiveringsproces van afvalwater cellulose terugwint en geschikt maakt voor hergebruik, waarbij minder energie en chemicaliën nodig zijn. De kwantitatieve milieuvoordelen zijn: 15% minder slib, 15% energie en 20% minder chemicaliën.

De Cellvation-installatie staat op het terrein van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht bij Warmenhuizen in Noord-Holland. De cellulose die wordt teruggewonnen wordt vermarkt en is onder meer al verwerkt in asfalt. 

In vijf categorien werden evenzoveel innovaties genomineerd. Dat waren Blücher (nog niet op de markt), Satellite remote sensing leak detection van Utilis (categorie process control technology & process), Picoturbine water network energy recovery van Technoturbines S.L (transport & storage), Closed Circuit Reverse Osmose treatment technology van Lenntech (Water treatment) en Cellvation van CirTec BV (waste water treatment).

Op het openingscongres van de Amsterdam International Water Week werd ook de Sarphati Sanitation Award uitgereikt, bedoeld voor organisaties of initiatieven die door ondernemerschap in de geest van de Amsterdamse arts Sarphati een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan verbetering van sanitatie en gezondheid. Wethouder Udo Kock reikte de prijs uit aan Ahijit Banergy van Finish Society in India. 

The Life time Achievement Award ging naar Sacha Kramer, ecoloog en mederoprichter van Soil, de organisatie die zich inzet voor ecologische sanitatie op Haiti.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.