0
0
0
s2smodern

CirTec uit Purmerend heeft met de Cellvation-installatie de Aquatech Innovation Award gewonnen. Salesmanager Marit van Veen van CirTec kreeg de award uit handen van juryvoorzitter Cees Buisman.

De award werd uitgereikt tijdens de opening van de Amsterdam International Water Week. Voor de prijs waren veertien innovatieve technologiën genomineerd. Uiteindelijk koos de jury, die innovaties van 'hoge kwaliteit' te beoordelen kreeg, CirTec als overall winnaar. Daarbij werd gelet op orginaliteit, praktische toepassingen en duurzaamheid. CirTec ontwikkelde de Cellvation-installatie die in het zuiveringsproces van afvalwater cellulose terugwint en geschikt maakt voor hergebruik, waarbij minder energie en chemicaliën nodig zijn. De kwantitatieve milieuvoordelen zijn: 15% minder slib, 15% energie en 20% minder chemicaliën.

De Cellvation-installatie staat op het terrein van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht bij Warmenhuizen in Noord-Holland. De cellulose die wordt teruggewonnen wordt vermarkt en is onder meer al verwerkt in asfalt. 

In vijf categorien werden evenzoveel innovaties genomineerd. Dat waren Blücher (nog niet op de markt), Satellite remote sensing leak detection van Utilis (categorie process control technology & process), Picoturbine water network energy recovery van Technoturbines S.L (transport & storage), Closed Circuit Reverse Osmose treatment technology van Lenntech (Water treatment) en Cellvation van CirTec BV (waste water treatment).

Op het openingscongres van de Amsterdam International Water Week werd ook de Sarphati Sanitation Award uitgereikt, bedoeld voor organisaties of initiatieven die door ondernemerschap in de geest van de Amsterdamse arts Sarphati een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan verbetering van sanitatie en gezondheid. Wethouder Udo Kock reikte de prijs uit aan Ahijit Banergy van Finish Society in India. 

The Life time Achievement Award ging naar Sacha Kramer, ecoloog en mederoprichter van Soil, de organisatie die zich inzet voor ecologische sanitatie op Haiti.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.