0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het bedrijf Nieuwe Generatie Constructiematerialen (NGCM) ontvangt als eerste een bijdrage uit het Waterinnovatiefonds van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Daarmee kan het de verdere uitrol van een milieuvriendelijke en circulaire coating voor betonconstructies financieren.

Samen met het Nationaal Groenfonds lanceerde HHNK vorig jaar maart het Waterinnovatiefonds, met als doel innovaties op het gebied van duurzame energie, circulaire economie, waterkwaliteit en waterveiligheid versneld op de markt te brengen. De gegadigden kunnen uit heel Nederland komen, maar hun product of idee moet wel toepasbaar zijn voor HHNK.

Twee keer per jaar organiseert het hoogheemraadschap een pitch, waar ondernemers hun product mogen presenteren voor een selectiecommissie met experts van HHNK en STOWA, het kenniscentrum voor de waterschappen. Bij akkoord van de commissie volgt een financieringstraject bij het Nationaal Groenfonds, dat de pot beheert.

Inmiddels hebben ruim twintig partijen een pitch gedaan, waarvan er negen zijn goedgekeurd. Naast NGCM, uit Waalwijk, zijn op dit moment nog vier partijen in gesprek met het Nationaal Groenfonds. Volgens investmentmanager Dick Boddeus van het fonds gaat het om veelbelovende innovaties, waarbij de financiering vaak de bottleneck is.

Revolverend fonds
In totaal stelt HHNK 2 miljoen euro beschikbaar voor het Waterinnovatiefonds. Het betreft een revolverend fonds, wat betekent dat het geld wordt geleend en als het goed is weer wordt terugbetaald. Per innovatie geldt een maximumbijdrage van 200.000 euro.

''Wij helpen bedrijven met een kansrijk product voor het waterbeheer de laatste stap naar de markt te zetten’’, verklaart bestuurslid Jan Kramer van het HHNK. ''Het product van NGCM is een mooi voorbeeld dat bijdraagt aan schoon en gezond water.”

NGCM heeft de wereldwijde licentie voor de verkoop van de speciale nabehandeling die door middel van natuurlijke producten als water, alginaat en betoniet het beton beschermt tegen uitdroging. Het product is ontwikkeld bij de TU Delft en komt op de markt onder de naam Delft Green Curing.

Geen giftige stoffen
Volgens het bedrijf is het milieuvoordeel ten opzichte van de traditionele behandelmethodes - een chemische nabehandeling en tijdelijk afdekken met plastic - enorm. Er komen geen giftige stoffen vrij, er is geen plastic afval en het product is onschadelijk voor mens en milieu. Daarnaast neemt de houdbaarheid van het beton met meer dan 50 procent toe.

Voor Henkjan Gilbers, directeur NGCM, is de toekenning van de lening een belangrijke stap. ''Een relevante, grote speler geeft aan een duidelijk belang te zien in een succesvolle introductie van Delft Green-producten. Door de ondersteuning zullen we de volgende stappen in onze groei veel sneller kunnen nemen."

 

MEER INFORMATIE
Informatie over het Waterinnovatiefonds HHNK
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelt Waterinnovatiefonds in

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het