Gemaal Vilsteren wordt gerenoveerd en daarbij wordt circulair beton toegepast. Dat is een primeur voor Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Het Overijsselse gemaal is volgens het waterschap een van de eerste gemalen in Nederland waarbij dit duurzame beton wordt gebruikt.

WDODelta is bezig met een renovatiemarathon van zestig verouderde gemalen en stuwen en heeft hiervoor vier aannemers ingeschakeld. Het uitgangspunt is om duurzaam materiaal te gebruiken en circulair en modulair te bouwen. Daarbij past de grondige opknapbeurt van het gemaal in het dorp Vilsteren in de gemeente Ommen.

Bij dit gemaal koos WDODelta samen met aannemersbedrijf GMB en leverancier New Horizon voor circulair beton. New Horizon gebruikt een innovatieve betonverwerkingstechniek bij de ontmanteling van gebouwen om zuivere primaire bestanddelen uit geoogst beton te herwinnen, zoals zand, grind en cement. Hiervan wordt vervolgens nieuw circulair stortbeton gemaakt. Dat wordt Urban Mining Concrete genoemd.

Omdenken in projecten
Vilsteren is een van de eerste gemalen in Nederland waarbij circulair beton wordt toegepast, zegt ontwerpleider Roel van der Horst van Waterschap Drents Overijsselse Delta. “Hier zijn we erg trots op. Hergebruik van grondstoffen is duurzaam, in principe is dat de basis van circulariteit. Het is even omdenken in projecten. We moeten het gebruik van grondstoffen reduceren. Daar draagt dit project aan bij.”

Wereldwijd is de beton- en cementindustrie verantwoordelijk voor 9 procent van de uitstoot van CO2. Daarom is het van groot belang om een tweede leven te geven aan beton dat vrijkomt bij de sloop van gebouwen, vindt Boaz Wasser, circular supply specialist bij New Horizon. “Op weg naar een duurzame en circulaire maatschappij moeten we anders denken en anders gaan doen. Hergebruik van materialen kan daarbij een belangrijke rol spelen. Dit eerste gemaal met Urban Mining Concrete is een mooi voorbeeld van wat er al mogelijk is.”

Geopolymeerbeton bij ander gemaal
Bij het renoveren van het gemaal Coehoorn in de gemeente Midden-Drenthe kozen WDODelta en aannemer Van Heteren eerder voor een andere circulaire oplossing: geopolymeerbeton waarin geen cement zit. Volgens het waterschap bestaat geopolymeerbeton uit minerale stoffen die afkomstig zijn uit industriële reststoffen als hoogovenslak en vliegas en uit natuurlijke bronnen als rivierslib. De toepassing van het cementloze beton zorgt voor een CO2-besparing van ruim 50 procent in vergelijking met traditioneel beton.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Waterschap Drents Overijsselse Delta
H2O Actueel: innovatiemarathon WDO Delta

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.