secundair logo knw 1

Gemaal Vilsteren krijgt een make-over I foto: WDODelta

Gemaal Vilsteren wordt gerenoveerd en daarbij wordt circulair beton toegepast. Dat is een primeur voor Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Het Overijsselse gemaal is volgens het waterschap een van de eerste gemalen in Nederland waarbij dit duurzame beton wordt gebruikt.

WDODelta is bezig met een renovatiemarathon van zestig verouderde gemalen en stuwen en heeft hiervoor vier aannemers ingeschakeld. Het uitgangspunt is om duurzaam materiaal te gebruiken en circulair en modulair te bouwen. Daarbij past de grondige opknapbeurt van het gemaal in het dorp Vilsteren in de gemeente Ommen.

Bij dit gemaal koos WDODelta samen met aannemersbedrijf GMB en leverancier New Horizon voor circulair beton. New Horizon gebruikt een innovatieve betonverwerkingstechniek bij de ontmanteling van gebouwen om zuivere primaire bestanddelen uit geoogst beton te herwinnen, zoals zand, grind en cement. Hiervan wordt vervolgens nieuw circulair stortbeton gemaakt. Dat wordt Urban Mining Concrete genoemd.

Omdenken in projecten
Vilsteren is een van de eerste gemalen in Nederland waarbij circulair beton wordt toegepast, zegt ontwerpleider Roel van der Horst van Waterschap Drents Overijsselse Delta. “Hier zijn we erg trots op. Hergebruik van grondstoffen is duurzaam, in principe is dat de basis van circulariteit. Het is even omdenken in projecten. We moeten het gebruik van grondstoffen reduceren. Daar draagt dit project aan bij.”

Wereldwijd is de beton- en cementindustrie verantwoordelijk voor 9 procent van de uitstoot van CO2. Daarom is het van groot belang om een tweede leven te geven aan beton dat vrijkomt bij de sloop van gebouwen, vindt Boaz Wasser, circular supply specialist bij New Horizon. “Op weg naar een duurzame en circulaire maatschappij moeten we anders denken en anders gaan doen. Hergebruik van materialen kan daarbij een belangrijke rol spelen. Dit eerste gemaal met Urban Mining Concrete is een mooi voorbeeld van wat er al mogelijk is.”

Geopolymeerbeton bij ander gemaal
Bij het renoveren van het gemaal Coehoorn in de gemeente Midden-Drenthe kozen WDODelta en aannemer Van Heteren eerder voor een andere circulaire oplossing: geopolymeerbeton waarin geen cement zit. Volgens het waterschap bestaat geopolymeerbeton uit minerale stoffen die afkomstig zijn uit industriële reststoffen als hoogovenslak en vliegas en uit natuurlijke bronnen als rivierslib. De toepassing van het cementloze beton zorgt voor een CO2-besparing van ruim 50 procent in vergelijking met traditioneel beton.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Waterschap Drents Overijsselse Delta
H2O Actueel: innovatiemarathon WDO Delta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.