0
0
0
s2sdefault

door Fedor Baart (Deltares)

WATERBLOG - We kunnen de aarde steeds gedetailleerder waarnemen. In de jaren tachtig konden de eerste satellieten van het Landsat programma de aarde observeren met een resolutie 80 meter. Tegenwoordig zijn er satellieten, zoals de constellatie van WorldView 4, die de wereld fotograferen met een resolutie van 31centimeter. 

 

Fedor Baart 175x200Daarnaast is ook de dekkingsgraad toegenomen. De hele wereld wordt in beeld gebracht en deze gegevens worden door de NASA en de ESA publiek gedeeld. Hierdoor is het nu voor iedereen mogelijk om te zien hoe de wereld veranderd. Om het bekijken van veranderingen in land en water makkelijker te maken heeft Deltares de Aqua Monitor ontwikkeld (Donchyts 2016). Een interactieve kaart waarin alle het nieuwe land en nieuwe water over de laatste jaren in groen en blauw oplicht.

van de meest opvallende veranderingen is de Chinese kust. Over de laatste vijftien jaar is de kust, van Hong Kong tot de grens met Noord Korea, grondig onder handen genomen. Dit is zichtbaar als een lange groene streep, die het aangewonnen land laat zien.

afb2

Sommige van deze veranderingen zijn bekend, zoals de stad Nanhui New City een nieuwe stad, ter grootte van Rotterdam, als uitbreiding op Shanghai, ontworpen door het Duitse GMP Architekten. Ook de nieuwe havens lichten op, zoals de Tianjin haven, het nieuwe havengebied ten oosten van Beijing, die met zijn 14 miljoen TEU’s Rotterdam uit de top-10 van drukste containerhavens deed vallen in 2014. De snelheid waarmee de Chinezen de engineering top-tiens hebben veroverd is indrukwekkend. De meeste noteringen, van de langste bruggen (zes keer), de grootste elektriciteitscentrales (vier keer), de hoogste gebouwen (vijf keer) tot de drukste havens (zeven keer), zijn de laatste twintig jaar gebouwd.

afb3

De overtreffende trap van de waterbouwkundige kracht van de Chinezen komt nog duidelijker naar voren als we verder inzoomen op de kaart. Deze laat een aantal tot kort geleden onbekende kunstwerken zien. In het noorden bij Beidahe, de badplaats van de communistische partij, een mooie kopie van Palm Island, genaamd het Druiveneiland. De eerste van vier druiven is inmiddels in de verkoop. In de baai van Xiamen vinden we het Visseneiland. Twee vissen vormen samen het eiland dat ruimte moet bieden aan hotels en toerisme.

afb4 

Ook het Hainan eiland in Zuid-China wordt verrijkt met een variëteit aan aangewonnen schiereilanden, in het zuiden wordt naast de Zon de Maan aangelegd. In het westen begint de ‘Zeebloem’ tot bloei te komen en aan de noordkust verrijst de “Zuidelijke Zee Parel” uit de zee.

afb6

De Nederlanders hadden een grote rol bij het ontwerp en de aanleg bij de eilanden in Dubai, maar het ziet er naar uit dat die binnen een paar jaar uit de top-10 van mooiste artificiële eilanden worden verdreven. Hadden we dan toch die tulp of het North Sea International Airport moeten bouwen? Moeten we ons snel bekwamen in het ontwerpen van eilanden naar Chinese smaak, waar de fietsers en meeuwen plaatsmaken voor lampionnen en vuurwerk in het avondlicht? Moeten we een integrale trein van ontwerp, bouw en onderhoud naar China sturen?

We hebben veel geleerd van onze bouwwoede van de vorige eeuw. We kunnen deze lessen over geïntegreerd, natuurgedreven ontwerpen en doelmatig onderhoud nu verkopen. Maar als dat over tien jaar ook gemeengoed is geworden, welke innovatie hebben we dan klaar liggen?

Fedor Baart schreef deze blog in samenwerking met Jan Mooiman (eveneens Deltares).

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.