Het chemiebedrijf Chemours is mogelijk helemaal niet gestopt met het gebruik van PFOA bij de productie van teflon. Dat suggereert toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit van Amsterdam na onderzoek in de directe omgeving van de fabriek in Dordrecht.

Op bladeren van planten en op gras in een straal van meer dan een kilometer rondom de fabriek troffen de onderzoekers concentraties GenX en ook PFOA aan. GenX, de stof die Chemours (het vroegere DuPont) vanaf 2012 gebruikt bij de productie van teflon, werd in zulke hoge concentraties aangetroffen dat het mogelijk een gevaar vormt voor de volksgezondheid, aldus de onderzoekers.

De stof perfluoroctaanzuur PFOA (ook wel C8 genoemd) werd ook aangetroffen en in concentraties hoger dan aangenomen, zodat toxicoloog De Boer zich afvraagt hoe dat kan. Hij zegt tegen de Volkskrant: “Op basis van de resultaten lijkt het er nu op dat Chemours mogelijk helemaal niet gestopt is met het gebruik van PFOA.”

In dezelfde krant laat het chemiebedrijf weten geen reactie te kunnen geven op de onderzoeksresultaten. Wel stelt het bedrijf vanaf 2012 gestopt te zijn met het gebruik van PFOA.

Op basis van de onderzoeksresultaten van de VU zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht in de Volkskrant dat mensen in de omgeving van de fabriek van Chemours geen groenten uit eigen tuin meer moeten eten. De toxicoloog vindt dat de overheid moet onderzoeken hoe groot het gevaar voor de omgeving precies is.

RIVM-woordvoerder Harald Wychelt zegt het niet verbazingwekkend te vinden dat PFOA nog in en rond de fabriek wordt aangetroffen. "'PFOA is een verbinding die zeer langzaam uiteenvalt. Maar naar de hoogte van deze concentraties bij planten moeten we wel serieus gaan kijken."

 


 Lees ook:

'Tweede Kamer wil onderzoek naar GenX in drinkwater'

GenX in drinkwater van Zuid-Hollandse gemeenten

Schultz: chemours mag tot vrijdag reageren

Chemours ontkent directe lozing op Merwede

PFOA-gehalten in omgeving chemours ruim onder risicogrens

Oasen in beroep tegen lozingen chemours

Oasen: kraanwater veilig, GenX niet boven norm

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.