0
0
0
s2smodern

Het chemiebedrijf Chemours is mogelijk helemaal niet gestopt met het gebruik van PFOA bij de productie van teflon. Dat suggereert toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit van Amsterdam na onderzoek in de directe omgeving van de fabriek in Dordrecht.

Op bladeren van planten en op gras in een straal van meer dan een kilometer rondom de fabriek troffen de onderzoekers concentraties GenX en ook PFOA aan. GenX, de stof die Chemours (het vroegere DuPont) vanaf 2012 gebruikt bij de productie van teflon, werd in zulke hoge concentraties aangetroffen dat het mogelijk een gevaar vormt voor de volksgezondheid, aldus de onderzoekers.

De stof perfluoroctaanzuur PFOA (ook wel C8 genoemd) werd ook aangetroffen en in concentraties hoger dan aangenomen, zodat toxicoloog De Boer zich afvraagt hoe dat kan. Hij zegt tegen de Volkskrant: “Op basis van de resultaten lijkt het er nu op dat Chemours mogelijk helemaal niet gestopt is met het gebruik van PFOA.”

In dezelfde krant laat het chemiebedrijf weten geen reactie te kunnen geven op de onderzoeksresultaten. Wel stelt het bedrijf vanaf 2012 gestopt te zijn met het gebruik van PFOA.

Op basis van de onderzoeksresultaten van de VU zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht in de Volkskrant dat mensen in de omgeving van de fabriek van Chemours geen groenten uit eigen tuin meer moeten eten. De toxicoloog vindt dat de overheid moet onderzoeken hoe groot het gevaar voor de omgeving precies is.

RIVM-woordvoerder Harald Wychelt zegt het niet verbazingwekkend te vinden dat PFOA nog in en rond de fabriek wordt aangetroffen. "'PFOA is een verbinding die zeer langzaam uiteenvalt. Maar naar de hoogte van deze concentraties bij planten moeten we wel serieus gaan kijken."

 


 Lees ook:

'Tweede Kamer wil onderzoek naar GenX in drinkwater'

GenX in drinkwater van Zuid-Hollandse gemeenten

Schultz: chemours mag tot vrijdag reageren

Chemours ontkent directe lozing op Merwede

PFOA-gehalten in omgeving chemours ruim onder risicogrens

Oasen in beroep tegen lozingen chemours

Oasen: kraanwater veilig, GenX niet boven norm

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.