0
0
0
s2smodern

Het chemiebedrijf Chemours is mogelijk helemaal niet gestopt met het gebruik van PFOA bij de productie van teflon. Dat suggereert toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit van Amsterdam na onderzoek in de directe omgeving van de fabriek in Dordrecht.

Op bladeren van planten en op gras in een straal van meer dan een kilometer rondom de fabriek troffen de onderzoekers concentraties GenX en ook PFOA aan. GenX, de stof die Chemours (het vroegere DuPont) vanaf 2012 gebruikt bij de productie van teflon, werd in zulke hoge concentraties aangetroffen dat het mogelijk een gevaar vormt voor de volksgezondheid, aldus de onderzoekers.

De stof perfluoroctaanzuur PFOA (ook wel C8 genoemd) werd ook aangetroffen en in concentraties hoger dan aangenomen, zodat toxicoloog De Boer zich afvraagt hoe dat kan. Hij zegt tegen de Volkskrant: “Op basis van de resultaten lijkt het er nu op dat Chemours mogelijk helemaal niet gestopt is met het gebruik van PFOA.”

In dezelfde krant laat het chemiebedrijf weten geen reactie te kunnen geven op de onderzoeksresultaten. Wel stelt het bedrijf vanaf 2012 gestopt te zijn met het gebruik van PFOA.

Op basis van de onderzoeksresultaten van de VU zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht in de Volkskrant dat mensen in de omgeving van de fabriek van Chemours geen groenten uit eigen tuin meer moeten eten. De toxicoloog vindt dat de overheid moet onderzoeken hoe groot het gevaar voor de omgeving precies is.

RIVM-woordvoerder Harald Wychelt zegt het niet verbazingwekkend te vinden dat PFOA nog in en rond de fabriek wordt aangetroffen. "'PFOA is een verbinding die zeer langzaam uiteenvalt. Maar naar de hoogte van deze concentraties bij planten moeten we wel serieus gaan kijken."

 


 Lees ook:

'Tweede Kamer wil onderzoek naar GenX in drinkwater'

GenX in drinkwater van Zuid-Hollandse gemeenten

Schultz: chemours mag tot vrijdag reageren

Chemours ontkent directe lozing op Merwede

PFOA-gehalten in omgeving chemours ruim onder risicogrens

Oasen in beroep tegen lozingen chemours

Oasen: kraanwater veilig, GenX niet boven norm

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.
Volgens mij zijn in afbeelding 4 plaatje B en C verwisseld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.