0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Chemours heeft nieuwe stappen aangekondigd om de lozing en uitstoot van GenX-stoffen door de fabriek in Dordrecht te reduceren. De bedoeling is dat de emissies eind 2020 met 99 procent zijn verminderd, vergeleken met 2017. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de actieve koolstoftechnologie.

Het chemiebedrijf richt zich niet alleen op het tot bijna nul reduceren van de GenX-emissies naar lucht en water, in vergelijking met de emissieniveaus van vorig jaar. Ook moeten de emissies van alle organische en gefluoreerde stoffen in 2023 met 80 procent zijn teruggebracht. Chemours is van plan om 75 miljoen euro te investeren in het schoner maken van de Dordtse fabriek. De onderneming wil de emissiedoelen laten opnemen in haar vergunning.

In het Algemeen Dagblad verklaart directielid Marc Reijmers dat Chemours hiermee ‘echt van schandpaal naar schoolvoorbeeld’ wil gaan. “We doen er alles aan om het vertrouwen van onze omgeving te herwinnen.’’ Volgens Reijmers vormt de huidige uitstoot en lozing geen gevaar voor de samenleving. “We blijven onder de normen die het RIVM heeft vastgesteld. Maar we zien nu in dat de maatschappij meer van ons vraagt dan alleen maar de regels volgen. Onze omgeving, inclusief het bestuur, zegt gewoon: we willen die stof niet meer in het milieu terugzien. Daar gaan we nu het maximale voor doen.”

Twee fasen
Chemours hanteert een twee-fasen benadering, waarin maatregelen die onmiddellijk ingaan worden gecombineerd met technologie voor de langere termijn. Jaarlijks zijn er specifieke reductiedoelen. In de aanpak is een belangrijke rol weggelegd voor de actieve koolstoftechnologie. Bij een proefproject met koolstofbedden is de lozing van het GenX-bestanddeel FRD903 naar oppervlaktewater al fors teruggebracht.

In de eerste fase wil Chemours de bestaande filtratie met actieve-koolstofbedden die de onderneming aan het testen is, combineren met technologie voor het verwijderen van vaste afvalstoffen. Tegen het eind van 2018 moeten zo de jaarlijkse emissies van GenX-stoffen naar water met 90 procent zijn verminderd, vergeleken met 2017. Komend jaar gaat Chemours permanente koolstoffiltratie-installaties en aanvullende luchtwassers installeren en testen. Die worden dan in 2020 naar robuuste permanente eenheden omgevormd. Het doel is dat eind 2020 alle GenX-emissies naar lucht en water met 99 procent zijn gereduceerd, met als tussendoel 95 procent in 2019.

In de tweede fase wordt een thermische oxidator geïnstalleerd. De oxidator breekt stoffen op door de aanvoer onder hoge temperatuur te mengen met zuurstof. Ook wordt de toepassing van de actieve koolstoftechnologie in het systeem voor sanering van grondwater geoptimaliseerd. Daarmee wordt de aanwezigheid van organische en gefluoreerde stoffen in direct geloosd afvalwater nog meer teruggedrongen.

Zware sanctie vanwege PFOA
Voordat Chemours overstapte op het GenX-procedé, werd jarenlang perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikt voor de productie van onder meer anti-aanbaklagen en hittebestendige coatings. Dit blijft het bedrijf nog steeds achtervolgen. In verband met een eerdere overtreding stuurde de provincie Zuid-Holland in april een dwangsombesluit. Chemours moest ervoor zorgen dat er voortaan geen met PFOA verontreinigd afvalwater zou worden geloosd via de externe waterzuivering.

Bij controles tussen juni en augustus trof de provincie echter vier keer PFOA in etmaalmonsters aan. De sanctie is 250 duizend euro per keer, dus in totaal een bedrag van een miljoen euro. De provincie schrijft daarover: “De indirecte lozing van het met PFOA verontreinigd afvalwater leidt in het ontvangende oppervlaktewater (thans) niet tot een overschrijding van de door het RIVM geadviseerde waterkwaliteitsnorm voor PFOA van 48 nanogram per liter. Dit neemt niet weg dat er sprake is van een onvergunde situatie waartegen wij conform het vastgestelde handhavingsbeleid optreden.”

Chemours kan met de gebruikelijke rechtsmiddelen zowel het dwangsombesluit van april als de sanctie aanvechten. Reijmers wil in het Algemeen Dagblad niet inhoudelijk ingaan op de dwangsom, omdat hij de details van de metingen nog niet kent. “Maar vervelend is het natuurlijk wel. Ik zie dit als een erfenis uit het verleden. Een zoveelste bewijs dat we het hier anders moeten gaan doen.’’

Meer informatie

Toelichting door Chemours Dordrecht

Brief Zuid-Holland over metingen PFOA 

Brief minister aan Kamer over PFOA

Eerder bericht over vergunning in 2019

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het