0
0
0
s2smodern

Chemours heeft nieuwe stappen aangekondigd om de lozing en uitstoot van GenX-stoffen door de fabriek in Dordrecht te reduceren. De bedoeling is dat de emissies eind 2020 met 99 procent zijn verminderd, vergeleken met 2017. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de actieve koolstoftechnologie.

Het chemiebedrijf richt zich niet alleen op het tot bijna nul reduceren van de GenX-emissies naar lucht en water, in vergelijking met de emissieniveaus van vorig jaar. Ook moeten de emissies van alle organische en gefluoreerde stoffen in 2023 met 80 procent zijn teruggebracht. Chemours is van plan om 75 miljoen euro te investeren in het schoner maken van de Dordtse fabriek. De onderneming wil de emissiedoelen laten opnemen in haar vergunning.

In het Algemeen Dagblad verklaart directielid Marc Reijmers dat Chemours hiermee ‘echt van schandpaal naar schoolvoorbeeld’ wil gaan. “We doen er alles aan om het vertrouwen van onze omgeving te herwinnen.’’ Volgens Reijmers vormt de huidige uitstoot en lozing geen gevaar voor de samenleving. “We blijven onder de normen die het RIVM heeft vastgesteld. Maar we zien nu in dat de maatschappij meer van ons vraagt dan alleen maar de regels volgen. Onze omgeving, inclusief het bestuur, zegt gewoon: we willen die stof niet meer in het milieu terugzien. Daar gaan we nu het maximale voor doen.”

Twee fasen
Chemours hanteert een twee-fasen benadering, waarin maatregelen die onmiddellijk ingaan worden gecombineerd met technologie voor de langere termijn. Jaarlijks zijn er specifieke reductiedoelen. In de aanpak is een belangrijke rol weggelegd voor de actieve koolstoftechnologie. Bij een proefproject met koolstofbedden is de lozing van het GenX-bestanddeel FRD903 naar oppervlaktewater al fors teruggebracht.

In de eerste fase wil Chemours de bestaande filtratie met actieve-koolstofbedden die de onderneming aan het testen is, combineren met technologie voor het verwijderen van vaste afvalstoffen. Tegen het eind van 2018 moeten zo de jaarlijkse emissies van GenX-stoffen naar water met 90 procent zijn verminderd, vergeleken met 2017. Komend jaar gaat Chemours permanente koolstoffiltratie-installaties en aanvullende luchtwassers installeren en testen. Die worden dan in 2020 naar robuuste permanente eenheden omgevormd. Het doel is dat eind 2020 alle GenX-emissies naar lucht en water met 99 procent zijn gereduceerd, met als tussendoel 95 procent in 2019.

In de tweede fase wordt een thermische oxidator geïnstalleerd. De oxidator breekt stoffen op door de aanvoer onder hoge temperatuur te mengen met zuurstof. Ook wordt de toepassing van de actieve koolstoftechnologie in het systeem voor sanering van grondwater geoptimaliseerd. Daarmee wordt de aanwezigheid van organische en gefluoreerde stoffen in direct geloosd afvalwater nog meer teruggedrongen.

Zware sanctie vanwege PFOA
Voordat Chemours overstapte op het GenX-procedé, werd jarenlang perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikt voor de productie van onder meer anti-aanbaklagen en hittebestendige coatings. Dit blijft het bedrijf nog steeds achtervolgen. In verband met een eerdere overtreding stuurde de provincie Zuid-Holland in april een dwangsombesluit. Chemours moest ervoor zorgen dat er voortaan geen met PFOA verontreinigd afvalwater zou worden geloosd via de externe waterzuivering.

Bij controles tussen juni en augustus trof de provincie echter vier keer PFOA in etmaalmonsters aan. De sanctie is 250 duizend euro per keer, dus in totaal een bedrag van een miljoen euro. De provincie schrijft daarover: “De indirecte lozing van het met PFOA verontreinigd afvalwater leidt in het ontvangende oppervlaktewater (thans) niet tot een overschrijding van de door het RIVM geadviseerde waterkwaliteitsnorm voor PFOA van 48 nanogram per liter. Dit neemt niet weg dat er sprake is van een onvergunde situatie waartegen wij conform het vastgestelde handhavingsbeleid optreden.”

Chemours kan met de gebruikelijke rechtsmiddelen zowel het dwangsombesluit van april als de sanctie aanvechten. Reijmers wil in het Algemeen Dagblad niet inhoudelijk ingaan op de dwangsom, omdat hij de details van de metingen nog niet kent. “Maar vervelend is het natuurlijk wel. Ik zie dit als een erfenis uit het verleden. Een zoveelste bewijs dat we het hier anders moeten gaan doen.’’

Meer informatie

Toelichting door Chemours Dordrecht

Brief Zuid-Holland over metingen PFOA 

Brief minister aan Kamer over PFOA

Eerder bericht over vergunning in 2019

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.