secundair logo knw 1

De prijsuitreiking van de challenge | Foto Emissieloze Kas

Samenwerkingsverband Emissieloze Kas schreef een challenge uit om innovatieve manieren te vinden om lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen in glastuinbouwgebieden tegen te gaan. De jury koos twee winnaars, die het prijzengeld van 45.000 euro mogen verdelen. De winnende ideeën: een automatische lekdetectie teeltvloer en een lekvrije druppelaar.

“De waterkwaliteit in de glastuinbouwgebieden is de afgelopen jaren flink verbeterd, bijvoorbeeld dankzij de gebiedsgerichte aanpak. Maar om de doelen van de Kaderrichtlijn Water te behalen, moeten we ook lekkages tegengaan. Om innovatieve oplossingen te vinden, hebben we deze challenge uitgeschreven”, vertelt Arthur van den Berg. Hij is themaspecialist water bij Glastuinbouw Nederland.

Deze organisatie maakt deel uit van de initiatiefnemer van deze challenge, het samenwerkingsverband Emissieloze Kas. Andere deelnemers aan dit verband zijn de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Delfland, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Waddinxveen, Pijnacker-Nootdorp, Zuidplas en Lansingerland.

In totaal werden er tweeëntwintig ideeën ingediend. Van den Berg was blij verrast met het aantal inzendingen en de inzenders. “Het leuke was ook dat die ideeën vanuit verschillende sectoren kwamen. Een breed scala aan partijen deed mee en dat laat zien dat de zoektocht naar innovatieve oplossingen ook breed gedragen wordt. Dat werd ook weerspiegeld in de jury, met leden van de verschillende deelnemers aan het samenwerkingsverband. Vanuit ieders eigen perspectief, maar met begrip voor elkaars standpunt, werden daar hele leerzame gesprekken gevoerd. Dat was echt een mooi spin-off-effect van deze challenge.”

De jury koos uiteindelijk twee winnaars en gaf twee andere inzendingen een eervolle vermelding. Van den Berg: “De jury heeft er vooral opgelet dat de ideeën praktisch haalbaar waren. Dat geldt zeker voor de winnaars, een automatische lekdetectie teeltvloer, een idee van Michael Meijler, en de innovatie van Martijn van Riel: een lekvrije druppelaar. Voordeel van deze innovaties is ook dat ze bedoeld zijn om lekkages in een vroeg stadium te ontdekken en dus eigenlijk te voorkomen. Met het prijzengeld krijgen zij, met ondersteuning van ons, de komende tijd de gelegenheid hun ideeën om te zetten in werkende prototypes en uit te rollen in een pilot.”

De twee ideeën die een eervolle vermelding krijgen, waren een systeem van certificering van watertechnische installaties en het idee om fluorescerende stoffen te gebruiken om lekkages op te sporen. “Het eerste idee willen we beleidsmatig op gaan pakken en ook het tweede idee verdient een extra pluim. Sowieso zullen alle inzendingen worden gebundeld ter inspiratie van de sector.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):