Bij een asfaltstrook op de dijk van Ameland wordt een nieuwe grondstof gebruikt: cellulose uit wc-papier. De cellulose is uit afvalwater gehaald.

Het is de tweede keer dat deze techniek in Friesland wordt toegepast. Vorig jaar is cellulose uit afvalwater al gebruikt in het asfalt van een fietspad tussen Leeuwarden en Stiens. De betrokken organisaties spraken toen van een wereldprimeur. Het procedé is nog steeds uniek, vertelt programmanager Karel Veeneman van Wetterskip Fryslân. “Dit wordt nergens anders ter wereld toegepast.”

De cellulose uit toiletpapier wordt bij de rioolwaterzuivering uit het afvalwater gezeefd. Daarna wordt de stof als toeslagstof toegevoegd aan asfalt, in plaats van houtvezels of oud papier zoals gebruikelijk is. Veeneman legt uit: “De cellulose fungeert als afdruipremmer tijdens de opslag en het transport. Zo wordt de homogeniteit van het asfalt bevorderd.”

De ervaringen bij het eerder aangelegde fietspad zijn positief, zegt Veeneman. “De techniek heeft elke proef met glans doorstaan. Het asfalt voldoet aan alle eisen. Er is zelfs een lagere dosering van cellulose in het asfalt mogelijk dan bij de traditionele grondstof.” Nu is er dan een tweede praktijktest bij het dijkversterkingsproject in Ameland. De asfaltstrook is afgelopen maandag gelegd. “Dit is in technische zin vergelijkbaar met wat er bij het fietspad is gebeurd. We verwachten hetzelfde goede resultaat.”

Het past volgens Veeneman binnen de innovatiedoelstellingen van Wetterskip Fryslân om mee te werken aan de nieuwe techniek om van afval weer grondstof te maken. “Zo wordt gebouwd aan een circulaire economie. We willen ‘launching customer’ voor het mkb zijn, zeg maar eerste afnemer bij innovaties. Het gaat er nu om dat het bedrijfsleven cellulose voor asfalt als commercieel product in de markt zet.”

Cellulose gewonnen uit wc-papier kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Diverse waterschappen hebben hiervoor initiatieven lopen, vertelt Veeneman. “Zij bundelen hun krachten in de Energie- en Grondstoffenfabriek. De volgende stap is opschaling van de afzet.”

Lees hier het bericht over het fietspad.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.