secundair logo knw 1

Bij de Dutch Design Week, die nog tot 30 oktober plaatsvindt in Eindhoven, worden meubels gepresenteerd die zijn gemaakt van cellulose uit afvalwater. Het is een van de manieren waarop de waterschappen tijdens het evenement laten zien dat afvalwater een veelzijdige grondstof kan zijn.

De Dutch Design week is het grootste designevenement van Noord-Europa. Het staat erom bekend toekomstgerichte ontwerpen te presenteren en koos dit jaar voor thema No Waste. De meubels zijn vervaardigd in opdracht van de Energie- en Grondstoffenfabriek, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en waterschap Aa en Maas.

De jonge designer Nienke Hoogvliet is verantwoordelijk voor het ontwerp van de meubels: een tafel, lampen en kommen. Hoogvliet verkreeg eerder bekendheid met ontwerpen op basis van materiaal uit zee en het werken met cellulose uit afvalwater betekende voor haar een logische vervolgstap. "Het is geweldig om te zien wat je allemaal kunt doen met cellulose. Je kunt er echt alle kanten mee op."

Om dat te bewijzen is de vier meter lange tafel uitgerust met acht lades. Elke lade laat met een poster en een geschreven uitleg verschillende toepassingen van cellulose zien, onder andere isolatiemateriaal, composiet en bioplastics. "Maar ook de ontwerpen zelf geven al veel informatie over de verschillende stadia van de grondstof. De lampen zijn van grof cellulose – alsof het net uit de zeef komt – terwijl de kommen oneindig veel fijner zijn. Zo vertellen we met een paar ontwerpen het hele verhaal van cellulose uit afvalwater."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.