secundair logo knw 1

Rwzi Aarle Rixtel

De 323 rioolwaterzuiveringsinstallaties in ons land zuiverden in 2018 bijna 1,77 miljard kubieke meter afvalwater. Dat is bijna 8 procent minder dan in 2017. De daling hangt samen met de droogte, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De rwzi’s haalden meer fosfor en stikstof uit het influent, respectievelijk 0,4 en 2,1 procent meer dan in 2017. De zuiveringsrendementen waren nog nooit zo hoog geweest, stelt het statistiekbureau vast.

In 2018 viel er bijna 30 procent minder neerslag dan een jaar eerder. Daardoor nam het aandeel regenwater in het afvalwater af. Deze afname was ook van invloed op de verbetering van de zuiveringsrendementen, samen met de steeds betere zuiveringsprocessen op de rwzi’s, aldus het CBS.

Het CBS stelt vast dat in de periode van 2000 tot 2018 de fosforverbindingen in het effluent met 40 procent afnam, bij een gelijkblijvende aanvoer. Bij stikstofverbindingen was de afname in dezelfde periode 52 procent, terwijl de aanvoer met 11 procent toenam. 

fosfor en stikstofverbing def Bron CBS

Hoewel er op de rwzi’s steeds meer van beide nutriënten uit het afvalwater wordt gehaald, stelt het statistiekbureau vast dat het effluent ook in 2018 nog een flink aandeel had in de vervuiling van het oppervlaktewater met stikstof (19 procent) en fosfor (27 procent). 

In 2018 zat er vergeleken met 2017 ook aanmerkelijk minder zink en koper in het effluent, respectievelijk 66 duizend kg (- 19 procent) en 8,4 duizend kg (- 9 procent).

“Het zuiveringsrendement voor zink was 85 procent, de hoogste waarde ooit gemeten. Ten opzichte van 2000 daalde de restlozing met 35 procent, bij een ongeveer gelijk gebleven aanvoer (circa 440 duizend kilogram)”, stelt het CBS. Het zuiveringsrendement van koper schommelt rond 94 procent.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.