0
0
0
s2smodern

De waterschappen verwachten in 2020 ruim 3 miljard euro te innen aan heffingen, dat is 4,6 procent meer dan in 2019. Dit is de sterkste groei sinds 2009. Dit stelt het CBS. Het statistiekbureau komt daarmee 1 procentpunt hoger uit dan de berekening die de Unie van Waterschappen vorig jaar november maakte: 3,6 procent.

De UvW kwam tot dat percentage na een inventarisatie van de tariefvoorstellen van de waterschappen. Het CBS komt vandaag met cijfers na analyse van de begrotingen van de waterschappen.

De opbrengst van de watersysteemheffing stijgt volgens het CBS met 5,2 procent naar 1,6 miljard euro. De opbrengst van de zuiveringsheffing stijgt in 2020 met 4,0 procent naar 1,4 miljard euro.

De tarieven zijn, aldus het CBS, nog nooit zo hard gestegen sinds 2009, het jaar waarin stelsel van belastingheffingen werd gewijzigd. In 2009 bedroeg de opbrengst 2,1 miljard euro, dat is bijna een miljard euro minder dan dit jaar. De belastingtarieven gaan versneld omhoog, omdat extra investeringen nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.

Onwikkeling wtaerschapsheffing 2020 b © CBS | Klik op de afbeelding voor een vergroting

Limburg en Friesland
In Limburg en Friesland stijgen de tarieven het hardst. Waterschap Limburg raamt bijna 16 procent meer opbrengsten voor de watersysteemtaak en bijna 9 procent meer voor de waterzuiveringstaak, aldus het CBS.

Het waterschap kondigde oktober vorig jaar aan dat de waterschapsbelasting in vier jaar met 20 procent zal stijgen, met gelijk de zwaarste verhoging van 11,8 procent in 2020. En de jaren daarna zal stijging gematigder zijn: 3,4 procent in 2021, 1,7 procent in 2022 en 1,7 procent in 2023.

“We verwachten dat we hiermee nog altijd een van de voordeligste waterschappen in Nederland zijn”, stelde het waterschap in de begroting. En dat klopt volgens de overzichten van het CBS. In de ranglijsten met waterschapsheffingen staat het Limburgse waterschap op respectievelijk plek 3 (huishoudens) en 2 (agrarische bedrijven) en staat daarmee in de top met de laagste heffingen.

 

-advertentie-

 

 

Bij het Wetterskip Fryslân stijgt in 2020 vooral de verwachte opbrengst van de watersysteemheffing. Deze heffing stijgt ruim 13 procent, aldus het CBS. De verhoging in Friesland leidde eind vorig jaar tot boerenprotesten in Leeuwarden. Ook waterschap Vallei en Veluwe kreeg te maken met protesterende boeren, met als gevolg dat het bestuur van Vallei en Veluwe de voorziene verhoging bijstelde. Dat gebeurde in Friesland niet.

 

belastingaanslag waters 900 © CBS | Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

Delfland en De Dommel
In de statistieken van het CBS zijn Delfland en De Dommel de waterschappen met respectievelijk de hoogste en laagste tarieven. Een meerpersoonshuishouden (WOZ-waarde 248.000 euro en 3 vervuilingseenheden) betaalt in het werkgebied van Delfland het meest (462 euro) en in De Dommel het minst (244 euro) voor de waterschapsheffing.

Een agrarisch bedrijf (opstallen van 400.000 euro, 40 ha grond en 3 vervuilingseenheden) krijgt in het werkgebied van Delfland een waterschapsheffing van 7.631 euro, in De Dommel bedraagt deze 2.501 euro.

Overigens blijkt uit het overzicht van het CBS dat Delfland de tarieven voor dit jaar het minst hard laat stijgen van alle 21 waterschappen.

 

MEER INFORMATIE
Artikel CBS
Wetterskip Fryslân zet verhoging belasting ondanks protesten door
Waterschap Limburg gaat belasting fors verhogen
Vallei en Veluwe past tarieven aan na trekkerprotest boeren
Huishoudens gemiddeld 3,6 procent meer kwijt aan waterschapsbelasting

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.
Naast betrekken van andere religies, wellicht ook drinkwatermaatschappijen betrekken?
Ook b.v. Vitens heeft een uitgebreid hulpprogramma (water for all).
Heel interessant Rob, jammer dat ik dit soort dingen alleen vanaf de zijlijn kan volgen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het