secundair logo knw 1

Bijna 5 procent van het biogas is in 2019 omgezet in groen gas (hier een beeld van de installatie op awzi Harnaschpolder) I foto: Bright Biomethane

De ruim driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen hebben in 2019 bijna 125 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd, een stijging met 7,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee zorgen zij voor zo’n 17 procent van de totale biogasproductie in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2019 is 1,9 miljard kubieke meter afvalwater gezuiverd.

Het CBS heeft het over de hoogste productie van biogas ooit. Na drie jaren waarin de hoeveelheid rond de 116 miljoen kubieke meter schommelde, steeg deze in 2019 naar ongeveer 124,8 miljoen kubieke meter. De rioolwaterzuiveringsinstallaties produceren het gas bij de vergisting van zuiveringsslib.

Twee derde van het biogas is gebruikt voor de opwekking van elektriciteit (181 miljoen kilowattuur, vergelijkbaar met het jaarverbruik van 66 duizend huishoudens) en warmte (1.369 terajoule) door verbranding in gasmotoren (zie figuur). Van alle in ons land in 2019 uit biogas geproduceerde hernieuwbare elektriciteit kwam 22,5 procent van biogas uit rwzi’s. Bijna 5 procent (5,9 miljoen kubieke meter) van het biogas werd omgezet in groen gas. Dat betekent een verdubbeling in een jaar tijd.

Groei van elektriciteit uit zon en wind
Het aandeel van de eigen productie van elektriciteit groeit, constateert het CBS. Het transport en de zuivering van rioolwater kost veel elektriciteit: 802 miljoen kilowattuur (1,5 procent meer dan in 2018). De rioolwaterzuiveringsinstallaties wekken 28 procent van het totale elektriciteitsgebruik op in warmtekrachtinstallaties. Dat gebeurt vooral met biogas (81 procent) en verder door de inzet van aardgas.

Uit zonneparken en windmolens op de terreinen van de rwzi’s is in 2019 22 miljoen kilowattuur geproduceerd, bijna vier keer zoveel als een jaar eerder. Dit komt neer op 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik.

Meer afvalwater gezuiverd
Eind 2019 waren er 317 rioolwaterzuiveringsinstallaties in bedrijf, zes minder dan het jaar daarvoor. De rwzi’s zuiverden 1,9 miljard kubieke meter afvalwater in 2019. Dat is een toename met 7,5 procent. Het CBS geeft als verklaring dat er in 2019 in Nederland gemiddeld bijna 30 procent meer neerslag viel dan in het droge jaar 2018. Hierdoor kwam meer hemelwater via de rioolstelsels terecht bij de rwzi’s.

De biologisch afbreekbare verontreinigingen zijn voor 98 procent verwijderd. Deze verontreinigingen komen onder meer voor in menselijke uitwerpselen en urine in huishoudelijk afvalwater. De rwzi’s verwijderen ook behoorlijk effectief stikstof- en fosforverbindingen uit afvalwater: respectievelijk 87 en 85 procent. Dezelfde percentages werden ook in 2018 gehaald.

Biogas van rwzis 2019Bron: CBS (2021)

 

MEER INFORMATIE
Toelichting CBS op cijfers 2019
H2O Actueel: CBS-cijfers 2018

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.