0
0
0
s2sdefault

De ruim driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen hebben in 2019 bijna 125 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd, een stijging met 7,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee zorgen zij voor zo’n 17 procent van de totale biogasproductie in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2019 is 1,9 miljard kubieke meter afvalwater gezuiverd.

Het CBS heeft het over de hoogste productie van biogas ooit. Na drie jaren waarin de hoeveelheid rond de 116 miljoen kubieke meter schommelde, steeg deze in 2019 naar ongeveer 124,8 miljoen kubieke meter. De rioolwaterzuiveringsinstallaties produceren het gas bij de vergisting van zuiveringsslib.

Twee derde van het biogas is gebruikt voor de opwekking van elektriciteit (181 miljoen kilowattuur, vergelijkbaar met het jaarverbruik van 66 duizend huishoudens) en warmte (1.369 terajoule) door verbranding in gasmotoren (zie figuur). Van alle in ons land in 2019 uit biogas geproduceerde hernieuwbare elektriciteit kwam 22,5 procent van biogas uit rwzi’s. Bijna 5 procent (5,9 miljoen kubieke meter) van het biogas werd omgezet in groen gas. Dat betekent een verdubbeling in een jaar tijd.

Groei van elektriciteit uit zon en wind
Het aandeel van de eigen productie van elektriciteit groeit, constateert het CBS. Het transport en de zuivering van rioolwater kost veel elektriciteit: 802 miljoen kilowattuur (1,5 procent meer dan in 2018). De rioolwaterzuiveringsinstallaties wekken 28 procent van het totale elektriciteitsgebruik op in warmtekrachtinstallaties. Dat gebeurt vooral met biogas (81 procent) en verder door de inzet van aardgas.

Uit zonneparken en windmolens op de terreinen van de rwzi’s is in 2019 22 miljoen kilowattuur geproduceerd, bijna vier keer zoveel als een jaar eerder. Dit komt neer op 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik.

Meer afvalwater gezuiverd
Eind 2019 waren er 317 rioolwaterzuiveringsinstallaties in bedrijf, zes minder dan het jaar daarvoor. De rwzi’s zuiverden 1,9 miljard kubieke meter afvalwater in 2019. Dat is een toename met 7,5 procent. Het CBS geeft als verklaring dat er in 2019 in Nederland gemiddeld bijna 30 procent meer neerslag viel dan in het droge jaar 2018. Hierdoor kwam meer hemelwater via de rioolstelsels terecht bij de rwzi’s.

De biologisch afbreekbare verontreinigingen zijn voor 98 procent verwijderd. Deze verontreinigingen komen onder meer voor in menselijke uitwerpselen en urine in huishoudelijk afvalwater. De rwzi’s verwijderen ook behoorlijk effectief stikstof- en fosforverbindingen uit afvalwater: respectievelijk 87 en 85 procent. Dezelfde percentages werden ook in 2018 gehaald.

Biogas van rwzis 2019Bron: CBS (2021)

 

MEER INFORMATIE
Toelichting CBS op cijfers 2019
H2O Actueel: CBS-cijfers 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.