0
0
0
s2smodern

De ruim driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen hebben in 2019 bijna 125 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd, een stijging met 7,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee zorgen zij voor zo’n 17 procent van de totale biogasproductie in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2019 is 1,9 miljard kubieke meter afvalwater gezuiverd.

Het CBS heeft het over de hoogste productie van biogas ooit. Na drie jaren waarin de hoeveelheid rond de 116 miljoen kubieke meter schommelde, steeg deze in 2019 naar ongeveer 124,8 miljoen kubieke meter. De rioolwaterzuiveringsinstallaties produceren het gas bij de vergisting van zuiveringsslib.

Twee derde van het biogas is gebruikt voor de opwekking van elektriciteit (181 miljoen kilowattuur, vergelijkbaar met het jaarverbruik van 66 duizend huishoudens) en warmte (1.369 terajoule) door verbranding in gasmotoren (zie figuur). Van alle in ons land in 2019 uit biogas geproduceerde hernieuwbare elektriciteit kwam 22,5 procent van biogas uit rwzi’s. Bijna 5 procent (5,9 miljoen kubieke meter) van het biogas werd omgezet in groen gas. Dat betekent een verdubbeling in een jaar tijd.

Groei van elektriciteit uit zon en wind
Het aandeel van de eigen productie van elektriciteit groeit, constateert het CBS. Het transport en de zuivering van rioolwater kost veel elektriciteit: 802 miljoen kilowattuur (1,5 procent meer dan in 2018). De rioolwaterzuiveringsinstallaties wekken 28 procent van het totale elektriciteitsgebruik op in warmtekrachtinstallaties. Dat gebeurt vooral met biogas (81 procent) en verder door de inzet van aardgas.

Uit zonneparken en windmolens op de terreinen van de rwzi’s is in 2019 22 miljoen kilowattuur geproduceerd, bijna vier keer zoveel als een jaar eerder. Dit komt neer op 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik.

Meer afvalwater gezuiverd
Eind 2019 waren er 317 rioolwaterzuiveringsinstallaties in bedrijf, zes minder dan het jaar daarvoor. De rwzi’s zuiverden 1,9 miljard kubieke meter afvalwater in 2019. Dat is een toename met 7,5 procent. Het CBS geeft als verklaring dat er in 2019 in Nederland gemiddeld bijna 30 procent meer neerslag viel dan in het droge jaar 2018. Hierdoor kwam meer hemelwater via de rioolstelsels terecht bij de rwzi’s.

De biologisch afbreekbare verontreinigingen zijn voor 98 procent verwijderd. Deze verontreinigingen komen onder meer voor in menselijke uitwerpselen en urine in huishoudelijk afvalwater. De rwzi’s verwijderen ook behoorlijk effectief stikstof- en fosforverbindingen uit afvalwater: respectievelijk 87 en 85 procent. Dezelfde percentages werden ook in 2018 gehaald.

Biogas van rwzis 2019Bron: CBS (2021)

 

MEER INFORMATIE
Toelichting CBS op cijfers 2019
H2O Actueel: CBS-cijfers 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.